Șmen electoral cu spitalul modular: Inaugurat de fațadă dar NEFUNCȚIONAL. Nu e nici măcar racordat la utilități

ȘMEN, șmenuri, s. n. Înșelăciune, escrocherie, mai ales la schimbul ilegal de valută; bișniță; (p. ext.) afacere necinstită, dubioasă. ◊ (Arg.) Șmecherie.
Șmen – în argou: operație de substituire frauduloasă a unui original cu un fals (bani, bijuterii, tablouri, regulamente de funcționare etc.).”; Pachetul de bancnote false plasat naivilor care schimbă valută în mod ilegal
(DEX)

 

Așa-zisa inaugurare a Spitalului Modular de la Lețcani Iași este un sinistru șmen electoral în condițiile în care astăzi, la 2 zile după tam-tam-ul festivist, spitalul respectiv nu este funcțional. Mai mult, așa-zisul spital nu este nici măcar racordat la utilități (apă, canal), nu are avizele necesare de funcționare și nu are nici măcar angajați (medici, asistenți).

Anunțat cu tam-tam de prin aprilie când cele două consilii județene (Iași și Neamț) votau sume uriașe pentru acest proiect, Spitalul trebuia dat în folosință, conform caietului de sarcini, pe 14 mai. În primă fază a fost invocată o inginerie (nu contează data semnării contractului ci cea a ordinului de lucrări) și dubioasa firmă turcă a mai fost păsuită cu câteva zile, trâmbițașii de partid anunțând ca dată corectă pe cea de 19 mai. Și de atunci au urmat n amânări, pe motive care mai de care mai dubioase, mai gogoși, care, de fapt, mascau incapacitatea tehnică a furnizorului de a preda și monta la timp bunul din contract.

După numeroase ședințe foto-video (mai vine un TIR, mai descărcăm un cointainer, politicieni cu veste și căști de constructori…), acum câteva zile, președintele CJ Neam se filma într-un container medical presând-o pe Alina Popa (șefa ONG-ului Euronest, căruia CJ Neamț i-a virat cei 16 milioane de lei alocați de acest județ) să spună că spitalul va fi funcțional cât de repede, marți chiar, adică ieri (vezi AICI). Femeia a bolmojit că da dar…

Luni, șeful CJ Iași, Maricel Popa, și-a organizat propria ședință foto-video de frumusețe, anunțând că predă Spitalul Modular către Spitalul de Boli Infecțioase (ca secție externă). Și au curs valuri de ode în presa satelitară, postacii au dat share și like la greu cu mesajul că „Gata, funcționează spitalul modular” (vezi exemple, AICI, AICI, AICI, AICI etc).

Situația reală? Spitalul inaugurat pompieristc, de fațadă, este la acest moment total nefucțional. Nu are angajați detașați așa cum se lăudau cei doi președinți de CJ, nu are avizele necesare, ba nici nu e măcar branșat la utilități.

Iar aceste informații despre „inaugurarea tip ȘMEN” sunt confirmate chiar de prefectul de Iași, Marian Grigoraș, citat de jurnalistul nemțean Cezar Filip.

<<Date oferite oficial de prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, miercuri, 9 septembrie:
1. la această dată spitalul nu este racordat la utilităţi.
2. pentru ca spitalul să devină unul funcţional trebuie să fie obţinute avizele necesare funcţionării, după racordarea la utilităţi – DSP, Mediu, ISU, etc – dar până în momentul actual au fost făcute doar următoarele de mersuri: Spitalul de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” a cerut pe 8 septembrie de la DSP să fie autorizată o nouă structură organizatorică (spitalul ar trebui să funcţioneze ca secţie externă a unităţii sanitare de boli infecţioase – o chestiune formală, dar şi acest aviz va fi dat după un control de la DSP), iar în urmă cu aproximativ trei luni a fost cerut de la Mediu şi acordat un aviz de principiu, pe când se cunoştea doar locul în care va fi amplasat spitalul, însă e nevoie de autorizaţie de mediu, de toate celelalte autorizaţii de la instituţiile implicate, obţinerea acestora fiind condiţionată de îndeplinirea unor condiţii.

Care condiţii, dacă sunt sau nu îndeplinite, se va afla abia după ce instituţiile vor verifica în teren situaţia în urma unei solicitări în acest sens, care la data de 9 septembrie nu fusese formulată. Întrebat punctual cât ar mai putea dura avizarea din momentul în care va fi făcută solicitarea, prefectul de Iaşi a răspuns că e vorba de câteva zile dacă sunt îndeplinite toate condiţiile. Dacă nu…

În plus s-au solicitat clarificări privind statutul juridic. De menţionat că banii au fost daţi de consiliile judeţene din Iaşi şi Neamţ, că spitalul a fost cumpărat de o asociaţie şi că acum a ajuns la Spitalul Sf. Parascheva. Destul de încâlcită situaţie>>, spune jurnalistul nemțean care îl citează pe prefectul ieșean.

În paralel, presa ieșeană vorbește despre plăți făcute furnizorului turc (de circa 1,5 milioane euro) care nu ar avea în spate recepții foarte clare și de faptul că același furnizor nu ar fi constituit garanția de bună execuție (de 1% din prețul contractului).

Daniel VINCA

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook

One thought on “Șmen electoral cu spitalul modular: Inaugurat de fațadă dar NEFUNCȚIONAL. Nu e nici măcar racordat la utilități

  1. In trei luni, Agentia de mediu nu a putut sa formuleze o opinie?!Sunt de acord ca afacerea asta miroase a spaga, dar daca tot s-a adus spitalul, ar trebui ca toti acesti politruci mizerabili (PNL, PSD) sa lase lupta politica si sa puna naibii spitalul in functiune.Poate la Iasi ii doare la basca, fiindca au o multime de spitale, dar la Piatra Neamt oamenii mor cu zile fiindca sunt purtati pe drumuri!

Lasă un răspuns