Senatorul Ţapu, comunicat cu pasaje PLAGIATE dintr-un editorial din republica.ro

La concurenţă cu citatele sentimentale sau motivaţionale de pe facebook sunt cele ale politicienilor. De obicei, dau comunicate cu copy-paste după mesajele venite via centru de la partid, în unele cazuri fără a se obosi, măcar, să reţină ideile respective.

Sunt şi cazuri în care lipsa de bun-simţ e şi mai mare, când copiază pasaje întregi din anumite lucrări sau analize, fără a cita sursa, dând astfel impresia că ar fi mai analişti sau mai perspicace decât chiar sunt în realitate.

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu reuşeşte o performanţă şi mai şi: inserează într-un comunicat remis presei luni, 28 august 2017, pe care-l semnează, fraze şi chiar paragrafe întregi publicate – atenţie! – cu 24 de ore înainte de editorialiatul Alex Livadaru pe site-ul republica.ro.

Mai jos, mai întâi, linkurile spre cele două materiale de studiu, editorialul lui Livadaru din republica.ro şi comunicatul lui Ţapu de pe site-ul Agerpres:

Hoția, prostia și tupeul, singurele investiții cu randament maxim în România. Trezirea la realitate: suntem pe cont propriu

COMUNICAT DE PRESĂ AL SENATORULUI PNL, EUGEN ȚAPU NAZARE: POPORUL ROMÂN A AJUNS ZIUA ÎN CARE ASISTĂ, UIMIT, CUM O ECHIPĂ DE OAMENI NEPREGĂTIȚI ARUNCĂ ÎN AER CEEA CE A MAI RĂMAS DIN ROMÂNIA

Publicăm, la finalul acestui articol şi textul integral al lui Ţapu. Până atunci, vedeţi câteva din pasajele care au doi autori diferiţi ale unor texte diferite (repetăm, la 24 de ore unul de altul)

Exemplul 1:

Spune Ţapu:
<< Vă reamintesc că întreg sistemul de pensii este în haos iar fondul de pensii pe care statul îl administrează este în gaură cu 15 miliarde de lei anual. Fondul privat are randament bun iar cifrele arată creșteri medii de 90% de la înființarea lui în anul 2008>>.

A spus Livadaru:
<<- fondul de pensii pe care-l administrează statul este în gaură de peste 15 miliarde de lei anual, mai ales după ce au fost crescute pensiile speciale fără discernământ. 
– sistemul de pensii este în haos. Veniturile pentru diferite categorii de clase de muncă ieșite la pensie s-au dus în sus, sunt enorm de multe fraude făcute de persoane care s-au pensionat anticipat inventând motive, s-a ajuns la aberații ca un angajat MAI sau MApN să poată ieși la pensie la 45 de ani, cu 13.000-14.000 de lei lunar. 
– pilonul II, administrat privat, are randamente bune. Cifrele arată creșteri medii de 90%, de la înființarea acestui system>>.

Exemplul 2

Spune Ţapu:
<< Guvernul PSD este în incapacitate de a colecta taxele și impozitele, TVA-ul, în condițiile în care consumul a crescut foarte mult. Așa se prezintă fotografia economiei românești. Se cheltuiește mai mult decât se încasează și producem, ne împrumutăm mai mult și nu investim în infrastructură>>

A spus Livadaru:
<< Incapacitatea instituțiilor statului de a colecta taxele și impozitele (în special TVA, în condițiile în care consumul a crescut foarte mult) arată tabloul economiei românești. Cheltuim mai mult decât producem și încasăm, ne împrumutăm mai mult, nu investim în infrastructură.>>

Exemplul 3

Zice Ţapu:
<< În același timp PSD nu mai are fonduri pentru a onora toate pomenile și creșterile artificiale promise, așa că se uită unde poate băga mâna, iar unul din buzunare este cel al fondurilor de pensii administrate privat.>>.

A zis Livadaru:
<< – ne uităm la un adevăr care se vede limpede: majoritatea parlamentară PSD- ALDE nu are bani pentru a onora toate pomenile și creșterile artificiale promise, așa că se uită unde poate băga mâna, iar unul din buzunare este cel al fondurilor de pensii administrate privat>>.

Exemplul 4

Zice Ţapu:
<< În cel mai scurt timp vor ieși la iveală adevăratele cifre pe natalitate, piața educației, piața muncii — cererea și oferta, pregătirea absolvenților, iar concluzia nu poate fi decât una: bugetul public de pensii se apropie de colaps în lipsa unor măsuri sustenabile și inteligente>>

A zis Livadaru:
<< Luați în calcul datele macro pe natalitate, piața muncii, piața educației, cererea și oferta de muncă, pregătirea absolvenților, veți ajunge la concluzia că bugetele publice de pensii se apropie de colaps. Fără măsuri inteligente, asta se va întâmpla în câțiva ani>>.

Exemplul 5

Zice Ţapu:
<<Premierul Mihai Tudose și guvernul PSD transmit românilor un mesaj cinic: descurcați-vă pe cont propriu>>.

A zis Livadaru:
<< Mesajul guvernului pentru cei care sunt azi în câmpul muncii este implicit: sunteți pe cont propriu!>>

Din exemplele de mai sus rezultă că mai bine de jumătate din creaţia (analiza) senatorului Eugen Ţapu este un plagiat (furt!) ordinar al analizei economice făcute, cu şarmul gazetăresc şi într-un stil inconfundabil, de reputatul editorialist Alex Livadaru.
De fapt, exact stilul şi limbajul atât de viu, care nu-i sunt caracteristice lui Ţapu, au aprins beculeţul suspiciunii care a dus de descoperirea probelor irefutabile de mai sus.
Ţapu este un comunicator vioi (chiar agrebil, uneori) în particular, dar în momentele „on the record” (conferinţe de presă, emisiuni, interviuri) este crispat, cu un exces de stil tehnocrat (spre limbaj de lemn) în mesaje.

Pe pasajele respective din comunicatul senatorului, contribuţia acestuia se rezumă la uşoare rocade „PSD – majoritatea PSD şi ALDE – Guvernul Tudose” sau cu înlocuirea lui „implicit” (al lui Livadaru) cu „cinic” (al lui Ţapu).

Dar culmea cinismului (destinului?) pe acest exemplu în care un senator PNL sparge blocada plagiatului (meteahnă atribuită mai ales unor PSD-işti) este tilul articolului din care au fost furate în aşa hal pasaje întregi. Prima parte a titlului editorialui din republica.ro este… << Hoția, prostia și tupeul, singurele investiții cu randament maxim în România>>.
Să fii politician român şi să furi fraze dintr-un articol cu aşa titlu, asta da <<hoţie, prostie şi tupeu>>! Să mai pui şi sigla PNL – partid al oamenilor de dreapta, care pun preţ pe proprietatea intelectuală – nici nu e mare lucru într-o ţară în care politicienii sunt evidenţiaţi pentru talentul de a-şi „trage” (în comparaţie cu situaţia din ţară) salarii şi pensii NESIMŢITE!

Daniel VINCA

 

5 thoughts on “Senatorul Ţapu, comunicat cu pasaje PLAGIATE dintr-un editorial din republica.ro

 1. Ce urat! Ce jenant! Cum drak sa furi cu atata nesimtire din articolul omului? Asta face de rusine PNL!

 2. Alt emanat .
  Si pe acest domn l-a gasit asazisa revolutie tot bogat ?
  Are turcul o vorba : hai s….r !

 3. Daca asta e copy-paste, in conditiile in care toata presa nationala dar si majoritatea politicienilor au folosit aceleasi idei, texte, atunci ar trebui sa mai pui mana pe dictionar. Scrie orice rand din textele de mai sus, pe google, sa vezi cate analize din astea iti apar. Daca asa se face presa, e clar!

 4. S-a „”indragostit „” aceasta karakuda ,a politicii locale romanesti ,de unele articole ,din republica.ro ,
  respectiv ale reputatului editorialist Alex Livadaru …. si le-a PLAGIAT …., dupa binecunoscutele „”apucaturi”” ale acestor loaze …nu ma surprinde comportamentul acestui duplicitar ….nu-i singurul…
  Dar pe celelate articole ale colegului Alex Livadaru nu le-ai vazut ? nu ai vrut sa le plagiezi ?

  Florin Negruțiu

  „Politicienii hoți nu pot să apară dintr-un popor de oameni cinstiți. Majoritatea PSD-ALDE are legitimitate populară, a fost votată, prin urmare presupunem că o bună parte din populația României aprobă comportamentul acestor politicieni.
  De prea multe ori, în Parlament nu se face politică, se fac averi; de prea multe ori, în Parlament nu se fac legi, se fac legi cu dedicație; de prea multe ori, în Parlament nu se apără drepturile cetățenilor, se apără drepturile cetățenilor care au dosare penale. Parlamentarismul, care este esența unei democrații, este atacat în acest moment de o castă conducătoare, care folosește principiile democratice ca alibi pentru a scăpa de Justiție. Reacția Pieței nu este față de baza democrației, ci față de vârful ei. Este o reacție sănătoasă a unei părți de societate față de o dictatură parlamentară în facere.”

 5. problema principala, daca e adevarat ceea ce a scris(plagiat sau nu). cred ca asta ar trebui sa ne intereseze. ce fac guvernantii cu banii nostri de pensie, spli TVA, accizele la combustibil….

Lasă un răspuns