Senator nemţean DEMOLEAZĂ teoria “Vosganian – gaze ieftine pentru patronul Niculae: IMORALĂ ŞI ANTI-ECONOMICĂ!

tapu

Gazele naturale mai ieftine pentru unele firme decât pentru populație reprezintă o soluție nu doar imorală ci și anti-economică. Aceasta este parerea senatorului Eugen Țapu care, având în spate și experiența de fost secretar de stat la Ministerul Economiei, demonstrează cu cifre  că subvenționarea prețului la gaz pentru producătorii de îngrășăminte chimice produce pentru România pierderi mult mai mari decât se văd la prima vedere.

Senatorul Ţapu susţine că marea majoritate a gazelor necesare consumului intern din România (şi pentru populaţie şi pentru agenţii economici) este asigurată din producţia internă şi că România importă din Est cam 27% din cantitatea necesară.

Analiştii economici spun că, pentru aceste gaze, România plăteşte annual cam 1,8 miliarde de dolari.

O cantitate aproape similară cu cea importată este consumată de către combinatele de producer a îngrăşămintelor chimice, domeniu energofag care consideră gazelle drept materie primă.

Mai mult, ceea ce produc aceste combinate de îngrăşăminte este marfă din care doar 7 % e desfacută pe piaţa internă, diferenţa de peste 90 % fiind vandută la extern.

Concluzia se impune de la sine, romanii importă gaze scumpe din Rusia, acestea ajung in industria de îngrasaminte cu un pret mai mic decat cel platit furnizorului iar patroni ca Ioan Niculae, proprietarul Combinatului de la Săvineşti, ar vrea ca pentru ei preţurile să fie şi mai mici decât plătesc toţi românii care au un aragaz sau o centrală termică. Îngrăşămintele produse în fabricile lui Niculae ajung la agricultorii francezi, spanioli sau chiar sud-americani iar apoi Romania importă produse alimentare de la aceştia dand astfel “la temelie” fermierilor români.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns