Semnificaţia spălării pe ochi cu apa din cana cu ou roşu şi ban de argint

Un obicei străvechi se mai păstrează încă în judeţul Neamţ (ca în mai toată Moldova), în prima zi de Paşte, prin spălarea feţei cu apa în care s-au pus un ou roşu şi un bănuţ existând credinţa că oamenii se pot purifica şi au parte de sănătate şi noroc, ritualul aducând, totodată, multă bucurie copiilor.

După participarea la Slujba Învierii, credincioşii merg la mormintele celor trecuţi în lumea de dincolo, după care vin acasă cu lumânârile aprinse pentru a aduce Lumina Învierii. Urmează spălarea feţei cu apă în care s-a pus un ou roşu şi un bănuţ de argint.

„Apa are o semnificaţie deosebită în tradiţia populară şi mai cu seamă cu acest prilej are rolul de a curăţa, de a purifica. Apa o întâlnim şi cu prilejul altor obiceiuri din ciclul vieţii: la naştere, la nuntă, la înmormântare, având un rol deosebit, şi, iată, că nici în cadrul acestei sărbători nu lipseşte. Oul roşu semnifică sănătatea, era o dorinţă, speranţa de a fi sănătoşi pe parcursul anului respectiv. Copiii chiar obişnuiau să ia din apa respectivă oul roşu şi să-l apropie de obraji, să îşi şteargă obrajii cu el în ideea de a fi sănătoşi pe parcursul anului. Bănuţul semnifică noroc”, spun spcialiştii în etnografie şi folclor.

Acest obicei este unul care aduce multă bucurie copiilor, cei mai mici putând lua la finalul ritualului bănuţul din apă sau primind din partea capului familiei câte o mică sumă de bani de buzunar.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns