Fie Spitalul Vechi va fi reabilitat si extins, fie clădirea respectivă va fi demolată şi va fi reconstruită alta. Aceeaşi decizia va viza şi actualul pavilion extern în care funcţionează Secţia de Oncologie – acestea au fost concluziile trase la finalul vizitei de lucru făcute azi în Neamţ de Ministrul Dezvoltării, acţiune care s-a terminat cu o descindere la “locul faptei”, în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
La toate acţiunile de azi (întâlnire cu primarii localităţilor din Neamţ, conferinţă de presă, inspecţie la Spital), vicepremierul Sevil Shhaideh l-a avut la dreapta sa pe Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ care a punctat cele două direcţii principale pe care administraţiile din Neamţ le doreşte cu Ministerul Dezvoltării: finanţarea ritmică şi la timp a lucrărilor aflate în curs de realizare (pe proiecte de finanţare deja aprobate) şi obţinerea de finanţări noi, pentru rezolvarea problemelor din judeţ, mai ales pe partea de infrastructură rutieră şi utilităţi.
“Săptămâna viitoare sunt cu documentaţia la Minister!”
“Deci, aşa facem! Săptămâna viitoare sunt la dumneavoastră, la minister, cu documentaţia pe care o vor pregăti cei de la Consiliul Judeţean şi de la Spital!”, a tras concluzia Arsene, în faţa ministrului şi a presei, în curtea unităţii sanitare, lângă unul din zidurile Spitalului Vechi.
Cu câteva minute mai devreme, cei din conducerea spitalului prezentaseră un rezumat al situaţiei tehnice cu privire la cele două corpuri de clădire (Spitalul vechi şi pavilionul de Oncologie): risc seismic crescut, problematica medicală deservită, număr de pacienţi şi de angajaţi pe turele dintr-o zi etc.
Şi Ionel Arsene şi Sevil Shhaideh au precizat că decizia finală (reabilitare plus extindere sau demolare şi reconstruire) va fi luată de specialiştii care urmează să decidă dacă imobilele suportă o eventuală “operaţie” de reabilitare. “Înţeleg că există o dorinţă a nemţenilor ca, în măsura în care se poate, construcţia Spitalului Vechi să fie păstrată, fiind vorba de o clădire cu valoare istorică. Dar pe primul plan va fi siguranţa pacienţilor”, a precizat ministrul Shhaideh, la câţiva metri de placa pe care se menţionează că imobilul a fost inaugurat în 1935, în timpul domniei lui Carol al 2-lea. Pus la curent cu toate datele tehnice la zi – 250 de paturi ale secţiilor de Interne, reumatologie, Dializă, Neurologie, Endocrinologie etc – Ionel Arsene a punctat şi problema relocării pacienţilor pe perioada derulării investiţiilor, mai ales că în Piatra Neamţ nu există şi un Spital Municipal care ar fi putut prelua o parte dintre pacienţi.
Dar acestea vor fi probleme inerente unei astfel de investiţii, cert este că azi, la nivel de principiu, Arsene a obţinut promisiunea de finanţare de la Ministrul Dezvoltării. Şi până specialiştii se vor pronunţa şi pe soluţii tehnice şi pe costuri, suma vehiculată neoficial (pentru variant reabilitare plus extindere) este de vreo 10 milioane de euro.
Ministrul la interviu cu primarii nemţeni
Vizita Ministrului Dezvoltării în Neamţ a început de dimineaţă când Sevil Shhaideh şi Ionel Arsene au stat faţă în faţă cu primarii din localităţile nemţene. Evident că principal temă a discuţiilor a fost legată de investiţiile aflate în lucru sau de cele viitoare, de lucrările atât de necesare pentru a răspunde problemelor comunităţilor locale.
“Am discutat cu doamna Ministru şi cu domnii primari despre mecanismele instituţionale care trebuie folosite pentru găsirea şi aplicarea celor mai bune soluţii de finanţare care, în fapt, reprezintă pârghiile atât de necesare pentru modernizarea localităţilor din Neamţ, a întreg judeţului. De asemenea au fost foarte multe întrebări de la colegii mei din administraţia publică axate pe noul Program Naţional de Dezvoltare Locală care va fi aplicat din 2017, cu referire direct la investiţiile publice în infrastructura locală” a precizat Arsene.
“Prioritate – drumurile judeţene!”
Preşedintele CJ a prezentat apoi, în conferinţa de presă, o situaţia a lucrărilor în curs de desfăşurare, a plăţilor deja realizate de minister (drumuri, apă-canalizare, colectarea gunoiului etc). Dar mai important decât cifrele respective a fost mesajul lui Arsene cu privire la perspectiva unor investiţii massive în drumurile judeţene: “Consiliul Judeţean a avut şi are investiţii importante pe partea de extindere reţele de apă şi canalizare, pe colectarea gunoiului în timp ce, până acum, administraţiile din commune s-au axat mai ales pe modernizarea drumurilor. În noua etapă a PNDL, Consiliul Judeţean va pune un accent sporit pe modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene”.
Răspunzând întrebării adresate de reporterul Vestea, Ministrul Shhaideh a punctat şi alte teme discutate la întâlnirea cu primarii nemţeni. “Domnii primari au avut întrebări şi abordări cu privire la probleme cu care se confruntă zilnic. De exemplu, au pus în discuţie relaţia comunităţilor locale cu unele instituţii, cum ar fi cu Romsilva, în ceea ce înseamnă chiar şi accesul pe drumurile forestiere. Dar şi felul în care aceste drumuri dar şi cele locale sunt afectate şi de exploatările forestiere dar şi de fenomenele meteo şi aici, pe partea de torenţi, întăriri de maluri, trecem deja la o problematică care vizează Apele Române. Oricum, este evident că toate aceste probleme care sunt de competenţa Ministerului Apelor şi Pădurilor trebuie rezolvate pentru ca aceste comunităţi locale să nu aibă se suferit. Am discutat, de asemenea, cu domnii primari şi probleme de legislaţie, despre actele normative pe care le pregătim pentru un adevărat Cod Administrativ. Domnii primari au reclamat şi problemele generate de Ordonanţa de Urgenţă 100 din decembrie anul trecut, dată de Guvernul Cioloş, care a creat un adevărat haos în ceea ce priveşte autorizarea construcţiilor”, a mai punctat ministrul Sevil Shhaideh.
“Am adus ministrul să vadă cu ochii lui problemele din Neamţ!”
Concluzia întregii vizite a omului numărul 2 din guvern (dar numărul 1 la capitolul bani pentru comunităţile locale) a enunţat-o preşedintele cj Neamţ. “Am avut onoarea să o avem în Neamţ, în mijlocul nostru şi al problemelor noastre, pe doamna Ministru Shhaideh căreia îi mulţumesc că a dat curs invitaţiei noastre. Sunt convins că îi va sprijini cu toate puterile sale – evident, în virtutea prerogativelor legale – pe nemţeni pentru că problemele expuse astăzi nu sunt nici ale primarilor şi nici ale preşedintelui Consiliului Judeţean ci ale locuitorilor localităţilor şi judeţului. Şi mai zic şi că e bine când un ministru vine chiar el în teritoriu şi aude la faţa locului aceste probleme, vede cu ochii lui care sunt aceste priorităţi pentru care administraţiile locale şi cea judeţeană solicită resurse de finanţare”, a punctat Ionel Arsene.
Cei doi demnitari au oferit şi o sinteză a principalelor măsuri deja realizate din programul de guvernare a Cabinetului Grindeanu:
D.V.
Batutul palmei, se face in zi de targ, dupa care, urmeaza aldamasul..
O primavara frumoasa si linistita sa aveti, oameni buni !
În mod sigur e vorba de spitalul din Roman …vechi de peste 200 ani !