SONDAJ OTRĂVIT? PNL-iști, dormiți liniștiți, PSD-iștii sunt pe locul 2!

Mare bucurie printre liberalii nemțeni care distribuie la greu, pe internet, pe rețele de socializare, rezultatele unui sondaj care dă PNL-ul drept campion în acest moment la intenția de vot și PSD-ul ca fiind pe locul 2.

„Surse liberale au spus pentru ȘTIRIPESURSE.RO că cele mai proaspete date din sondajul privind intenția de vot sunt:

  • PNL – 27.9%
  • PSD – 24,6%
  • USR + PLUS – 16%
  • ALDE – 11,8%
  • Pro România – 6,7%” – aceasta este știrea care circulă acum, difuzată la greu de liberali…

De remarcat: diferența dintre primele două partide este de 3,3 la sută, adică de doar 3 zecimi peste clasica marjă de eroare de 3 la sută, dar mia puțin cu 2 zecimi față de marja de 3,5 la sută (folosită și ea în unele sondaje).

Este tipul de sondaj „de mobilizare”, prezentat înainte de începerea campaniilor electorale. Nu în timpul campaniilor electorale pentru că între timp legea a devenit mai clară, în timpul campaniilor obligă pe cel care anunță un sondaj să dea și firma care l-a realizat și alte informații.

Ca un remember, și echipa lui Dragoș Chitic anunța în ultimele zile de precampanie un sondaj propriu (adică neasumat de nicio firmă serioasă) în care candidatul PNL Piatra Neamț avea 53 la sută. La alegeri a obținut 35 la sută, ceea ce înseamnă că decalajul/marja de eroare a fost de … 18 la sută. O diferență uriașă pentru ceea ce ar însemna un demers sociologic serios, care încadrează lucrarea respectivă la tipologia „sondaj făcut pe colțul mesei”.

Rolul sondajelor umflate este „de mobilizare”, în accepțiunea unor stretegi. E una însă să umfli un candidat cu câteva procente pentru a-l duce mai aproape de „favorit” (ca să transmiți mesajul „suntem foarte aproape, mai trebuie puțin”) și e altceva însă că „plusul dat plătitorului” să fie fără limite. Dacă sondajul de mai sus se înscrie în această tipologie (DACĂ!), el ar putea avea un efect pervers, de sondaj otrăvit, de demobilizare. Electoratul de dreapta e și așa unul comod, care preferă să comenteze pe facebook decât să meargă la vot. Cu un sondaj „umflat”, i se creează impresia că totul e ok, „ciuma roșie” e îngenunchiată, așa că la alegerile europarlamentare, dacă va fi vreme bună mulți fani de dreapta vor merge la grătar, dacă va fi vreme rea ori nu vor ieși din case ori vor merge doar până la mall.

Cel mai corect sondaj este numărătoarea voturilor – este o vorbă cunoscută de specialiștii adevărați. Până la euroalegeri nu mai este mult…

Dacă însă acest sondaj a fost făcut doar ca argument pentru un anume mod de întocmire a listei PNL pentru euroalegeri, cu siguranță, după vot se vor anunța momente interesante în PNL. Dacă…

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “SONDAJ OTRĂVIT? PNL-iști, dormiți liniștiți, PSD-iștii sunt pe locul 2!

  1. Cred ca sondajul e facut in randul membrilor PNL…Asa, s-ar putea sa fie adevarat!

Lasă un răspuns