Senatorul Ţapu: Votul prin corespondenţă nu e sigur? Dar găleţile, pungile cu făină, turismul electoral sunt în regulă?

tapu diaspora

Diaspora, cel mai mare investitor din economia romaneasca, trebuie respectata!” / declaraţie politică

Romania ultimilor 10 ani a cunoscut o schimbare profunda. Peste 3.5 milioane de romani au plecat in afara tarii, la ora actuala nu exista o localitate in tara de unde sa nu fi plecat cetateni intr-o alta tara a Uniunii Europene sau oriunde pe mapamond.

 Acesti cetateni sunt conectati continuu la tot ce se intampla in Romania si mai mult decat atat, toate resursele financiare le trimit in tara. Acesta este unul din modurile in care s-a dezvoltat Romania ultimilor ani. In 2013, romanii au trimis in tara 4.25 miliarde Euro. In total, in ultimii 10 ani, 45 miliarde Euro au ajuns in tara din munca „diasporei”, devenind astfel cel mai mare investitor in economia nationala. Iar acest investitor vrea sa voteze. Vrea sa conteze, sa participe activ la schimbarea in bine a Romaniei.
 Cred ca este unul din principalele motive pentru care noi, clasa politica, avem obligatia de a privi cu responsabilitate catre romanii plecati temporar sau definitiv din tara.
Prima si ultima data cand s-a folosit un alt tip de vot in afara tarii a fost in 2003, cand, prin vot electronic, militarii romani din Afganistan au votat pentru modificarea Constitutiei. Desi la acea vreme s-a considerat un succes, nu a mai fost aplicat niciodata iar discutia despre moduri de votare ale diasporei au lipsit din spatiul public.
 Totul pleaca de la premisa dezvoltata insistent in dezbateri, ca votul prin corespondenta nu poate garanta secretul votului. Suna a pura ipocrizie. Oare turismul electoral, votul fotografiat, galetile, pungile cu faina si multe astfel de practici sunt oare elemente care garanteaza secretul votului?
Schimbarea legislatiei electorale ar aduce doar beneficii societatii romanesti, iar semnalul ar fi unul extrem de puternic in primul rand catre cetatenii activi care vor sa fie parte implicata in procesul de consolidare a democratiei romanesti. Este adevarat ca nu putem infiinta sute de sectii de votare in tarile Uniunii Europene, dar putem crea un sistem electoral modern si sigur.
 La scrutinurile de maxim interes în diaspora s-au reclamat în principal numărul insuficient de secții și distribuția geografică inadecvată a acestora. Lipsa informațiilor detaliate și precise despre numărul și localizarea românilor din diaspora este cauza fundamentală a problemelor, la care contribuie și un interes fluctuant în creștere față de alegeri și un proces netransparent de alocare a resurselor. Problemele s-au exacerbat în 2014, soldându-se cu proteste și promisiuni de reformă. Presiunea pentru lărgirea accesului la vot e mare.
Avantajele votului prin corespondenta sunt mari: diminuarea absenteismului, reducerea riscului legat de fraudare, o mai buna reprezentare a electoratului si costuri cu mult mai reduse.
Ca alternativă la votul în secții, votul prin corespondență ar putea fi considerabil mai puțin costisitor de organizat pentru autorități. Votul prin poștă ar fi mai ieftin și pentru alegători, în special cei care momentan sunt obligați să călătorească pe distanțe mari pentru a ajunge la o secție de votare.
 Potențialul de acoperire al votului prin corespondență este și el aproape nelimitat, în sensul că astfel s-ar putea oferi posibilitatea de a vota aproape oricărui român din diaspora, indiferent unde se află. În comparație cu alte opțiuni, precum votul prin internet, acesta ar fi și mai simplu de întreprins pentru un mai mare număr de oameni, nefiind necesare cunoștințe privind utilizarea calculatorului sau a internetului. În plus, votul prin poștă este deja folosit cu succes în multe state, spre deosebire de votul prin internet, care a fost încercat doar în câteva țări.
Nu în ultimul rând, discuția despre accesul la vot trebuie sa fie cât mai largă, luând în considerare problemele cu care se confruntă nu doar votanții din diaspora, ci și cei din țară, nu doar alegerile prezidențiale, ci toate tipurile de scrutin, și nu doar aspectele logistice, ci și cele legate de sistemul electoral.
 Diaspora ne-a demonstrat in decembrie 2014 ca are initiativa. Practic, cetatenii cu initiativa care vor o clasa politica implicata si mai putin corupta ar simti in mod real ca in tara s-a produs o schimbare.
România nu mai poate fi guvernata doar de majoritati formate prin ajutoarele de la stat oferite in campaniile elecorale. Romanii care trimit bani in tara, precum si cei care creeaza locuri de munca sunt cei care trebuie sa decida ce fel de clasa politica merita sa avem.
 Cred ca reforma votului în diaspora nu poate fi concepută izolat de întregul sistem electoral și de regulile ce guvernează accesul la vot în interiorul țării. Votul prin corespondență, odată extins celor din străinătate, ar trebui gandit si apoi aplicat și celor din țară. În definitiv, dreptul la vot și facilitatea acestuia sunt la fel de importante pentru toți cetățenii.

Va multumesc!

Senator PNL de Neamt,
Eugen Tapu-Nazare

 

Comentarii Facebook

One thought on “Senatorul Ţapu: Votul prin corespondenţă nu e sigur? Dar găleţile, pungile cu făină, turismul electoral sunt în regulă?

  1. Bai mie imi place de Tapu asta. Are experienta in politica de ceva timp, are prieteni peste tot, este mucalit, are ceva banuti, daca zice da este da, daca zine nu este nu, se incadreaza bine in orice peisaj. Ce tot pierde vremea pe la Roman cand e de treaba la Piatra Neamt? L-a lasat pe Cosmanciuc de la Iasi la conducerea PNL si cand se va intoarce inapoi la piatra nu va mai gasi nimic, Ala o vinde si pe masa pentru ceva verzisori. Domn senator pune piciorul in prag cat mai este timp ca sunt satul de vanzatorii astia care au distrus judetul. Ba de la roman, ba de la targu neamt, acu vaz ca si de la Iasi. Bafta!

Lasă un răspuns