Șeful CCI: Județ codaș la salarii, ultimul la producție industrială…


Statistica realizată de Camera de Comerț și Industrie a României pentru anul 2016 situează județul Neamț pe ultimele poziții în comparație cu celelate regiuni ale țării, din punct de vedere economic. Este afirmația pe care a făcut-o astăzi, într-o conferință de presă, președintele CCI Neamț, Mihai Apopii.
Din datele furnizate de Institutul Național de Statistică, Banca Națională a României și Oficiul Național al Registrului Comerțului, a fost întocmită această lucrare care prezintă starea mediului economic pentru anul 2016, care pentru județul Neamț nu se prezintă prea bine. De exemplu, indicii producției industriale au scăzut cu 10,7 la sută față de 2015, ceea ce face ca Neamțul să ocupe ultimul loc din clasament”, a spus Apopii.
Nici la salarii nu stăm deloc bine, ocupând un rușinos loc 37 în ceea ce privește câștigul salarial mediu brut la nivelul lunii decembrie, care era de 2371 de lei. Mai prost plătiți decât noi sunt doar cei din Vrancea, Harghita, Suceava, Bistrița Năsăud și Teleorman. Potrivit acelorași statistici, rata șomajului din Neamț ne situează pe poziția cu numărul cincisprezece în topul național, cu un procent mediu de 5,75 la sută. Cea mai mare rată a șomajului – 11,5 la sută – s-a înregistrat în Vaslui, în timp ce numărul cel mai redus de șomeri  – 1,1 la sută – se regăsește în județul Timiș.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț a ținut să menționeze faptul că statul face o concurență neloială, pentru că acordă creșteri salariale fără criterii de performanță.
Nu am nimic împotriva creșterilor salariale din domeniul bugetar, însă acestea ar trebui făcute în baza performanțelor pe care le realizează angajații. În mediul privat, salariile nu pot fi mărite decât după ce productivitatea crește. Aceste diferențe fac ca tot mai mulți angajați din sistemul privat să migreze către sistemul de stat”, a punctat Apopii.
Totodată, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț a punctat și că o parte din vină pentru migrația din sistemul privat către cel de stat le aparține și patronilor, pentru că foarte mulți dintre ei nu se gândesc decât la binele personal. „Dacă societatea pe care o manageriază înregistrează un profit de zece la sută, ar fi bine ca acesta să fie direcționat către lefurile angajaților, și nu către buzunarele proprii”, a încheiat Mihai Apopii.

Alex SÎRBU