Soluție modernă pentru spitalele nemțene pentru distrugerea deșeurilor medicale

Un aparat folosit și de NASA și NATO pentru distrugerea deșeurilor medicale ar putea ajunge și în spitalele nemțene care, în acest moment, rezolvă această problemă prin prestări servicii oferite de terți. Zilele trecute a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț o prezentare a tehnologiei ERMAFA de acest tip la care au participat directori din spitalele nemțene, reprezentanți ai administrației, specialiști din domeniul medical.

Soluțiile actuale (care includ preț care să acopere cheltuielile și cu transportul și cu incinerarea) pot fi înlocuite de tehnologia MACS (Machine Autoclave Cutting Sterilization) care din start nu mai includ prețul piperat al transportului special dar, mai mult, în timp ce acum firmele din domeniu folosesc INCINERAREA, aparatura ERMAFA se bazează pe STERILIZARE CU ABURI.

Oricum, directivele europene interzic din 2021 transportul și incinerarea deșeurilor infectate care rezultă din actul medical și deja spitalele moderne se îndreaptă spre noua tehnologie bazată pe sterilizare cu abur, măcinarea și compactarea deșeurilor cu bacterii și viruși. Iar la deșeurile vizate intră tot ce poate rezulta într-un spital (inclusiv cele lichide – sânge, puroi, placentă dar si resturi umane – oase, membre).

Tehnologia MACS nu este doar o soluție ecologică ci și una fiabilă și economică din punct de vedere financiar: un astfel de utilaj este amortizat, ca preț, în 1-2 ani, deci un calcul simplu relevă că și o achiziție în rate (pe 5 ani, de exemplu) înseamnă o plată mai mică lunară decât prețul plătit acum firmelor de profil.

La Piatra Neamț, prezentarea acestei tehnologii a fost făcută – și tehnic, pe ecranul proiectorului dar și practic, cu un MACS instalat provizoriu – de o întreagă echipă care promovează aparatura ERMAFA, în frunte cu  directorul Karl Pölzlbauer și directorul comercial Thomas Neubacher. Aceștia i-au avut în fața lor pe reprezentanții conducerii spitalelor de la Piatra Neamț, Roman, Tg. Neamț, Bicaz dar și ai administrațiilor publice din orașele respective, inclusiv de la Consiliul Județean.

Avantajele noii tehnologii (folosite deja și în spitale cunoscute dar și în spitale militare, tocmai datorită fiabilității, mobilității și versatilității deosebite) sunt evidente, și nu doar din punct de vedere financiar. În vremuri în care în România se vorbește tot mai mult și motivat de infecțiile instraspitalicești datorate și din cauza manipulării deficitare a acestor deșeuri contaminate din spitale, o astfel de soluție locală și imediată este, clar, una mult mai eficientă.

Fotografiile care însoțesc textul sunt realizate atât de prezentarea teoretică a tehnologiei cât și de la demonstrația practică realizată chiar la Spitalul Județean Neamț.


Ad.V.
foto – Vestea
imagini video – Cristi Damoc

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns