Senatorul Ţapu: BNR să intervină în “criza francului elveţian”

tapu

Declarație politică ”Criza francului elvetian”

Stimați colegi, doamnelor și domnilor senatori,

Decizia Bancii Naţionale a Elveţiei cu privire la liberalizarea cursului de schimb al francului elveţian înseamnă literalmente explozia acestei valute şi, implicit, intrarea în incapacitate de plată a unui număr semnificativ de români care au credite in această monedă.

Revoltător este faptul că BNR a avut la dispoziţie mai mult de trei ani în care le putea oferi acestor oameni o ieşire din capcana în care fuseseră convinşi să intre de către ofertele băncilor comerciale. Din 2011, când Banca Naţională a Elveţiei a blocat nivelul maxim al francului elveţian în raport cu euro şi până acum, BNR ar fi trebuit să elaboreze şi să pună în practică reglementări care să le permită românilor cu credite în franci elveţieni, dolari si alte valute să-şi convertească datoria fara penalitati dezastruoase, în credite în moneda naţională. În loc de asta, românii au fost lăsați la mila băncilor, pe mana avocaților și in final a executorilor judecătoresti.

BNR ar trebui să intervina, după modelul Băncii Centrale a Elvetiei, stabilind un curs fix al leului față de franc, iar acest curs ar trebui să fie apropiat de cursul din data acordării creditului. In acest fel, omul de rând ar putea spera să își plătească în liniște datoria la bănci, iar acestea ar putea spera că nu intră in faliment. BNR ar trebui să se comporte ca Bancă Națională a României și nu bancă națională a băncilor din România.

Consider că rolul decisiv în rezolvarea acestei probleme majore o are Guvernul. E nevoie de o ședință de urgență a Guvernului României și o asumare a primului-ministru pentru a limita expunerea tuturor celor care au luat credite, printr-o Ordonanță de Urgență. După modelul Austriei și Ungariei, țări în care guvernul a intervenit prompt în soluționarea crizei francului elvețian (guvernul de la Budapesta reducând cu 25% valoarea creditelor pe care le mai datorau, în momentul respectiv, cei care luaseră împrumuturi), la fel trebuie procedat și la noi.

Clienţii nu au nici ei la dispoziţie prea multe variante. Nu pot vinde apartamentele şi casele pentru că valorează mai puţin decât suma pe care o au de rambursat. Nu pot cere nici refinanţări – cei mai mulţi nu ar trece de actualele condiţii de împrumut care sunt mai dure.

Daca Banca Națională și Guvernul nu intervin imediat, oamenii vor rămâne captivi ai contractelor pe care le-au semnat în anii boom-ului imobiliar.

Consider că trebuie să dăm dovadă de maturitate şi responsabilitate politică în această problemă a creditelor neperformante şi, în loc să speculăm demagogic momentul dificil al sutelor de mii de români, să ne aşezăm împreună cu reprezentanţii tuturor părţilor implicate la aceeaşi masă şi să găsim soluţiile echilibrate care să poată fi puse în practică şi să ajute în mod real pe toţi cei aflaţi acum în necaz.

Nimeni nu trebuie să mai trăiască cu frica în sân că îşi poate pierde agoniseala de o viaţă, că riscă să rămână pe drumuri exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar.

Senator PNL de Neamț, Eugen Țapu-Nazare

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns