Ședință extraordinară la CL. Întrebare: este legal votul prin telefon al consilierilor PNL?

Consilierii locali din Piatra Neamț sunt convocați pentru miercuri, 15 iunie, la o ședință extaordinară care are proiecte importante pe ordinea de zi (organigrama și parcările). Toate bune și frumoase dar ultimele ședințe ale CL Piatra Neamț ridică o întrebare legitimă: în condițiile în care nu mai este stare de alertă, cât de legală este în continuare ideea de vot prin telefon (sau online, că tot aia e) care excede și încalcă în mod evident prevederile Codului Administrativ?

În convocarea ședinței scrie clar, negru pe alb (ca să folosim un clișeu) că ședința are loc în sala de ședințe. Nu scrie deloc că ar fi un format mixt de prezență, și fizic și online. Nici nu are cum să mai fie online, spun juriștii, atâta timp cât nu mai este stare de alertă, nu mai sunt valabile acele prevederi care au încercat să permită funcționarea cât de cât a unor instituții.

În aceste condiții, Vestea adresează această întrebare legitimă (a legalității votului prin telefon/online) celor responsabili, inclusiv juriștilor din Primărie și Prefectura Neamț. Facem acest lucru deoarece, la câteva din ultimele ședințe ale CL Piatra Neamț (convocate în aceeași sală) au fost și consilierii care au votat prin telefon. În general, din ce am remarcat, a fost vorba de consilieri PNL (astfel, la ultima ședință extraordinară, săptămâna trecută, în această situație s-au aflat consilierii liberali Curelariu și Obreja).

Șiretlicul participării prin telefon la ședințe poate avea 2 motive:
1. În cazul ședințelor ordinare, pentru care consilierii locali primesc indemnizația (circa 900 lei / lună / net), aleșii pot bifa aceste ședințe fără a se mai deranja să ajungă la Primărie. Din plimbare, de la iarbă verde, de oriunde ar fi, ei intră prin telefon, votează astfel și iau indemnizația pe care ar pierde-o altfel.
2. Forțele politice interesate (în cazul de față majoritatea de la putere) își asigură prin acest tertip numărul de voturi necesare pentru proiectele controversate unde cei din Opoziție nu ar vota.

Dincolo de ipoteze, Codul Administrativ este clar ca bună ziua, nu vorbește nicăieri despre vot prin telefon:

Articolul 137
Cvorumul ședințelor consiliului local
(1) Ședințele consiliului local se desfășoară legal în prezența majorității consilierilor locali în funcție.
(2) Prezența consilierilor locali la ședință este obligatorie, cu excepția cazului în care aceștia absentează motivat. Absența este considerată motivată dacă se face dovada că aceasta a intervenit din cauza:a) unei boli care a necesitat spitalizarea sau a unei stări de sănătate pentru care s-a eliberat certificat de concediu medical;b) unei deplasări în străinătate;c) unor evenimente de forță majoră;d) în cazul decesului soției/soțului consilierului local sau al unei rude de până la gradul al II-lea a consilierului local ales ori al soției/soțului acestuia, inclusiv;e) alte situații prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local.
(3) Consilierul local care absentează nemotivat de două ori consecutiv la ședințele consiliului local este sancționat, în condițiile art. 233.
(4) Consilierii locali sunt obligați să își înregistreze prezența în evidența ținută de secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.
(5) Consilierul local care nu poate lua parte la ședință este obligat să aducă această situație la cunoștința secretarului general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale.

La exercitarea votului, același Cod Administrativ prevede la fel de clar:
Art. 139
5) Votul deschis se exprimă prin oricare din următoarele modalități:
a) prin ridicarea mâinii;
b) prin apel nominal, efectuat de președintele de ședință;
c) electronic.

Evident, „votul electronic” se referă la exprimarea opțiunii cu ajutorul dispozitivelor electronice prezente în sala de ședințe. Cum e votul electronic (cu cartelă) la Parlament sau cum se votează electronic în multe CL-uri și CJ-uri (cu afișarea opțiunilor la vedere, pe un ecran, pentru votul deschis). Astfel de aparate au fost pe vremuri chiar și la CL Piatra Neamț (în timpul mandatului primarului Ion Rotaru).

Revenind la situația actuală este clar că jocurile politice făcute de o tabără sau alta din CL nu pot fi deasupra legislației care prevede prezență fizică la ședințe iar inclusiv convocarea semnată de Primar (care prevede clar locul desfășușării) este, de asemenea, o probă în acest sens.
Prin urmare Vestea cere CL Piatra Neamț (și altor foruri deliberative similare, dacă mai sunt și alții care umblă cu astfel de șmecherlâcuri) să revină de urgență la respectarea legii.

Daniel VINCA