Soţia pacientului N. POZITIV: „I-au făcut teste la 2 zile după internare! Eu sunt de o zi şi jumătate în izolare şi nu a venit DSP să-mi ia probe!”

Dincolo de mesajele de liniştire care vin dinspre autorităţi, interferenţa cetăţenilor (inclusiv a pacienţilor) cu sistemul sanitar – în plină stare de urgenţă declarată în lupta cu nou coronavirus – arată că reacţia, logistica, personalul, uneori pregătirea sau comunicarea arată că mai e mult până la ceea ce populaţia merită ca serviciu medical asigurat de stat.
Dezvăluirile făcute de soţia pacientului N. (declarat pozitiv, unul din cele ultime 2 cazuri din totalul de 5 la Neamţ) arată fără putinţă de tăgadă că oricât de responsabili ar fi cetăţenii, propagarea virusului este ajutată indirect de viteza lentă cu care sunt prelevate şi analizate probele.

„Soţul meu a ajuns la UPU sâmbătă dimineaţa. Dincolo de teoria că nu ar fi declarat ce trebuia – un pacient nu poate să ştie ce vrea să audă medicul şi nu va spune un element dacă nu e întrebat! – stau şi mă întreb dacă e normal să fie prelevate atât de târziu probele. Deci soţul meu a ajuns la UPU sâmbătă dimineaţa şi i s-au luat analize abia luni dimineaţa. După două zile. Rezultatul a venit marţi dimineaţa. Deci după încă o zi…”, spune soţia respectivului pacient declarat pozitiv.

Viteza de reacţie a DSP în prelevarea probelor este grav pusă sub semnul întrebării şi de procedura în cazul acestei doamne. „Imediat ce am aflat că soţul e POZITIV am sunat eu la DSP şi am spus că intru în autoizolare. Deci am sunat eu nu ei. Şi au spus că ok… Apoi m-a sunat o doamnă de la DSP şi mi-a spus că urmează să-mi fie prelevate şi mie probe. E miercuri după amiaza, a trecut o zi şi jumătate de când soţul a fost declarat oficial POZITIV, de când eu am vorbit cu DSP şi nu a venit nimeni să ne ia aceste analize nici mie nici copilului. E normal aşa?”, adaugă femeia.

Evident că până să apară problema cu soţul (despre care familia credea că e o recidivă a altei probleme respiratorii, mai vechi), doamna respectivă a avut un program normal, pentru aceste vremuri. Adică inclusiv a mers la serviciu, ea lucrând la o Şcoală Specială din Piatra Neamţ. A avut contacte pe linie de serviciu cu colegi dar şi cu copii din acea şcoală. Şi DSP-ul nu a ajuns la ea după o zi şi jumătate…

Iar la „viteza” de prelevare a probelor de către responsabilii din Sănătatea nemţeană trebuie adăugată întârzierea cu care procesează analizele specialiştii de la Iaşi. Clinica ieşeană este efectiv depăşită, asigurând analize pentru mai multe judeţe. O informaţie de ultimă oră spune că circa 270 de probe sunt trimise de 2 zile la Iaşi şi nu au venit încă rezultatele.

În acest context, alocarea de sume de la bugetul CJ către Spitalul Judeţean pentru aparatură, materiale şi medicamente destinate în primul rând combaterii COVID 19 nu poate fi decât ca un pas care ţine de ideea de normalitate a unei administraţii responsabile. Şi până Spitalul va achiziţiona aparatura completă inclusiv pentru testarea de bază, poate nu ar fi rău să fie achiziţionate din banii respectivi şi nişte teste rapide care, dacă ar fi folosite, ar aduce multiple beneficii.
Pe de o parte ar grăbi detectarea celor cu COVID 19, pe de altă parte, în cazul analizelor cu rezultate negative ar aduce o reacţie de uşurare atâtor persoane care sunt realmente panicate până sosesc analizele de la Iaşi.

O pledoarie tehnică şi aplicată pentru utilitatea testelor rapide (cu rezultate în 15 minute) a făcut-o deputatul PSD Tudor Ciohodaru care este medic de profesie:

<<Ca medic fac un nou apel la Guvern și Președinte. Achiziționați acum teste rapide. Anticorpii nu mint! Putem trece la testarea largă a populației.

E nevoie urgent de un Plan B. Soluția sănătoasă pentru controlul pandemiei e la un avion distanță. Au fost deja utilizate cu succes și eficient în China pentru combaterea infecției cu coronarivius și sunt accesibile la nivel mondial (lansate de BioMedomics).
Testele rapide (antigen-anticorp)- putem depista rapid infecția la scară extinsă.
Avantajele sunt evidente:

1. Se pot utiliza oriunde (spitale, vămi, aeroporturi, gări).
2. Depistează rapid purtătorii de virus (sănătoși sau nu).
3. Durează doar 15 minute.
4. E nevoie doar de o picătură de sânge (recolatată din deget ca la glicemie).
5. Ușor de interpretat (vizual, intuitiv, ca la testele de sarcină).
6. Nu necesită echipament sau personal special.

Planul B (și asta până nu e prea târziu):

(1) Testarea largă a tuturor persoanelor suspecte! Poate ați uitat dar această solicitare vine chiar de directorul OMS. doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nu mai improvizați! De la acest nivel OMS vă spune clar că cea mai bună strategie este depistarea cât mai multor persoane infectate,

(2) Protecția personalului medical. Și poate măcar acum ne auziți că e nevoie de materiale de protectie, alcool sanitar, teste și ventilatoare. Puneți Ambasadele și Reprezentanțele la treaba! Soluțiile sunt acum în afara țării!

a) La nivel european am susținut și adoptat acea rezerva europeană (rescUE) constând în aparatură medicală, materiale sanitare și medicamente (finanțate de Comisia Europeană de 1, 4 miliarde euro.
b) Asigurați măcar acum ( sunt fonduri europene!) redeschiderea Institutului Cantacuzino și o fabrică românească de materiale sanitare. Reconversia unor fabrici de textile sau a unor microînreprinderi.

(3) Carantină (14 zile, pe protocoale stricte)

După ce trece această criză sper că e clar că sănătatea va fi prioritatea numărul 1 a României. Și că spitalele regionale (proiectul meu blocat mereu de unii), se vor face cu maximă viteză. Cel de la Iași prioritar. Vă dați seama ce beneficiu enorm ar fi fost acum ca aceste spitale să fie finalizate (așa cum Iașul l-ar fi putut avea din 2011 dacă niște interese mizere nu l-ar fi distrus)>>.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “Soţia pacientului N. POZITIV: „I-au făcut teste la 2 zile după internare! Eu sunt de o zi şi jumătate în izolare şi nu a venit DSP să-mi ia probe!”

  1. Individul cu pricina este un nesimtit , fiindca stia foarte bine ca trebuia sa-si declare prezenta la concursul de dans.Medicii i-ar fi facut de urgenta testul daca ar fi stiut asta.E drept, ar fi putut fi mai vigilenti.Cat despre doamna indignata ca nu este testata, e bine sa stie ca sunt alte testari mai urgente decat persoana domniei-sale.Atata timp cat nu are simptome, nu exista motiv de testare urgenta. Daca ar avea o urma de bun -simt, ar trebui sa stea in izolare si sa faca ciocul mic!

Lasă un răspuns