Şerban: „Să nu uităm de femeile aflate în luptă cu cancerul mamar!”

În declaraţia sa politică: ,,Ziua internaţională a luptei împotriva cancerului de sân, o realitate ce necesită informare privind prevenţia“, deputatul nemţean Ciprian-Constantin Șerban aduce în discuţie, cu ocazia marcării Zilei internaţionale a luptei împotriva cancerului de sân, importanţa programelor de informare pentru prevenţia cancerului de sân.

,,Luni, 1 octombrie, am marcat Ziua internaţională a luptei împotriva cancerului de sân, destinată conştientizării importanţei acestei boli cu care se confruntă anual sute de mii de femei, de soţii şi de mame. De fapt această zi este destinată a ne aduce aminte că programele de screening şi tratamentul în fazele iniţiale ale bolii pot salva şi salvează vieţi acolo unde sunt implementate. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cancerul la sân este la nivel mondial principala cauză de deces prin cancer la femei“, a precizat parlamentarul care este şi preşedintele TSD Neamţ.

Ciprian-Constantin Șerban menţionează, în continuare, că această maladie constituie o importantă problemă de sănătate publică, căreia trebuie să-i acordăm atenţie: ,,Trebuie să realizăm cu toţii că această maladie este o problemă majoră de sănătate publică, care din fericire are tratament dacă este descoperită în fazele incipiente ale sale, şi care, să nu uităm, că în primele 2 stadii are o rată la supravieţuire la 10 ani de peste 95%, şansă care scade odată cu întârzierea diagnosticului.
Conform unor studii relativ recente, realizate de echipa de consultanță Deloitte pentru Roche România, membru în Coaliția pentru Sănătatea Femeii, costurile directe anuale aferente cancerului de sân sunt mai mari în varianta cu screening ca urmare a numărului mai mare de cazuri noi diagnosticate, dar în același timp mai multe persoane au acces la tratament adecvat, la costuri individuale de tratament mai mici, costurile totale fiind de fapt mai mici. Screening-ul pentru cancerul mamar nu numai că ar salva vieţi şi familii, dar ar duce la o scădere a costurilor cu până la 20% per pacient.
Ceea ce este îngrijorător este că femeile nu cunosc importanţa unei mamografii făcute conform consensurilor europene şi americane, adică o dată pe an după vârsta de 50 de ani, astfel încât numai 5% dintre femei şi-au făcut o mamografie în ultimii 2 ani. Informarea femeilor prin toate mijloacele posibile, mass-media, programe publicitare, programe naţionale prin medicina primară, că o imagistică radiologică simplă, nedureroasă o dată pe an, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate dacă este realizată prin medicul de familie, poate să le salve viaţa este fundamentală“.

Ciprian-Constantin Șerban conchide: ,,Este de datoria noastă, ca reprezentanţi ai cetăţenilor să venim în sprijinul unor campanii de promovare a prevenţiei cancerului mamar, pentru ca sănătatea societăţii în care trăim să se amelioreze. Odată în plus, ziua de 1 octombrie este un remember al importanţei cancerului la sân, dar care nu trebuie să fie prezent în gândurile noastre numai o zi pe an, ci în permanenţă în acţiunile de screening permanent al populaţiei la risc pentru această formă de cancer. Fiecare dintre noi are o mamă, o soţie, o soră, care ar putea fi afectată într-o zi de această boală; de aceea trebuie să acţionăm astăzi prin prevenţie şi să organizăm evenimente şi programe gratuite de screening care să reducă şi să descopere la timp cancerul mamar. Dragi colegi, membri ai coaliţiei de guvernare şi nu numai, trebuie să sprijinim prin programele noastre acţiunile de educare şi informare a femeilor, dar şi de suport şi consiliere a femeilor diagnosticate cu cancer mamar. În anul Centenarului, să nu uităm de femeile aflate în lupta împotriva cancerului mamar. Viaţa este cel mai de preţ dar al omului şi trebuie respectată!”

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns