Secții de votare la Neamț în spații improprii, fără toalete dar cu igrasie, mucegai și rozătoare!

Un sfert din secțiile de votare din județul Neamț sunt în clăditi care nu au aviz de securitate la incendiu și nici analiză de risc privind paza și protecția obiectivului, anunță Sindicatul Polițiștilor din România prin comisarul Vitalie Josanu, președintele filialei SPRD Neamț. Multe dintre respectivele spații sunt improprii găzduirii alegerilor și din alte motive, igienico-sanitare sau de altă natură, după cum precizează aceeași sursă într-o adresă înaintată conducerii IPJ Neamț.

Cazuri declarate improprii – și cunoscute de noi din experiențele scrutinelor anterioare – nu au fost remediate în decursul timpurilor. Nu înțelegem cum s-a preconiza desfășurarea alegerilor în căminul cultural de la Bistricioara (în încăperi cu igrasie și mucegai), la grădinița din Bodeștii de Jos (în mizeri și fără toaletă); la Gârcina, autoritățile <omenesc> personalul care asigură paza secției cu câte o saltea pe podea! La Almaș, secția de votare este amenajată în altă școală abandonată, fără minime condiții de igienă și fără toaletă, aceeași situație la Răucești. La Pipirig și Săvești, comuna Răucești, ne sunt semnalate – drept <supliment> de tratament uman, prezența rozătoarelor. La Bozienii de Sus, comuna Ruginoasa, secția este amenajată într-o școală dezafectată, cu acoperișul spart, iar apa de ploaie se scurge pe pereți”, precizează liderul SPRD Neamț.

„Polițistul – mobilizat prin forța legii și îmbrăcat în ținută de ceremonie – este așteptat să asigure paza și protecția secției de votare din satul Lunca Moldovei, com. Păstrăveni, fiind adăpostit într-o magazie.
Secția din Zvoronești comuna Timișești le întrece pe toate. Aici sediul școlii primare a fost dărâmat și dacă anterior secția de votare era amenajată într-o locuință particulară, acum este amenajată în Praznicarul bisericii. Deși încă nu avem informații clare, pe putem aștepta – probabil – să fie adăpostit și polițistul undeva în pridvorul bisericii sau – de ce nu? – în vreun cavou”, spune comisarul Josanu.

Sindicaliștii din Poliție mai precizează că organizarea alegerilor și a referendemului în asemenea spații improprii reprezintă o desconsiderare crasă a exercițiului democratic și cer comenzii Poliției Neamț să refuze luarea în pază a unor astfel de secții de votare, cu astfel de condiții improprii.

Precizăm că prin lege, responsabili de buna desfășurare a alegerilor sunt responsabili, pentru județul Neamț, cei de la AEP, Prefectura județului și administrațiile locale din respectivele UAT-uri. Tot prin lege, aceste spații ar fi trebuit verificate, toate!, înainte de a se da ok-ul penrtru a fi folosite drept secții de votare.

D.V.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.