Şi liberalul Ioan Mancaş vrea să candideze la postul de primar de Piatra

mancas2

Declararea drept vacant a postului de primar de Piatra Neamţ şi posibilitatea organizării alegerilor anticipate (dacă premierul Victor Ponta binevoieşte să respecte legea şi să anunţe calendarul electoral) stârneşte idei, dorinţe, provocări în rândul politicienilor nemţeni mai noi sau mai cu experienţă.
După ce ieri publicam articolul <<Liberali în cărţi pentru candidatura la Primărie: Râtan, Surugiu, Ignat, Anton…>>,  un simpatizant de dreapta comenta pe facebook la modul “Dar ce, aceştia sunt singurii de la PNL? Marele PNL e un partid puternic, cu o resursă umană uriaşă, iar în Piatra Neamţ chiar sunt mulţi oameni de dreapta, investitori, sau care practică profesii liberale, sau cu experienţă în administraţia locală care ar putea intra cu fruntea sus şi cu perspective într-o astfel de bătălie”.

Bun… Şi cum în ultimul timp s-a remarcat pe internet implicându-se în diverse dezbateri despre administraţia nemţeană Ioan Mancaş (fost consilier local independent, actualmente membru PNL), era de verificat dacă nu cumva e vorba şi despre un proiect politic de viitor.
Întrebările “Vă tentează o candidatură? Cu ce partid? Ce ar câştiga pietreanul din varianta Mancaş-primar?”, au primit următoarele răspunsuri: “E o întrebare interesantă şi recunosc că, în ultimele zile, mai ales după demisia primarului ales în 2012, m-am gândit şi eu la această ipoteză. Trebuie să reamintesc că eu sunt membru PNL de câţiva ani buni şi anumite conjuncturi au dus la actuala conjunctură în care, mai de voie mai de nevoie, politic am fost mai puţin vizibil. Viaţa nu înseamnă însă numai politică şi, aproape în fiecare zi stau de vorbă cu oameni care vor o administraţie adevărată în Piatra Neamţ, în interesul cetăţeanului. Şi au fost pietreni care mi-au şi spus, tranşant că ştiu prea bine şi oraşul, şi administraţia (şi din mandatul meu dar şi cea de acum) ca să stau deoparte. Că asta vor oamenii, implicare şi pricepere. Până la urmă, administraţia nu se face din birou, sau numai din birou, ci şi în stradă, cu oamenii, cu cei care te-au ales, cu cei care au probleme şi vor să-ţi arate problema acolo unde se află ea. Deci – întorcându-mă la întrebările dumneavoastră – da, m-am gândit serios la ipoteza unei candidaturi. Normal că mi-aş dori ca această candidatură să fie una a echipei liberale în care mă aflu acum. Nu vreau să mă gândesc acum la o candidatură pe o altă soluţie politică. Ce ar câştiga pietreanul am spus mai devreme – un edil dintre oameni, pentru oameni. Activez de atâta timp în mediul privat, ştiu care sunt problemele cu care se confruntă şi cei care creează plusvaloare dar şi cei care sunt salariaţi. Şi cred că un plus e şi experienţa mea politico-administrativă. Am candidat de două ori ca independent, în 1996-2000 am şi fost ales consilier local independent iar apoi am ieşit pe locul 6, singur, faţă de alţii care aveau forţe politice importante în spate. Nu sunt genul de candidat care să aştepte totul de la partid dar ştiu să apreciez şi forţa şi plusul dat de o echipă politică serioasă, competitivă.

Cât priveşte problemele principale pe care trebuie să le rezolve viitoarea administraţie locală, Mancaş este, şi aici, foarte tranşant: “Oraşul şi zona au nevoie de investiţii serioase, de bani. Aşa vom putea vorbi de creştere economică, de noi locuri de muncă. Iar potenţialul economic al zonei nu-l poate şti şi pune în valoare mai bine decât un om care ştie cu ce se mănâncă dezvoltarea unei afaceri proprii. Eu am făcut parte din acel Consiliu Local care a infiinţat societăţile Primăriei despre care azi auzim că au probleme.

Până să ajungă să decidă direcţiile de dezvoltare a oraşului, până la angrenarea într-o competiţie electorală locală, Mancaş ar avea de făcut faţă mai întâi competiţiei interne, din propriul partid.

La cât de învolburate sunt apele în actualul PNL (fostul PDL+ fostul PNL + alte aripi…), cert e că intenţia lui Ioan Mancaş nu limpezeşte apele ci dinamizează subiectul. E încă o mănuşă aruncată activiştilor şi alegătorilor de dreapta care, cu siguranţă, va da un farmec aparte şi un plus de spirit viu concurenţei interne liberale.

Practic, prin declaraţiile de mai sus, putem spune că la Piatra Neamţ a început campania pre-electorală.

D.VINCA

 

Lasă un răspuns