Se sparge mitul Arafat! Ambulanța joacă cu Rafila, denunțând subordonarea către „Miliție”

Sindicaliştii din serviciile de Ambulanţă anunţă că susţin demersurile ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, de a prelua în coordonarea instituţiei activitatea ambulanţelor şi cea a unităţilor de primiri urgenţe şi ameninţă cu ample acţiuni de protest, „indiferent de consecinţe”.

Sindicaliştii se referă, într-un memoriu adresat preşedintelui, premierului, Guvernului, dar şi partidelor din coaliţie, la ”situaţia critică” în care se află serviciul sub coordonarea DSU.

„Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţă” din România a decis a se implica cu toate pârghiile pe care le are la dispoziţie în susţinerea ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în demersurile pe care le face în vederea organizării şi responsabilizării Ministerului Sănătăţii privind coordonarea unităţilor medicale de urgenţă din subordinea Ministerului Sănătăţii, respectiv Serviciile Publice de Ambulanţă şi Unităţile de Primire a Urgenţelor, unităţi sanitare care începând cu ianuarie 2014 sunt coordonate operaţional de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, departament care nu s-a limitat la coordonarea operaţională a situaţiilor de urgenţă până la restabilirea normalităţii, conform legii, ci a dorit să controleze tot, ignorând atribuţiile şi responsabilităţile Ministerului Sănătăţii”, au transmis sindicaliştii din serviciile de Ambulanţă, într-un comunicat de presă citat de news.ro.

Aceştia au publicat un memoriu adresat Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Camerei Deputaţilor şi partidelor din coaliţia de guvernare şi anunţă că sunt pregătiţi să organizeze ”acţiuni sindicale de mare amploare, indiferent de consecinţe”.

Memoriul la care se face referire vorbeşte despre ”situaţia critică în care se găsesc Serviciile Publice de Ambulanţă”.

„Urmare a analizei comparative de la an la an, începând cu 2015, privind dezvoltarea administrativă, dezvoltarea resurselor umane, a bazei tehnice de transport şi a aparaturii medicale, cât şi a pregătirii profesionale continue, s-a constatat o scădere semnificativă, fapt care ne îngrijorează, urmând ca în termen scurt/mediu, Serviciile Publice de Ambulanţă dacă se va continua a fi coordonate de doua ministere, vor deveni ruine ale medicinei de urgenţă. Analizând activitarea Serviciilor Publice de Ambulanţă desfăşurată pe perioada pandemiei, rolul, locul şi implicarea prin volumul de activitate, coroborată cu analiza comparativă a perioadei 2015-2021, s-a constatat că Serviciile Publice de Ambulanţă se află într-un real pericol de deprofesionalizare, neglijare şi posibilă desfiinţare, după o istorie de peste 115 ani de activitate desfăşurată în condiţii diferite prin care a trecut România”, se arată în memoriu.

Sindicaliştii fac referire şi la proiectul de lege care vizează reorganizarea MAI, care ar urma să coordoneze asistenţa medicală de urgenţă.

„Respectivul proiect de lege, cu impact asupra serviciilor de ambulanţă, ne-a îngrijorat cunoscând realitatea, că din 2014, de la înfiinţarea DSU, Serviciile Publice de Ambulanţă nu au fost o prioritate pentru conducerea DSU, respectiv pentru Sistemul Naţional de Urgenţă”, afirmă sindicaliştii, susţinând că reacţia lor este ”consecinţa lipsei de colaborare loială între instituţiile publice, unde Ministerul Sănătăţii este ignorat, iar deciziile care se doresc a fi luate de către DSU, sunt spre distrugerea Serviciilor Publice de Ambulanţă, care în ultimii ani a fost neglijate şi marginalizate în favoarea unui serviciu paramedical – pompieri”.

FNSAR anunţă că a iniţiat de urgenţă un referendum la nivelul tuturor Serviciilor Publice de Ambulanţă, iar din cei 7.924 de angajati care si-au exprimat liber votul, 7.833 de angajati au votat pentru ramânerea în subordinea si coordonarea totala a Ministerului Sanatatii, 39 de angajati s-au abtinut, iar 52 de angajati au votat pentru ramânerea si sub coordonare operationala la Departamentul pentru Situatii de Urgenţă.

”În condiţiile date, majoritatea angajaţilor din Serviciile Publice de Ambulanţă nu mai doresc coordonarea exercitată de către Ministerul Afacerilor Interne, respectiv DSU în activitatea medicală de zi cu zi, având experienţa celor 8 ani de astfel de coordonare care a adus serviciile de ambulanţă întru-un declin intenţionat. Aceşti angajaţi medico-sanitar şi auxiliar sanitar au ales ca angajarea lor să fie făcută în unităţi medicale din subordinea Ministerului Sănătăţii”, se mai arată în document.

Sindicaliştii afirmă, de asemenea, că nu mai pot ”asista la prăbuşirea Serviciilor Publice de Ambulanţă fără a nu se face nimic”.

”Ministrul Sănătăţii trebuie să ia atitudine pentru salvarea Serviciilor Publice de Ambulanţă, aşa cum i-am cerut, iar dumneavoastră, vă solicităm cu respect să îl sprijiniţi din toate punctele de vedere”, se mai arată în memoriu.

V.N.
sursa P.O.G.

2 thoughts on “Se sparge mitul Arafat! Ambulanța joacă cu Rafila, denunțând subordonarea către „Miliție”

  1. Arafat este un profesionist pe cand Rafila este un zeloz membru de partid. Daca se poate distruge ceca in Romania apelati la politicieni.

  2. Sa mori tu, Vali ca rahahat e profesionist.! SMURDUL e o fundație care nu are ce cauta la MAI. Mai ales ca amărâții de pompieri cu un curs de paramedici nerecunoscut profesional nicăieri, nu au voie nici sa dea o pastila omului care le cere ajutorul.

Comments are closed.