Senator Emilia Arcan: “Trebuie sa le ajutam pe româncele care sunt victime ale sclavagismului, în Italia!“ VIDEO

Tema declaratiei politice: Exploatarea româncelor în agricultura italiană

După o sărbătoare a primăverii, în care ne-am bucurat de reînnoirea naturii, cat si sărbătoarea în care am slăvit femeia pentru tot ceea ce poate ea face pe pământ, astăzi, vin în fața dumneavoastră pledând tot pentru femeie, dar  lansând  un apel  disperat  să  ne  apărăm  semenele  de  la sclavagismul pe  care  trebuie să  îl  îndure, de  multe  ori,  în timp  ce muncesc peste hotare.

Din păcate, foarte multe femei care lucrează în străinătate sunt sortite unui  destin  crunt,  pe care trebuie să îl îndure pentru a reuși să supraviețuiască și, eventual, să  își poată hrăni cu un colț de pâine copii din țară, să  își ajute  părinții  bolnavi  sau, pur și simplu, pentru a rămâne în viață!

Prezenta declaratie politica este prilejuită de apariția unui reportaj despre exploatarea femeilor romance, în agricultura din Sicilia, Italia, publicat de săptămânalul The Observer

Informații sporadice despre chinurile româncelor aflate la muncă în străinătate, dar nu departe, ci aici, în Europa noastră, am citit și în presa autohtonă, dar un reportaj atât de cuprinzător, de documentat și de tragic precum cel din săptămânalul britanic nu am mai întâlnit.

Pentru documentarea realizată și prezentată întregii lumi le multumesc jurnaliștilor de la această publicație și îi rog pe ziariștii noștri să se preocupe de astfel de probleme, extrem de importante pentru viața unor oameni.

Ca sa va faceti o idee despre dimensiunile acestei drame, vă relatez doar două pasaje din acest reportaj:

Reporterii publicației The Observer au vorbit cu zece românce care lucrează în fermele din Ragusa — regiunea Italiei lider la producția de legume și fructe — și toate au descris exploatarea  și agresiunile  sexuale  ca fiind  ceva  de  rutină.

Ele sunt obligate să muncească 12 ore pe zi în condiții de căldură extremă, fără apă, cu salarii neplătite și obligate să trăiască în clădiri izolate în condiții degradante și neigienice.

În timp ce muncesc, trebuie să facă față adesea și violenței fizice, amenințărilor cu arme și șantajelor îndreptate chiar și împotriva familiilor.

La rândul ei, procuroarea Valentina Botti confirmă că abuzurile împotriva femeilor romance, reprezintă un „fenomen uriaș“ în acea parte a Italiei. „Vorbim despre mii de femei care ar putea fi victime ale unor abuzuri serioase. Dar, din pacate  foarte puține vin să denunțe.

Cele mai multe acceptă abuzul ca pe un sacrificiu personal pe care trebuie să-l facă pentru a-și păstra locurile de muncă.   Implicațiile pierderii locului de muncă sunt devastatoare pentru cele mai multe dintre ele“, explică procuroarea.

Iată cum procurori din Italia și-au făcut timp să se ocupe și de aceste drame, fără să se bucure de reclamă televizată și de susținerea populației autohtone.

Doamnelor si domnilor senatori, fac această declarație nu doar ca un semnal de alarmă, ci doresc să audă toate autoritățile României și ale Uniunii Europene, că mii de cetățeni ai unui stat membru UE sunt supuși unui tratament de sclavi de către patroni și administratori de ferme din alt stat UE.

După cum susțin jurnaliștii de la publicația precizată, se pare că unii patroni din statele europene au înlocuit exploatarea imigranților extracomunitari cu aceea a cetățenilor din statele UE mai sărace.

Solicit ca președintele României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, parlamentarii europeni, grupurile noastre de prietenie, ambasadorii României și toți cei care au competență în politica europeană și externă, să ridice această gravă și intolerabilă problemă a sclaviei femeilor românce la toate întâlnirile și forurile bilaterale și internaționale.

Institutele noastre sociologice, presa românească, au datoria să documenteze această problemă și în felul acesta să ajute autoritățile să ceară impunerea unor măsuri care să apere demnitatea femeilor la muncă în statele U.E.

Mi-e frică să mă gândesc ce e în sufletul acestor ființe deznădăjduite!

Sunt femei care au plecat forțate de împrejurări la muncă peste hotare și care au nevoie disperată de ajutorul nostru!

E prea mare prețul pe care îl plătesc, iar noi avem obligația morală de a le scăpa de jugul sclavagismului!

E prea mare prețul pe care îl plătesc, pentru o bruma de bani cu care își aisgură traiul greu in familie, durerea ca își țin copiii lăsați departe de  țară, singuratici sa mearga la școală, ori caută surse să își salveze părinții care sunt bătrâni cu dureri si suferințe!

Va multumesc pentru atentie!

Senator PSD Neamt,
Emilia Arcan

14.03/2017, zi

 

Lasă un răspuns