Simionică: Reconstrucţia Pieţei întârzie nu din cauza birocraţiei ci datorită situaţiei de la Urban

simionica

Fostul viceprimar Aurelia Simionică infirmă teoria conform căreia birocraţia excesivă ar fi blocat până acum demararea lucrărilor de refacere a Pieţei Centrale din Piatra Neamţ, făcută scrum în iulie 2014.

“În mod normal piata trebuia să fie gata la 1 decembrie, pentru că am adus banii din octombrie. Dar am adus banii pentru o constructie 100%, iar expertii nu ne-au permis, ne-au impus altceva. A fost invocată si situatia de la Urban. Dacă Urban nu ar fi fost pe pierderea care e acum, lucrurile ar fi evoluat mult mai repede. Nu eu am creat pierderea de la Urban, nu eu si nici PSD nu sîntem vinovati de situatia apărută. Blocajul a fost efectiv pe Urban. Asumarea răspunderii din partea mea ca viceprimar, sau chiar a conducerii de la Urban de a merge pe o demolare totală cu o constructie de la zero cu banii pe care îi aveam la dispozitie pe acest proiect din octombrie era dificilă, pentru că discutăm de bani publici pînă la urmă“, a precizat Simionică în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PSD.

Iar în tot acest timp au fost realizate expertize, au fost purtate discuţii cu asiguratorul dar şi cu experţii de CNI. Şi peste toate problemele de la Urban s-a suprapus şi cea referitoare la un credit gajat… cu Piaţa arsă.

“Au fost impedimente tehnice, expertize, evaluări si situatia existentă la Urban. În conditiile în care s-a ridicat ipoteca în martie 2015, despre ce discutăm? În conditiile în care nu am putut să cumpărăm ce a rămas după ridicarea ipotecii, pentru că un contract de vînzare-cumpărare însemna ca Urban să vină la notar cu un certificat fiscal pe zero, dar nu putea pentru că avea 5 milioane de lei datorii la taxe si impozite locale…“, punctează Aurelia Simionică.

Dincolo de eforturile incontestabile ale fostului viceprimar (care a făcut zeci de drumuri la Bucureşti cu documente, a supus aprobării Consiliului Local proiecte, contracte etc), rămâne un adevăr: piaţa a ars în urmă cu mai bine de 10 luni! S-a intrat deja în vară, lunile sezonului cald vor trece foarte uşor şi există riscul ca sezonul rece să îi găsească pe comercianţi tot sub cerul liber sau în spaţiile improvizate unde îşi desfăşoară acum activitatea.

Este evident că niciun politician din Neamţ (indiferent de alte defecte) nu a avut interesul ca piaţa să nu fie refăcută. Ba, dimpotrivă, pentru că demararea lucrărilor şi multdorita inaugurare ar fi permis (unora pe merit, altora pe gargară politică) să se laude cu eforturile reale sau închipuite dorite.

Distrugerea celei mai importante pieţe dintr-un judeţ este, clar, o situaţie de urgenţă care în orice ţară civilizată ar fi fost tratată de autorităţi, chiar de Guvern ca atare. Chiar dacă în joc ar fi apărut alături de interesul cetăţenilor, municipalitate şi o firmă (cu capital integral al Consiliului Local, totuşi).

În România, din păcate, uneori este mai important când o ploaie dărâmă două podeţe (nu ne referim, Doamne Fereşte, la inundaţii catastrofale, cu victime omeneşti, cu sute sau mii de sinistraţi) decât când arde o piaţă unde lucrează sute de oameni şi de care beneficiau sute de mii de cetăţeni.

Subliniem: nu pune nimeni la îndoială bunele intenţii ale demnitarilor locali, dar aţi văzut vreun picior de ministru la locul incendiului în aceste peste 10 luni de zile? Ca fapt divers, la finele anului trecut (precampanie şi campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale) prin Neamţ au trecut măcar vreo 4 membri ai Cabinetului Ponta (Teodorovici, Vâlcov, Pană, Dragnea), dar niciunul dintre ei nu a mers să-şi bea cafeaua şi în Piaţa Centrală…

D.VINCA

 

2 thoughts on “Simionică: Reconstrucţia Pieţei întârzie nu din cauza birocraţiei ci datorită situaţiei de la Urban

 1. Intelegem ca sunt bani si multa birocratie, dar se mai face piata? Domnilor politicieni, toata toamna ne-a plouat si ne-a batut vantul, in iarna a venit viscolul peste noi, primavara ne-a plouat iar pana la piele si acum, in vara vom sta sub cerul liber la temperaturi de canicula.
  Si vine iar toamna, si iarna…

 2. Doamna Simionica situația de la urban o cunoșteați foarte bine ,de trei ani ați fost la guvernare si la conducerea primăriei .
  Ce măsuri ați luat cand ați aflat situația de la urban?
  Va spun eu ,nimic ,la-ați adus director pe Fietarau ,apropiat al dumneavoastră ,un alcoolic care nici măcar nu are CI de Piatra Neamt.
  Mai declarați ca nu e vina PSD
  E clar ca e vina PSD prin interpuși ca dumneavoastră care ați urmărit doar interesul personal si nu cel in slujba cetățeanului .
  Domnul Fietarau ,prieten foarte bun cu soțul si bineînțeles cu dumneavoastră.
  Despre ce vorbim ,chiar ne credeți prosti ?
  E foarte bine ca nu mai faceți parte din conducerea primăriei.
  Ne-atinsese cu zăhărelul si acum ne Spune-ți ca urbanul e devină.
  Bineînțeles ca Urbanul are vina dar Urbanul era condus de trei ani de apropiatul dumneavoastră .Este conducerea PSD la Urban.
  Iar ne mințiți!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.