Semne de reanimare dinspre PSD Neamț. Resuscitare via OFSD…

Prima acțiune cu fi(o)r politic a social-democrației nemțene, în epoca interimatului lui Daniel Harpa a avut loc ieri, la Dobreni. Dedicată IEI tradiționale, a fost și prima acțiune publică, după ani de zile la care nu au participat doar activiști (ca, de exemplu, la acțiuni ecologice). Ceea ce ar putea fi primit ca un semnal de revitalizare a PSD Neamț, poate fi privit ca o „resuscitare marca OFSD”, după cum spunea ieri mucalitul Mădălin Voicu (secretar de stat la Ministerul Culturii), invitat de onoare la această activitate și cunoscut drept un maestru al cuvintelor frumoase închinate femeilor.

Voicu făcea trimitere la faptul că sufletul acțiunii au fost Carmen Nastasă (președinte OFSD Neamț) și primăriță de la Dobreni, Vasilica Crețu iar Daniel Harpa (alt hâtru) a răspuns – apropos de subiectul cotei de gen pe liste – că la Neamț femeile din PSD și-au câștigat demult dreptul la egalitate „dar și la muncă”.

Crețu, Nastasă și Harpa i-au avut ca musafiri pe localnicii din Dobreni și din localități învecinate dar și colegi de partid: Florentina Moise (președinte PSD Piatra Neamț), prefectul Adrian Niță, deputatul Remus Munteanu, primari, consilieri județeni sau locali, lideri de organizații PSD sau OFSD.

Mai jos, câteva din semnalele post-eveniment transmise de unii dintre cei menționați mai sus:

Daniel Harpa – „Am participat astăzi la evenimentul organizat de PSD Neamț și OFSD Neamț cu prilejul Zilei Iei, în comuna Dobreni. Ne-am bucurat de vizita dl Mădălin Voicu- secretar de stat la Ministerul Culturii și de minunatele activități dedicate iei românești- cea mai importantă piesă vestimentară din garderoba noastră. Felicitări tuturor celor implicați în organizare și în special doamnei Carmen Elena Nastasă si doamnei primar Vasilica Cretu!”

Carmen Nastasă – „Ziua de astăzi, când sărbătorim și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, să ne bucure pe noi toți și să ne aducă pace sufletească!
Femeia strălucește în soare, printre flori, printre oamenii cu suflet bun! Iar strălucirea este deplină când poartă cu mândrie cămașa strămoșească, ia îmbrăcată de mame, bunici și străbunici, care s-au mândrit cu frumusețea aceste piese vestimentare!
Astăzi, PSD Neamț cu sprijinul colegelor mele din Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate a sărbătorit ia, la Dobreni! Ca întotdeauna au fost alături de noi seniorii noștri dragi, tineretul social democrat și activiștii Pes. Suntem o echipă de oameni inimoși și vrednici!
Scăldați de razele soarelui și trăind bucuria reîntâlnirii, am petrecut timp frumos într-o atmosferă pe care am reușit să o facem de neuitat!
Ne-au săltat inimile de bucurie și ne-au jucat ochii în lacrimi de emoție! Cât de frumos petrec românii și cât de frumoase sunt petrecerile cu iz tradițional! Ia, un cuvânt atât de scurt, dar care înseamnă foarte mult! Cămeșa noastră tradițională! Cea care ne face mai frumoși, ne aduce mai aproape de obârșii, de neamul românesc!
Vă mulțumesc, dragi colege și colegi, că mi-ați fost alături!
Mulțumesc Vasilica Crețu, primarul comunei Dobreni, pentru disponibilitatea de a fi gazdă a evenimentului! Cu bucurie l-am primit între noi pe domnul secretar de stat Mădălin Voicu, un mare iubitor de cultură.
Mulțumesc domnului președinte PSD Neamț Daniel Harpa, doamnei presedinte PSD Piatra-Neamț Florentina Moise, domnului deputat Remus Munteanu, domnului prefect Adrian Niță și primarilor din județ pentru ajutor și prezență. Mulțumesc parlamentarilor noștri Oana Bulai , Ciprian Serban și Răzvan Cuc pentru sprijin.Chiar dacă nu au fost prezenți, au fost alături de noi cu tot sufletul!
Le mulțumesc în mod deosebit oamenilor frumoși – adulți și copii – din Dobreni și din împrejurimi, care azi au participat la această sărbătoare de suflet.
La mulți ani, ie! Să trăiești în veșnicie!”

Florentina Moise – „Sărbătorim Ziua Iei cu colegele și colegii din organizația județeană a PSD – mulțumim Carmen Nastasă pentru implicare, ești „sânziana” noastră!
Mulțumesc Vasilica Crețu!
Mă bucur că 24 iunie a devenit oficial, prin lege, Ziua Iei! Este o inițiativă frumoasă, începută în 2013, de comunitatea La Blouse Roumaine, care a conectat românii din toate colțurile lumii. Această inițiativă a fost dusă în Parlament, iar printre cei care au susținut adoptarea legii se numără și colega mea, deputatul de Neamț Oana Bulai. Profit de ocazie să o felicit!
Ia este sinonimă cu femeia româncă… Transpune în cusătură tot ce ne e drag, tot ce iubim, tot ce ne înconjoară, tot ce e valoros și autentic românesc.
Pentru noi, nemțenii, cămașa cu altiță e strâns legată de istorie, de mănăstiri, de munți, de meșteșuguri. De florile noastre, de râurile noastre… Ia de Borlești, Hangu, Tașca, Vaduri sau de Gârcina vorbesc, prin bucuria culorilor și prin profunzimea simbolurilor, despre noi. Despre ce am fost, ce suntem și ce putem fi!”

Un mesaj cumva diferit a avut deputatul Remus Munteanu.
Pe format „știre radio”, relatarea acestuia îl invocă pe secretarul de stat dar îi anonimizează pe toți ceilalți (președite interimar, prefect, lideri, șefa OFSD, primărița gazdă etc). E tipul de mesaj care așează pe piedestal un fel de partid epic, sau echipa fără coechipieri:
„Am sărbătorit astăzi, alături de nemțeni, Ziua Națională a Iei, această piesă vestimentară caracteristică nouă, românilor, și pe care cu cinste o purtăm în fiecare an pe 24 iunie.
La evenimentul organizat de PSD Neamț, la Dobreni, am avut bucuria de a-l avea ca și oaspete pe secretarul de stat, domnul Mădălin Voicu, un om recunoscut pentru implicarea sa în tot ceea ce înseamnă cultură și respectarea tradițiilor.
Mă bucur că am luat parte la acest eveniment deosebit, menit să ne aducă împreună în sărbătoarea de Sânziene!”.

Coincidența face ca evenimentul organizat ieri de PSD, undeva într-o comună, să se fi suprapus peste prima zi din programul de spectacole ale Zilelor Orașului Piatra Neamț. Iar la nivel de reprezentare în net (postări, poze, interacțiuni), comuna a bătut orașul. E un semnal…

D.V.
sursa foto: facebook – Daniel Harpa, Carmen Nastasă, Florentina Moise