Sentință definitivă de la Înalta Curte: Emilia Arcan, non-incompatibilă! Fusese “turnată” de Daniela Soroceanu

Senatorul Emilia Arcan a câștigat procesul cu A.N.I. și la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța superioară menținând sentința pronunțată anterior și de Curtea de Apel Bacău prin care era desființată decizia de Incompatibilitate dată de inspectorii de integritate. Este finalul unui parcurs juridic lung, început în 2013 și care a plecat de la dorința unora de a o scoate pe Emilia Arcan din funcția de consilier județean dar mai ales din cea de vicepreședinte al CJ Neamț.

La momentul la care Arcan a fost turnată nu doar la A.N.I. ci și la prefectură, președinte al CJ Neamț era defunctul Culiță Tărâță și secretar al Jjudețului era Daniela Soroceanu, cea care a tras atunci multe sfori ca să o pună la pământ pe activista PSD.

Faptele: o sentință care dă peste nas reclamagiilor de profesie

În urmă cu două zile, ICCJ a pronunțat sentința care nu mai are nevoie de niciun comentariu: „Detalii soluţie: Decizia nr. 3807 din 8 noiembrie 2018. Respinge recursul declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei nr. 31 din data de 4 aprilie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Admite cererea de intervenţie formulată de S.C. Europandra S.R.L. în interesul intimatei – reclamante Arcan Emilia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 8 noiembrie 2018″.

Sentința de mai sus o confirmă pe cea de acum 2 ani, de la Curtea de Apel Bacău, care a desființat decizia ANI și a spus că Arcan nu e incompatibilă.

Tot acest tămbălău a pronit în anul 2013. Președintele CJ de atunci (Culiță Tărâță) era în război deschis cu tabăra PSD iar Soroceanca, ca un adevărat funcționar public imparțial și corect era, cu arme și bagaje, în tabăra președintelui. Prestația acesteia de secretar al județului era atât de părtinitoare, comportamentul de tip activist politic era atât de strident âncât era vizibil din avion, și pentru presă, opinie publică dar și pentru taberele beligerante.

„”Doamna Soroceanu, sunteți secretarul județului sau al președintelui? Ca să știm și noi””, amintește un articol din mesagerulneamt.ro contextul „imparțialității” secretarului județului.

În acest context și în ciuda declarațiilor afișate și atunci și acum – „la Consiliul Județean facem administrație nu politică” – apare din senin subiectul unei posibile incompatibilități al Emiliei Arcan care fusese numită de scurt timp vicepreședinte CJ, în dauna taberei Tărâță. E clar că fostul președinte nu stătea el nici să inventarieze firme (aflate culmea, in inactivitate), nu citea și nu interpreta nici legi despre incompatibilitate: pentru astaexistau (și există slugi care se dau utile pentru a putea cere apoi recompense).

Cititi si Poveste de succes: soțul prefectei, două joburi la stat! Director la Complexul Muzeal și catedră full la Liceu

Astfel încep la acel moment solicitări și presiuni la ANI și la Prefectura Județului ca să fie zburată din funcție Emilia Arcan. Da, la acel moment s-a dorit „execuția” actualei senatoare pe modelul aplicat nu de mult timp ]mpotriva lui Laurențiu Dulamă (pe bază de ordin de prefect, nu pe decizie ANI care poate fi contestată cu demnitarul păstrându-și funcția până la o decizie definitivă). Dacă la Dulamă prefectul care s-a pretat la așa măsură cel puțin controversată (ca să nu spunem mârșavă este… Daniela Soroceanu), putem trage concluzia că norocul lui Arcan la acel moment este că nu era Soroceanu prefect ci George Lazăr. Numit prefect pe filieră PNL, într-un moment în care PNL Neamț juca la județ pe aceeași mână cu UNPR-ul lui Tărâță, Lazăr nu a acceptat să coboare demnitatea funcției de prefect atât de jos încât să comită astfel de jocuri politice (precum a făcut recent Soroceanu în cazul Dulamă).

„Turnătoarea” Soroceanu

Daniela Soroceanu își făcuse un scop personal din faultarea PSD-istilor si din eliminarea Emiliei Arcan din CJ Neamț. Legendele vremii vorbesc despre demersuri în care a pus mult zel și suflet și despre multe drumuri făcute între etajele 2 (unde e conducerea CJ Neamt) si 1 (birourile Prefecturii) din casa Albă de la Neamț. Lazăr nu a vrut să-și bată joc de diploma în Drept și nu a dat decizie de demitere a alui Arcan ci, firesc și procedural, a trimis dosarul la ANI (oricum fusese trimis deja și de la CJ Neamt).

Pentru acuratețe și pentru documentarea viitorilor cronicari, cităm din ce scria Mesagerul de Neamț la acea vreme:

<<* Prefectul e în stand by

 George Lazăr a fost prudent în declarații pe acest subiect, oarecum firesc date fiind implicațiile. ”Am primit în data de 17.12.2013 o sesizare de la Secretariatul Consiliului Județean, prin care mi se aducea la cunoștință o presupusă stare de incompatibilitate a dnei Emilia Arcan, consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean. În urma acestei sesizări, întrucât în documentele prezentate figurau date aparent contradictorii, am trimis, pe 19.12.2013, două adrese – una Registrului Comerțului, cealaltă Direcției Județene a Finanțelor Publice – pentru a afla exact dacă dna Arcan era administrator la o societate comercială și care era activitatea firmei. În funcție de răspunsul primit, vom urma procedurile de rigoare”, a declarat prefectul de Neamț.>>

Iar din acest moment, evoluia faptelor este cea cunoscută: ANI dă în 2015 decizie de incompatibilitate (cu posibilitatea celui vizat de a contesta în instanță și de a-și păstra funcția până la o decizie definitivă), Curtea de Apel Bacău desființează sentința ANI (în 2016), ICCJ menține sentința Curții de Apel și desființează, DEFINITIV, sentința ANI.

Mai reținem că decizia prefectului George Lazăr de a nu semna ordinul de demitere al lui Arcan a provocat o criză de isterie secretarului județului. Iar Soroceanu a rămas consecventă în „iubirea ei de Arcan”, dovadă fiind un episod ulterior când, la alegerea PSD-istei ca președinte interimar a anunțat că nu va contrasemna de legalitate proiectul respectiv: <<Schimbare de macaz la Consiliul Judetean, acolo unde frîiele au fost preluate de o femeie, fosta adjunctã Emilia Arcan, care de ieri, 21 ianuarie, a devenit primul presedine de CJ de sex feminin din istoria postrevolutionarã a României. Alegerea ei nu a fost lipsitã de emotii, chiar dacã fusese pregãtitã în amãnunt înainte de sedintã, pentru cã secretarul general al CJ, Daniela Soroceanu, a anuntat cã nu va contrasemna de legalitate proiectul. Chiar si asa, pesedista din CJ Neamt a primit voturile tuturor consilierilor colegi de partid si de la cei cu care social-democratii au fost în aliatã, uneperisti. În total 20, o majoritate lejerã ca i-a permis sã preia atributiile postului lãsat vacant de cãtre Constantin Iacoban, cu o zi înainte>> (sursa: Monitorul de Neamț).

Ca să concluzionăm: tot acest tămbălău judiciar început în urmă cu mai bine de 5 ani, a fost generat de orgoliul și patima oarbă a unor personaje politice, inclusiv a fostului Secretar al județului care acum este Prefect al județului. Pentru că la momentul oportun, Soroceanu „a pupat unde a scuipat”, adică și-a oferit serviciile (profesioniste, după cum se vede) unui nou stăpân politic. Pânî să facă saltul din biroul de Secretar al Județului în cel de Prefect, a făcut și pentru Arsene și făcea și pentru Tărâță, adică a folosit funcția de la CJ întru interese și teatru politic.

Iar una din primele decizii importante când a ajuns la CJ (în afară de idioțenia de a spune că vrea „protocoale cu presa”) a fost să semneze Ordin de demitere a lui Dulamă, adică fix ce refuzase să facă Lazăr în cazul Emiliei Arcan.

Cititi si Poveste de succes: soțul prefectei, două joburi la stat! Director la Complexul Muzeal și catedră full la Liceu

„Doi juriști, trei păreri”, spune o vorbă veche care ar putea fi invocată ca apărare de actualul prefect. Așa o fi. Însă, din păcate (pentru administrația publică din întreg județul), Soroceanu este cea care, din actuala poziție de prefect, conduce Instituția care verifică legalitatea actelor administrative ale tuturor Primăriilor și Consiilor Locale din județ. Chiar și de acum înainte, după ce ICCJ tocmai a spus că tot circul juridic pornit împotriva actualei senatoare Emilia Arcan a fost o făcătură.

Dacă Emilia Arcan își savurează, probabil, victoria obținută după 5 ani (o perioadă care nu are cum să nu te marcheze), nemțenii nu pot decât să constate, încă o dată, ce hal de prefect le-a dat PSD-ul. Și să îndrăznească să spere…

Vom reveni.

Daniel Vinca
sursa foto – facebook, Daniela Soroceanu

Nota Bene:

Evident că dacă vom primi puncte de vedere ale celor vizați de acest articol, le vom publica. menționăm că am sunat-o în cursul zilei de sâmbătă pe Emilia Arcan însă telefonul ei mobil era închis (sau nu se afla în zonă cu acoperire). La Prefectura Neamț nu am solicitat un punct de vedere pentru că una din primele măsuri luate de Prefecta PSD a fost să scoată Vestea din rândurile instituțiilor media cu contact la această instituție de stat. Ca pe tarlaua proprie, după cum au spus cititorii noștri, supărarea fiind că imediat după ce a fost numită în funcție, publicația această „și-a permis” să amintească faptul că neobositul proaspăt prefect este aceeași persoană cu cea care a fost „campioană națională la concediu medical – 16 luni”.

 

3 thoughts on “Sentință definitivă de la Înalta Curte: Emilia Arcan, non-incompatibilă! Fusese “turnată” de Daniela Soroceanu

  1. Pinalti a facut-o pe madam Soroceanu sefa la casa de Sanatate pe cand era o jurista obscura.
    Si asta nu i-a oprit pe cei doi, sot si sotie, sa il atace apoi miseleste cand au avut ocazia.
    Iar nenea Cristi a mancat ani de zile o paine la 1 TV si se tinea si el numai de fitile, de turnat directorii televiziunii si faze din astea.
    Niste oameni cu caracter 0.

  2. Desi se stia si se cunoaste faptul ca soroceanca a fost omul lui culita tarata si a dorit sa distruga tot in psd, iata ca acum este „sora” lui arsene si prietena la catarama cu arcanita cat si alti baroni din psd!!!! Daca ea a vrut sa le taie capetele de la genunchi, iar ei, imberbii din psd au cocotat-o pe o asa functie, atunci nu pot decat sa le transmit ca isi merita soarta!!! Si apropo, prostia face casa buna cu marlania!

  3. Pe undeva, Arcanita si-a meritat soarta. Nu o scoateti usa de biserica pt ca are multe din apucaturile Sorocencei. Dar asta nu o absolva de responsabilitate pe cea mai neprofesionista jurista pe care a avut-o vreodata judetul Neamt. Si care se viseaza parlamentar, pentru ca asta e intelegerea cu Arsene daca-i rezolva problemele in judet. Despre caracter la Soroceanu nu poate fi vorba. Singurul ei scop este parvenirea. Iar in perioada imediat urmatoare isi va mai angaja cativa apropiati in institutia pe care inca o conduce. Urmariti subiectul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.