„Sfatul Bătrânilor” la Fabrica din Taşca

carpat

Carpatcement este preocupat de impactul fabricilor de ciment în comunitățile care le găzduiesc și de bunăstareaoamenilor. Astfel, organizăm periodic întâlnirile denumite „Sfatul Bătrânilor” și „Sfatul Jurnaliștilor” care au ca scopidentificarea și fructificarea problemelor și a oportunităților zonei.

La Tașca ne-am întâlnit cu membrii grupurilor de inițiativă „Sfatul Bătrânilor ” pentru al patrulea an consecutiv. Cei care au participat la întâlnire sunt următorii:

ü  Cătălin Popescu – Șef Secție Mentenanță, Fabrica de Ciment Tașca

ü  Ghiniță G. Maria – Inspectoratul Școlar Județean Neamț

ü  Butnaru Nicu – Vice-Primar, Bicaz

ü  Nistor Mircea – Vice-Primar, Tarcău

ü  Ioan Vlad Angheluță – Prefect, Instituția Prefectului Neamț

ü  Iulian Jugan – Șef Cancelarie, Instituția Prefectului Neamț

ü  Bălan Cristiana – Instituția Prefectului Neamț

ü  Gal Pal Ștefan – Agenția pentru Protecția Mediului Neamț

ü  Drăgan Alexandru – Primar, Tașca

ü  Caia Dan – Preot, Parohia „Schimbarea la față” Tașca

ü  Chiciu Gheorghe – Lider, Sindicatul Liber “Liantul” Bicaz

ü  Lazăr George – Director-Adjunct, Grupul Școlar Bicaz

 

De asemenea, la discuţii au participat şi reprezentanţii mass-media care, la rândul lor, au acceptat invitaţia de a face parte din „Sfatul Jurnaliştilor”. Prin consultările cu membrii acestor grupuri am identificat oportunități importante care sunt în curs de implementare.

  • De exemplu, crearea unui centru care să promoveze și să organizeze acțiuni de voluntariat în municipiul Piatra Neamț și care să implice și cetățenii din comunitățile Bicaz – Tașca.
  • Susținerea performantei în educație în domeniul protecției mediului prin dotarea laboratorului de protecția mediului de la Liceul Bicaz în care elevii să poată învăța la un nivel optim despre biodiversitate și dezvoltare durabilă.

Transmiterea cu titlu gratuit către primăria orașului Bicaz, a dreptului de proprietate asupra două centrale termice, aflate in proprietatea Carpatcement, de la creșa și grădinița din localitate.

  • Organizarea unor traininguri și sesiuni de lucru practice pentru liceeni susținute cu ajutorul specialiștilor de la Agenția de Protecție a Mediului.
  • Promovarea și susținerea sportului de masă în comunitatea Tașca Bicaz în vederea creării unei culturi locale privind sportul prin organizarea de diverse activități.
  • Totodată, lucrăm la procesul informării constante a membrilor comunității cu privire la activitățile grupului de inițiativă „Sfatul bătrânilor”. Ca obiective secundare, această oportunitate prevede implicarea cetățenilor în proiectele de dezvoltare locală inițiate de către Carpatcement sau atragerea de voluntari din rândul cetățenilor în proiectele locale.

Cele mai importante probleme identificate la nivelul comunității sunt:

  • Reducereagradului de risc în privința accidentelor rutiere în intersecția din apropierea școlii și a primărieiTașca prin semnalizarea corespunzătoare și construcția de trotuare pietonale.
  • Amenajarea și renovarea parcării destinatăclienților Carpatcement în vederea instalării de toalete, mese, bănci și pubele din care să se colecteze și să sereciclezedeșeurile.
  • Semnalizarea celor două intersecții dintre calea ferată uzinală și drumul național deoarece pe sensul dinspre Neagra spre Tașca vizibilitatea este foarte mică.
  • Reamenajarea Spitalului din Bicaz cu ajutorul primăriilor, dar și a agenților economici din zonă.

Astfel, prin intermediul acestor consultări dorim că creăm parteneriate de ajutor reciproc între autorități, instituții și agenți economici care să poată veni cu soluții în rezolvarea problemelor menționate și să valorifice oportunitățile pentru dezvoltarea continuă a comunității din zona Neamț.

Comunicare Carpatcement

 

 

Lasă un răspuns