Singurul politician din Neamț cu reacție după dezvăluirea actriței din Filantropica! „Stop abuzurilor împotriva femeilor”

Dezvăluirea de la Gala Premiilor Gopo și dezbaterile care au urmat apoi au antrenat și opiniile exprimate de diverși oameni din mediul politico-administrativ. La Neamț, ca de obicei când e vorba de subiecte care pot deranja anumiți politicieni locali, a fost o liniște cvasi-totală pe acest subiect.

Un singur om politic din Neamț, din etajul 1 al funcțiilor importante, a avut curajul (sau tupeul) să transmită o poziție publică în care să condamne abuzurile, discriminările și hărțuirile care vizează femeile: deputatul Oana Bulai.

„Abuzurile împotriva femeilor trebuie condamnate, sancționate și eliminate, odată pentru totdeauna, din societatea românească!
O țară întreagă a văzut mărturia plină de curaj a unei cunoscute și îndrăgite actrițe. Spun curaj pentru că nu multor femei le este ușor să își înfrunte „demonii”. Mă gândesc doar la lupta pe care a dus-o ani la rând pentru a acoperi cicatricea abuzurilor la care a fost supusă.
Astfel de momente ne obligă să reflectăm la cauzele care duc la abuzuri, dar mai ales să căutăm soluții pentru eliminarea acestora”, spune deputata care e și liderul PSD Roman într-un mesaj făcut public pe internet.

Oana Bulai punctează și trauma trăită și re-trăită de victime până decid să-și facă publică experiența nefericită dar dezvăluie și că, în România, astfel de abuzuri au loc, în continuare, ZILNIC.

„Această doamnă care a ieșit în față pentru a-și spune povestea a așteptat timp de 20 de ani până să o facă. Faptul că a venit acum să vorbească deschis despre abuzurile la care a fost supusă ar trebui să fie un semnal pentru toate femeile care sunt victime ale unor asemenea comportamente.
E nevoie să atragem atenția asupra abuzurilor la care sunt supuse zilnic femeile și să găsim soluții pentru a le sprijini pe cele care au căzut victime.
Sunt femeie și sunt mamă! Îmi doresc să trăim într-o lume în care femeile să fie respectate așa cum merită, pentru că sunt ființe gingașe, delicate, extraordinare”, spune Oana Bulai.

Nu este greu de estimat cam cum privesc unii dintre bărbații din politica și administrația din Neamț astfel de mesaje precum cele ale actriței Viorica Vodă sau deputatei Oana Bulai. Ne referim la acei „unii” care, dincolo de staniolul din discursurile publice, consideră că subordonatele sau colegele lor sunt bune doar de decor, pentru a da bine în poze sau pentru a se da la ele după vreun banchet sau sindrofie de partid. Sau pentru a le propune un anume sprijin dacă sunt și ele „înțelegătoare”. Sau pentru a le analiza cu cea mai severă lupă viața și cariera când e vorba despre vreo oportunitate sau candidatură în timp ce pe aceleași poziții sunt promovați fără astfel de criterii tot felul de bărbați semi-analfabeți funcțional, fără un minim cv care să le permită accederea în funcții, ba chiar și cu o frontală dușmănie față de limba română.

Pentru unii din acest județ (mai ales din politică), o femeie divorțată (care își mai crește și singură copiii) este „curva dracu’ „, în timp ce un bărbat aflat în aceeași situație este „orientat, deștept” etc sau doar un caz care a avut parte de o experiență nefericită în viața lui.

În acest context, faptul că așa numiții „bărbați de stat” din Neamț nu au deschis gura acum, pe acest subiect, nu miră pe nimeni dintre cei care știu cum gândesc real și vorbesc unii dintre ei când femeile nu sunt de față sau chiar în prezența lor. Pentru că, în general, pentru aceștia, femeile sunt bune doar la poza de „echipă happy”, la pomenit în discursuri sau mesaje în limbaj de lemn de 8 Martie sau când le dau – generozitate, monșer! – vreo diplomă fără nicio valoare.

Listele de candidați de la CJ Neamț sau din consiliile locale de la ultimele alegeri locale (din 2020) ale tuturor partidelor importante arată (ne)respectul real arătat femeilor de bărbații care conduc aceste partide.

QED.

Daniel VINCA

One thought on “Singurul politician din Neamț cu reacție după dezvăluirea actriței din Filantropica! „Stop abuzurilor împotriva femeilor”

  1. Eu cred ca trebuie sa privim atenti doua aspecte.In primul rand femeile ajunse pe functii pe forte proprii sunt in genere victime ale abuzurilor.In al doi-lea rand femeile care ajung pe functii datorita frumusetii si „talentului” lor nu pot face obiectul abuzurilor decat cele provocate.Cand stii ca un politician este afemeiat si promoveaza femei bine nu ai ce cauta in preajma lui daca esti serioasa.Abuzuri mari se fac la promovarea pe alte functii mai mari fiindca trebuie sa te recomande si sa te sustina cineva.

Lasă un răspuns