Securism ordinar la un post tv: Jurnalişti puşi să se toarne între ei! În scris, în grup!

est tv2

Când redacţiile sunt folosite pentru interesele patronilor şi nu există nicio limită, dunga dintre sublim şi ridicol e foarte firavă. O demonstrează un episod petrecut în echipa postului EST TV, cu sediul în Piatra Neamţ, post care aparţine familiei defunctului Culiţă Tărâţă, administrat de ex-colonelul SRI Dan Corneliu Corduneanu care este şi directorul şi redactorul şef, de facto.

Acum vreo doi ani, membrii redacţiei au avut surpriza ca la şedinţa de dimineaţă, jurnalista care coordona echipa de ştiri să vină cu un punct nou în desfăşurător: “Poftiţi câte o foaie. În ea scrieţi ce părere aveţi despre fiecare coleg în parte. Nu e nevoie să semnaţi!”. Explicaţia dată de “şefa” de redacţie (este evident de ce sunt folosite ghilimelele) a fost că “aşa a zis şefu’ Corduneanu”.

Cum la Est TV ordinea şi disciplina în redacţie sunt mai ceva ca la Armată (nu degeaba angajaţii au stârnit porecla “Cazarma tv”), jurnaliştii au pus pixurile pe hârtie şi au scris. În ciuda orgoliilor dintre ei, majoritatea nu au căzut în capcana delaţiunii instituţionalizate de mogulul ex-SRI-ist şi au băgat din top, după cum aveau să se destăinuie ulterior, generalităţi pozitive, reale sau din amabilitate: “bun coleg”, “spirit de echipă”, “sare în sprijin”, “disponibil la solicitări”, blablabla… “Trebuia să scriem ceva, altfel deveneam oi negre. Şi avea un stil parşiv şi împuţit de a se răzbuna acest domn Corduneanu…”, îşi aminteşte un fost angajat.

Principala răzbunare a celor care s-au simţiti umiliţi şi transformaţi în cârpe de acest episod definitoriu pentru “Redacţia – Delaţiune” a fost că, la scurt timp, şefa de redacţie care îi obligase la ruşinosul “extemporal” a fost mătrăşită de la postul tv. Cum ar spune cei mai cu experienţă de viaţă, nimic nou, acesta e destinul cozilor de topor, mai devreme sau mai târziu să fie aruncate pe foc sau la gunoi…
D.V.

Nota Bene – Este evident că o procedură precum descrisă mai sus nu are nicio legătură cu metode consacrate de a solicita angajaţilor – fie şi în scris – propuneri pentru bunul mers al activităţii. Chiar analize SWOT. Dacă e cazul – ca în orice firmă – şi într-o redacţie se solicită celor implicaţi note expliative. Dar, aşa, să pui pe toţi, deodată, să scrie despre fiecare, e doar o metodă idioată care aminteşte de vremurile cu Secu’ şi când la Casa Albă nu erau Prefectură şi CJ ci Judeţeana PCR.

est tv

 

În curând, şi alte dezvăluiri incredibile despre felul in care, total neprofesionist si nedeontologic, ex-colonelul a utilizat licenta CNA si infrastructura avută la dispoziţie pentru a face non-presă.
Oricum, despre presa si agentii de influenţă utilizaţi de ex-preşedintele CJ se adună, încet-încet, informaţii care nu ar încăpea nici într-un roman…

D.V.

 

3 thoughts on “Securism ordinar la un post tv: Jurnalişti puşi să se toarne între ei! În scris, în grup!

  1. Asta si altii au fost zdrentele lui Culita si la randul lor se foloseau de alte zdrente chiar si din mass-media!!!

  2. Felicitari Daniel pentru acest articol! Curaj si multa bafta! Te rugam sa ne arati adevarata fata a nesimtitilor din acest judet! … de aceasta data te laud 😛

  3. Ce tupeu, ce indolenta are omul acesta!!! Pentru ce a facut in SRI cand a fost pus la dispozitie ar fi trebuit sa fie in alta parte!!!

Lasă un răspuns