Este Mădălina Ciubotaru într-o dizgrație tot mai accentuată în fața unora din PSD/CJ sau asistăm la o branduire de imagine a lui Sorin Brașoveanu în perspectiva viitoarelor alegeri?
Această întrebare și-au pus-o cei care în urmă cu o săptămână și jumătate au asistat la festivitatea specială și ceremonialul militar de la Războieni care s-a constituit într-un remember la bătălia moldavo-turco de la Valea Albă.
Fiind vorba de un ceremonial militar clar stabilit (unde nu vorbește fiecare cum vrea, unde nu sunt un stol de speakeri de la o instituție), microfonul a fost clar atribuit primarului Bogdan Țarălungă (gazdă), prefectului Adrian Niță, comandantului Batalionului de la Patra Neamț și reprezentantului CJ Neamț. La fața locului, CJ Neamț era reprezentat și de diverși consilieri județeni (Asaftei, Păduraru, Vasiliu) dar și de două nume din conducerea executivă, vicepreședintele Mădălina Ciubotaru și administratorul public Sorin Brașoveanu.
Ei bine, la microfon a fost invitat de către MC-ul evenimentului Brașoveanu, anunțul stârnind o evidentă grimasă pe fața lui Ciubotaru. Iar expresia facială respectivă a rămas lipită pe Ciubotaru cât timp a durat speech-ul lui Brașoveanu (scurt și bun cuvânt, de altfel).
Organigrama și ierarhia stabilite de lege spun clar că vicepreședintele are funcție mai importantă decât administratorul public. Primul este ales (drept consilier județean) de cetățeni și apoi, pe funcția executivă, de plenul CJ, al doilea este angajat printr-o simplă dispoziție.
Este evident că pentru Mădălina Ciubotaru nu a fost o surpriză faptul că nu ea va fi cea invitată la microfon. Astfel de detalii sunt stabilite dinainte, cei cae vor cuvânta sunt înștiințați. E ceremonial militar deci și rigoare. Dar deși știa acest detaliu, vicele de la CJ (din Pro România, partid devenit remorca PSD) nu a reușit să-și mascheze, în acel moment, dezamăgirea. Erau acolo atâtea camere foto-video, plus alții care făceau poze cu telefonul (apropos, poate îl învață prefectul pe aghiotant că în astfel de momente pozele se fac mai finuț, cu discreție, nu mergând de colo-colo ca pe tarla), deci era rost de ceea ce românii numesc „băgare în seamă” (ca să nu mai vorbim de forma cronică, cultul personalității).
Surse bine informate dintr-o zonă politico-administrativă din Neamț spun că deși Ciubotaru a pus partidul Pro România preș pentru majoritatea Arsene-PSD Neamț (evident, contra unor facilități de interes personal numite „pentru interesul public” când e vorba de discursuri pentru plebe), la un moment dat ar fi intervenit niște diferende între cei doi. Unii ar pune chiar mâna în foc că sămânța de scandal ar fost chiar legată de faptul că Ciubotaru s-ar fi băgat invaziv peste cota de imagine cuvenită șefului, pe ideea „ce-i mai trebuie lui, și așa e mort din punct de vedere politic?”.
Și, uite-așa, din acest motiv sau poate și altele mai puțin știute și-ar fi primit Ciubotaru „cartonaș cu suspendare” la Războieni.
Există și varianta – care nu o exclude pe cea de mai sus – că delegarea lui Brașoveanu drept „omul de la microfon” ar putea face și dintr-un plan pre-electoral de scoatere la rampă a actualului administrator public (fost președinte la CJ Bacău).
În condițiile în care unii din actualii parlamentari PSD Neamț nu s-ar mai regăsi pe viitoare liste (poate Răzvan Cuc?, poate Remus Munteanu?, poate Ciprian Șerban?, poate Oana Bulai?, cine știe?), în condițiile în care, totuși, viitorii candidați și viitorii parlamentari ar trebui să poată susține un discurs (și în campanie pe uliță, și pe scena unui eveniment, și la o televiziune – apropos, pe câți dintre cei patru și de câte ori i-ați văzut în ultimii doi ani la o dezbatere tv?) și să facă față abordării a subiecte diverse, Brașoveanu pare a fi una din soluții. A condus un Consiliu Județean, știe cu ce se mănâncă o investiție, știe ce înseamnă un proiect de lege care pleacă dintr-un județ, are o cultură generală dar și administrativă mult peste modelul patentat Andrușcă. Vobește bine liber, indiferent că are în față un pensionar, un jurnalist sau mii de oameni în fațaunei scene.
Toate acestea nu sunt de ici de colea și dacă are handicapul de a nu fi nemțean acesta poate fi estompat doar prin afișarea lui din timp la astfel de evenimente, de branduirea lui pas cu pas pe legarea de comunitățile din Neamț.
Evident este vorba doar de o ipoteză dar nu una de neglijat…
Cât privește contrapunerea acestui scenariu celui în care și Mădălina Ciubotaru era dată drept favorită pe un loc eligibil la alegerile parlamentare, mai întâi ar fi de precizat că cele două ipoteze nu se exclud. Iar în caz că jocul din PSD ar fi „unul sau altul” e clar că tot Brașoveanu ar fi favoritul. Și aici e meritul Mădălinei Ciubotaru care la capitolul seriozitate e văzută de mulți, inclusiv de unii din PSD, drept capital 0.
A trădat odată PSD-ul (adică pe Arsene) care a pus-o pe liste (mandatul 2016-2020), demisia ei din CJ lăsând echipa respectivă în criza de a fi ajuns la capătul listei de supleanți. La constituirea majorității actuale nu a avut nicio rezervă să-l trădeze și pe Harbuz, căruia i-a suflat partidul (Pro România) de sub nas.
Adică o întrebare legată de o trădare viitoare a Mădălinei Ciubotaru nu este cu „dacă?” ci cu „când?”…
Concluzia aparține, evident, cititorului. Care mai poate arunca o privire pe cele două imagini de la începutul articolului și să se întrebe dacă, în calitate de alegător (la alegerile generale) sau de activist PSD (la alegeri/desemnări interne, dacă acestea ar avea loc) ar mege pe mâna primei poze sau pe mâna celei de a doua…
Daniel VINCA