Sistemul anti-incendiu a funcţionat ca … alarmă anti-apă chioară! Sau cum face Piaţa Centrală din Piatra Neamţ concurenţă INMH!

Alarma de incendiu declanşată acum câteva zile la Piaţa Centrală (nouă şi nefolosită) din Piatra Neamţ a stârnit, prin cauzalitate, diverse reacţii. Aşa cum Vestea a scris (vezi AICI), s-au autodeclanşat doar alarmele (adică dizpozitivele de creat zgomot), nu şi sprinklerele (cele care aruncă apa).
Prima explicaţie tehnică a fost că s-a infiltrat apa, că ar fi ajuns (în Piaţa neconectată la curent electric) la dispozitivele alimentate pe baterii, că s-ar fi produs scurt-circuit şi astfel au început să urle alarmele.
Pentru cei care nu sunst specialişti – situaţie în care se află şi autorul acestui text – o alarmă de incendiu trebuie să ţiuie doar când e incendiu. Că ar trebui să fie capsulată (să nu permită infiltrarea de apă care să ducă la scurtcircuit), protejată etc – acestea sunt detalii şi condiţii care par obligatorii când vorbim de realizarea tehnică a unor astfel de aparate.
Ca toate aparatele sunt mai performante sau mai ştifturi e un fapt cunoscut. Nu ştim care or fi fost specificaţiile tehnice din proiect legate de alarma anti-incendiu, nu ştim dacă la suma de zeci şi zeci de miliarde de lei vechi alocată construcţiei or fi fost alocaţi 2 lei sau 7 lei sistemului anti-incendiu.

Ce ştim cert – şi asta arată evenimentul de acum câteva zile – alarma anti-incendiu de la Piaţa centrală din Piatra neamţ s-a comportat, de fapt, ca o alarmă anti-infiltraţii. Ca o alarmă anti-ploaie (sau apă de la zăpadă). Ca o alarmă anti-apă chioară…

Altfel spus, la Piatra Neamţ, o banală instalaţie anti-incendiu a ajuns să facă concurenţă INMH (actualmente Agenţia Naţională de Meteorologie). Nu emite încă avertizări meteorologice dar raportează infiltraţiile de apă.

Nu-i bai, ar putea spune unii şi ne-am putea aştepta ca în acest ritm de Caracal, în curând, Piaţa centrală şi măreaţa aparatură din interiorul ei să anunţe cutremurele de pământ…

D.VINCA

Lasă un răspuns