Șocant! Conducerea Liceului Roznov a mușamalizat cazul profului agresor sexual! Știa din 2019!


Declarații absolut șocante ale actualului director de la Liceul Roznov, Ioan Stroea care, într-un interviu video (vezi la finele articolului) pentru Mesagerul de Neamț spune nonșalant că încă din 2019 părinții de la o clasă a 2-a i-au reclamat chiar (și) lui apucăturile de tip agresiune sexuală ale profesorului de sport Ștefan Burlacu (arestat inițial pentru agresiune sexuală, acum aflat în arest la domiciliu).

„Prin luna noiembrie (N.R. – 2019), în urma unei ședințe cu părinții la o colegă de a mea, la clasa a 2-a, la doamna învățătoare Mirela Ciobanu, părinții au relatat anumite aspecte care li se păreau lor neconforme pentru relația unui profesor de educație fizică cu elevii. Faptul că pe una dintre eleve cică ar fi atins-o pe piept, la unii copii le-a pus un filmuleț cu gimnaste într-un echipament sumar, alte întrebări de genul <cu cine faci duș>, câți ani au părinții tăi și așa mai departe.
Doamna învățătoar le-a sugerat să ia legătura cu mine.
M-am întâlnit cu părinții în curtea școlii. Părinții mi-au spus și mie ceea ce i-au spus doamnei învățătoare. Nu mi s-a părut atunci ca protestul părinților să fie foarte vehement. Pentru că i-am și întrebat dacă au făcut o sesizarea scrisă la noi, la poliție”, spune actualul director Stroea (în 2019, director adjunct).

Dacă în fragementul de mai sus abordarea este una mai „soft” („Nu mi s-a părut atunci ca protestul părinților să fie foarte vehement”), în scurt timp, directorul Stroea arată că a avut relevanța acelor fapte („faptele care ni s-au adus la cunoștință ar fi foarte grave”).

„Am ajuns la concluzia cu părinții să ne lase pe noi, ca și conducere, să purtăm o discuție cu domnul profesor. Asta am și făcut. Am informat-o și pe domnișoara profesor Ilarie care era director plin la acel moment. Am ajuns la concluzia să port eu o discuție ca între bărbați cu domnul profesor.
L-am chemat în birou la mine. Am discutat în niște termeni foarte categorici, că faptele care ni s-au adus la cunoștință ar fi foarte grave și dacă va perpetua își poate pierde locul de muncă din Învățământ.
Am stat apoi de vorbă și cu colegii din catedra de sport și ei mi-au spus că este foarte greu de a face diferențierea dintre ce înseamnă contactul fizic al unui profesor de sport cu elevul și un gest cu conotație sexuală, având în vedere natura activității respective”, spune același director.

Stroea mai spune că de la „discuția bărbătească” despre „faptele grave”, nu au mai fost sesizări de la părinți.

Reamintim că deși aceste fapte erau cunoscute (după cum reiese din autodenunțul directorului Stroea) din 2019, ancheta în cazul profesorului Ștefan Burlacu a început abia pe 25 iunie 2021, abia după ce cazul a fost reclamat și la ISJ și la Poliție de directorul de la Școala din comuna Rediu (unde profesorul se transferase). Dezvoltarea anchetei de către judiciariștii de la IJ Neamț au readus în față și faptele de la Roznov, de acum mai bine de un an și jumătate. Și astfel, pe 5 iulie, profesorul Burlacu a fost reținut, apoi arestat, apoi Tribunalul a schimbat măsura preventivă în arest la domiciliu.

Orice cunoscător fie și mediu al Codului Penal observă că mușamalizarea realizată practic în 2019 de către directorul Stroea poate îmbrăca aspectele săvârșirii infracțiunii de OMISIUNE DE DENUNȚ. Dacă nu cumva și de FAVORIZAREA INFRACTORULUI.

Întrebat de reporterul Mesagerul dacă elevii care au avut astfel de experiențe cu profesorul de sport (de clasa a 2-a) au fost apoi consiliați de psihologul liceului, directorul Stroea spune, senin, că nu pentru că psihologul nu a știut de caz. Adică mușamalizarea întru păstrarea imaginii comerciale a școlii a funcționat pe toate planurile, nu a fost informat psihologul, să nu se facă vâlvă și mai mare.

Ca detalii de background:
– 2019 – Stroe era director adjunct, consilier local PSD. Fusese numit director adjunct de ISJ condus de PSD, în guvernare PSD
– 2021 – Stroe este director plin și consilier local PNL. A fost numit director plin de ISJ-ul condus de de PNL, în plină guvernare PNL.

Mai jos, emisiunea Cafeaua de Dimineață, realizată de Valentin Bălănescu, în care este ca insert și declarația-autodenunț dată de Stroea jurnalistei Cristina Iordache.

 

D.V.

Lasă un răspuns