Scrisoarea unui poliţist: „Nu vă mai chinuiţi cu graţieri! Desfiinţaţi Poliţia, Parchetul şi Instanţele!”

Iminentele acte legislative care ar putea duce la eliberarea a mii de infractori stârnesc reacţii diverse. Vestea va găzdui în perioada următoare diverse puncte de vedere, de toate nuanţele. Astăzi publicăm scrisoarea unui poliţist cu peste 20 de ani de experienţă în spate. APROAPE integral puteţi citi această scrisoare mai jos. Am decupat un pasaj destinat punctual unui anume om politic, fragmentul respectiv urmând a fi publicat zilele următoare.
Din motive lesne de înţeles, nu publicăm numele poliţistului respectiv dar mesajul său merită citit (VESTEA):

<<Vă scriu aceste rânduri cu credinţa ca oamenii simpli şi normali la cap vor să fie apăraţi de braţul legii în faţa celor care le dau în cap pe stradă sau fură fără neruşinare din bugetul ţării – adică tot din banii noştri, de la Sănătate, Educaţie, Administraţie, Ordine Publică samd.
Nu sunt nici PSD-ist, nici PNL-ist, nici PMP-ist, nici USR-ist, nici ALDE-ist şi cu atât mai puţin nici UDMR-ist. Sunt poliţist. De la 18 ani sunt poliţist, de când am intrat la Şcoala de Poliţie şi voi fi poliţist şi când voi intra în mormânt pentru că microbul acestei meserii este unul de care nu poţi scăpa.

Sunt foarte intrigat de toate aceste discuţii legate de intenţiile politicienilor noştri de a scoate de după gratii pe infractorii dovediţi şi condamnaţi de Justiţie. Indiferent că e vorba de simpli găinari, de tâlhari, criminali sau violatori sau de politicieni penali, până la urmă e vorba de infractori dovediţi şi condamnaţi pe baza legilor date tot de politicieni. Practic, pentru aceşti infractori se schimbă regulile în timpul jocului, tocmai află că un arbitru generos a marcat la puază câteva goluri pentru ei. Să fie primit!

Ce nu ştiu politicienii şi nici mulţi dintre români este cât de greu este să prinzi pe unii dintre aceşti infractori şi să obţii în instanţă şi pedepsirea lor. Şi că, în foarte multe cazuri au fost condamnaţi doar pentru un procent foarte mic din faptele comise. Să ştiţi că un hoţ condamnat pentru două-trei furturi are, real comise, cel puţin de 3-4 ori pe atât. Unul judecat şi condamnat pentru două-trei tâlhării are la activ 15-20 de fapte similare comise. Dar unele nu au fost poate reclamate şi pentru altele nu s-au găsit probele respective. Aşa şi la evaziuni, delapidări, fapte de corupţie.

Pentru prinderea unui spărgător sau a unui tâlhar, cele câteva foi din dosar au în spate zeci şi sute de ore de muncă. Audieri, căutare de martori, munca de convingere cu aceştia să dea declaraţii, căutarea altor probe, pânde făcute în noapte, interceptări,  iar audieri, confruntări. Evident că Poliţia trimite la Parchet şi apoi de acolo în instanţe doar vârful icebergului infracţional. Poate de unele fapte nu ştim, pe altele nu reuşim să le probăm. Poate mai greşesc şi poliţiştii, poate uneori suntem noi sau procurorii sau magistraţii prea cu suflet de mamă. Da, sunt şi excepţii în care anchetatorii greşesc voit în favoarea infractorilor şi vedem cu DNA sau alte parchete ne arată şi astfe de cazuri. Sunt contrariat când aud că ar fi fapte minore pentru care s-au dat pedepse de sub 5 ani, deci nu e mare brânză că toţi aceşti infractori – sau o mare parte dintre ei – vor fi acum scăpaţi. Infractorii aceştia cu <<fapte minore>> au atentat la viaţa, sănătatea şi bunurile semenilor lor. Şi nu mă refe rla cel care a furat o pâine de pe raft ca să dea de mâncare la copii ci la hoţi de meserie, spărgători, tâlhari, oameni condamnaţi pentru loviri sau vătămări corporale. (…)

Daţi-le drumul în stradă, stimaţi politicieni. Într-un an sau doi jumătate din ei se vor întoarce înapoi şi nu o să mă refer acum la munca asta care trebuie reluată ci vă întreb cine răspunde în faţa victimelor care vor fi furate, lovite, tâlhărite. Doar ei, infractorii vor fi vinovaţi sau şi voi cei care, cuprinşi brusc de milă, ştergeţi acum pe jos – aşa, la urgenţă – şi cu munca întregului sistem judiciar dar mai ales cu lacrimile şi suferinţele miilor şi zecilor de mii de victime.

Dragi politicieni, pe viitor, ca să nu vă mai chinuiţi atât să-i scăpaţi din puşcării şi pe cei care vă sunt prieteni de partid sau de partide de vânătoare, şi pe cei care cotizează la campaniile electorale sau vă finanţează investiţiile voastre în terenuri şi case dar şi pe cei care vă pot vota plini de recunoştinţă puteţi aplica o metodă mai directă. Nu vă mai chinuiţi cu graţieri care să genereze dispute, mitinguri etc. Aplicaţi domnilor, metoda mai directă: desfiinţaţi Poliţia, Parchetul şi Instanţele! Astfel infractorii vor putea face orice fără riscul de a mai fi condamnaţi. Nici nu e greu să faceţi asta, puteţi vota o lege sau da o hotărâre de guvern prin care Codul Penal să aibă un singur articol: o liniuţă>>

Nota Redactiei – Scrisoarea respectiva ne-a fost remisa semnata, apartine unui personaj cat se poate de real care nu a cerut el sa nu-i facem public numele. Decizia de a/i proteja identitatea apartine in exclusivitate redactiei.

13 thoughts on “Scrisoarea unui poliţist: „Nu vă mai chinuiţi cu graţieri! Desfiinţaţi Poliţia, Parchetul şi Instanţele!”

 1. Felicitari pentru atitudine! Daca era cu nume si prenume o apreciam mai mult. Asa, nu esti decat un anonim lipsit de curaj.

  Admin: Nu e un anonim lipsit de curaj. Scrisoarea a fost remisa redactiei semnata,e personaj real. Decizia de a nu-i publica numele nu a fost a lui ci a redactiei. Stim noi de ce!

 2. Imi permit o completare: sa desfiinteze si profesia de avocat. Ar fi inutila, pe infractori ii apara foarte bine Guvernul si Parlamentul!

 3. nu cred că este scrisoarea unui politist, pt ca noi lucram cu legea, iar o simpla lecturare a proiectului de act normativ este edificatoare in privinta faptelor penale care nu intra sub incidenta gratierii. Hoții, criminalii, tâlhării, violatori etc nu ies din puscărie. Asa ca nu puneti textul de mai sus in circa unui politist. Semnati-l voi, cei care faceti politica!
  Se vede de la o posta ca este o făcătură, inca de cand ati inserat textul cu „nu sunt nici psd – ist….” dar voi nu v-ati dat seama de asta, inteucat niciodata un politist nu va spune ca nu este membru sau simpatizant al unui partid, intrucat statutul ii interzice activitatea politica. Ha, v-ati dat singuri de gol!
  Munca unui politist este grea, foarte grea, în lupta cu infracționalitatea, dar niciodata un politist nu ar scrie un text neconform cu legea. Rusine!!!!!!!

 4. teoretic este frumos . daca ai nesansa de a face cunostinta cu politistii din neamt , lucrurile se schimba . problema , in neamt , nu este munca politistilor pentru a prinde infractori , ci munca acestora pentru spaga , pentru a proteja infractori , pentru a ameninta cetateni . vorbesc in cunostinta de cauza . prostia si coruptia este atat de mare in politia si parchetul local incat iti trebuie multa stapanire de sine atunci cand socializezi cu acesti indivizi .
  as lasa-o mai moale cu tupeul , de talia lui godina , un impostor , care nu are de a face cu profesia de politist .
  am propus , si nu in gluma , ca in acest judet sa fie desfiintata politia . fara nicio retinere , sunt principala plaga a acestui judet . nu inteleg de unde tupeul acestor impostori in a se erija in filosofi ai cetatii .
  mergeti pe strada , alaturi de procurori , acolo va este locul – nu dati lectii , lupi moralisti ce sunteti !
  politica faceti acum , prin teatrul acesta : toate personajele enumerate sunt exceptate de la gratiere ! politisti fiind , ati citit actul legislativ , presupun !
  si-a baut joc de acest oras gasca portocalie , politia avand rol de sluga in acel moment , nu ati suflat o vorba !
  masluiti dosare , sunteti brat , la brat cu interlopii – dar , cu tupeu , dati lectii .
  mintiti ca nu aveti legislatie , cand sunt batuti cetateni pe strada , cand vorbim de droguri , amenintati martorii – si urlati ca transpirati la prinderea infractorilor ?
  angajati prostituate si interlopi de pe strada , scuipand astfel pe imaginea politiei romane , dar dati lectii de morala cetatenilor si politicienilor .
  eu , spre deosebire de acest politist ( si intreaga gasca penibila din IPJ neamt ) imi dau numele .

  nu inteleg cum niste maimutoi care nu au ce face la munca , desi nu-si vad capul de treaba ( dupa cum spun ei ) , prostesc cu atata usurinta oameni educati .
  vedeti voi , in oras , politisti patruland pe strazi , asa cum ar fi normal ? ati vazut voi vreun dosar instrumentat de politia neamt – legat de defrisari , droguri , trafic de persoane , academii ? noroc cu politistii din tarile pe care le viziteaza „turistii” nostri .
  mai stergeti-va pe gura de nesimtire , dragi politisti nemteni . si lasati naibii politica , ea este trecuta doar in fisa postului sefului . fara politica si coruptie multi , cam 90% dintre voi , nu erati acum politisti .
  v-am gratulat intotdeauna cu apelativul ” interlopi in uniforma” . stiti voi de ce !

 5. Cum cine raspunde pentru faptele pe care le vor comite infractorii eliberati? Dragnea si PSD, Tariceanu si ALDE!

 6. Din pacate acum toti cei care au votat PSD si au un IQ cat de cat normal realizeaza ce tampenie au facut. Sper sa isi revina si sa nu mai creada in Iepurasul de paste ca nu exista. Leprele astea,pur si simplu,le fura viitorul copiilor nostri si prezentul nostru,lovind in cei ce muncesc si rasfatandu-i pe lenesi si puturosi si hoti. Nu mai inteleg nimic. Sa imi explice Dragnea si obositul ala de Iordache cum scot ei 2500 de jeguri din bulau si apoi in maxim 6 luni intra 4000 la loc,dar asta fara sa mai fie supraaglomerare,nu e asa,mastre Dracnea?

 7. Manipulati in mod grosolan, domnilor! Un politist adevarat nu si-ar permite sa formuleze opinii cu privire la legalitatea sau oportunitatea unor masur legislative luate de o autoritate careia Constitutia ii permite acest lucru! Politia executa!

 8. Domnul politist a scris un eseu bun pentru „Ziua Politiei”, dar nu are legatura cu realitatea:furtul, talharia, violul, luarea si darea de mita, traficul de influenta, evaziunea fiscala, traficul de persoane, recividivistii nu intra sub incidenta acestei gratieri!Cred ca era normal se se publice si textul ordonantei , pentru clarificare!

  http://www.luju.ro/institutii/min-justitiei/iata-proiectul-de-gratiere-ministerul-justitiei-a-publicat-ordonanta-de-urgenta-privind-gratierea-pentru-evitarea-unei-hotarari-pilot-la-cedo-se-gratiaza-in-intregime-pedepsele-cu-inchisoare-de-pana-la-5-ani-nu-beneficiaza-de-gratiere-infractiuni-precum-l

 9. Se vede de la o poștă ca este o făcătură ! Un polițist, prin statut, nu poate fade politică ! Pe cale de consecință, n-are de ce să nege apartenența la un partid !
  Dacă socotim douăzeci de ani de experiență, trebuia să citească proiectul pus în dezbatere de Guvern, măcar Art. 3 și mai ales al. (4) = „ (4) Nu beneficiază de prevederile art.1 cei care au săvârşit următoarele infracţiuni:

  A. Infracţiuni reglementate de Codul Penal:
  1) infracţiunile contra siguranței statului prevăzute în art. 155-173 Cod penal anterior și în art. 394-412 Cod penal în vigoare;
  2) infracţiunile de omor prevăzute în art. 174-177 Cod penal anterior și în art. 188-191 Cod penal în vigoare;
  3) vătămare corporală gravă prevăzută de art. 182 Cod penal anterior și în art. 194 Cod penal în vigoare;
  4) lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte prevăzute de art. 183 Cod penal anterior și în art. 195 cod penal în vigoare;
  5) lipsirea de libertate în mod ilegal prevăzute de art. 189 Cod penal anterior și în art. 205 cod penal în vigoare;
  6) violarea de domiciliu prevăzută în art. 192, alin 2 Cod penal anterior și în art. 224 alin.2 cod penal în vigoare
  7) șantajul prevăzut în art. 194 Cod penal anterior și în art. 207 cod penal în vigoare
  8) violul prevăzut de art. 197 Cod penal anterior și în art. 2018 cod penal în vigoare ;
  9) actul sexual cu un minor prevăzut de art. 198 Cod penal anterior alin 2-4 și în art. 220 alin 2-4 cod penal în vigoare ;
  10) agresiunea sexuală prevăzută în art. 219 Cod penal în vigoare
  11) corupţia sexuală prevăzută de art. 202 Cod penal anterior și în art. 221 cod penal în vigoare ;
  12) incestul prevăzut de art. 203 Cod penal anterior și în art. 377 cod penal în vigoare;
  13) furtul prevăzut de art. 209 Cod penal anterior și în art. 229 cod penal în vigoare;
  14) tâlhăria prevăzută de art. 211 Cod penal anterior și în art. 233 – 234 cod penal în vigoare;
  15) pirateria prevăzută de art.212 Cod penal anterior și în art. 235 cod penal în vigoare, precum și tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei prevăzută de art. 236 cod penal în vigoare;
  16) înşelăciunea prevăzută de art 215 alin 2-5 Cod penal anterior și în art 244-245 cod penal în vigoare;
  17) ultrajul prevăzut de art. 239 Cod penal anterior și în art. 257 cod penal în vigoare;
  18) tortura prevăzută de art. 267 1 Cod penal anterior și în art. 282 cod penal în vigoare;
  19) represiunea nedreaptă prevăzută de art. 268 Cod penal anterior și în art. 283 cod penal în vigoare;
  20) evadarea prevăzută de art. 269 Cod penal anterior și în art. 285 cod penal în vigoare;
  21) înlesnirea evadării prevăzută de art. 270 Cod penal anterior și în art. 286 cod penal în vigoare;
  22) părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate prevăzută de art. 275 alin. 3 Cod penal anterior și în art. 331 alin. 3 cod penal în vigoare;
  23) neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă prevăzută în art. 329 alin. 2 cod penal în vigoare
  24) nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive prevăzută de art. 279 1 Cod penal anterior și în art. 345 alin 2-4 cod penal în vigoare;
  25) falsificarea de monede sau de alte valori prevăzută de art. 282 Cod penal anterior și în art 310-312 cod penal în vigoare;
  26) falsificarea de valori străine prevăzută de art. 284 Cod penal anterior;
  27) deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori prevăzută de art. 285 Cod penal anterior și în art. 314 cod penal în vigoare;
  28) luarea de mită prevăzută de art. 254 Cod penal anterior și cod penal în vigoare;
  29) darea de mită prevăzută de art. 255 Cod penal anterior și art. 290 cod penal în vigoare;
  30) traficul de influenţă prevăzut de art. 257 Cod penal anterior și art. 291 cod penal în vigoare;
  31) cumpărarea de influență prevăzut de art. 292 cod penal în vigoare ;
  32) nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri prevăzute de art 302 2 alin. 2 Cod penal anterior;
  33) relele tratamente aplicate minorului prevăzute de art. 306 Cod penal anterior;
  34) traficul de stupefiante prevăzute de art. 312 Cod penal anterior;
  35) falsificarea de alimente sau alte produse prevăzute de art. 313 Cod penal anterior și în art. 357 cod penal în vigoare;
  36) proxenetismul prevăzut de art. 329 Cod penal anterior și în art. 213 cod penal în vigoare;
  37) constituirea unui grup infracțional organizat prevăzut de art. 367 cod penal în vigoare;
  38) racolarea minorilor în scopuri sexuale prevăzută de art 222 cod penal;
  39) sclavia prevăzută de art. 209 cod penal;
  40) traficul de persoane prevăzută de art. 210 cod penal;
  41) traficul de minori prevăzută de art. 211 cod penal;
  42) folosirea serviciilor unei persoane exploatate prevăzută de art. 216 cod penal ;
  43) folosirea prostituției infantile prevăzută de art. 216 alin 1 cod penal;
  44) pornografia infantilă prevăzută de art. 374 cod penal;
  45) fraudele comise prin sistemul informatic și de plată electronice prevăzute de art. 249 – 251 cod penal;
  46) traficul de migranți prevăzută de art. 263 cod penal;
  47) facilitarea șederii ilegale în România prevăzută de art. 264 cod penal
  48) divulgarea informațiilor secreta de stat prevăzută de art. 303 cod penal;
  49) ultrajul judiciar prevăzut de ar. 279 cod penal;
  50) cercetarea abuzivă prevăzută de art. 280cod penal.

  B. Infracţiuni reglementate de legi speciale:
  1. infracțiunile prevăzute în art. 276 din Legea 31/1990 privind societățile comerciale, cu modificările și completările ulterioare
  2. infracţiunile prevăzute de art. 19-21 din Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României;
  3. infracţiunile prevăzute la art. 5 alin 1 şi alin 3 din Legea nr. 78 /2000;
  4. infracţiunile prevăzute de art 2-8 si art 10-14 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri cu modificările şi completările ulterioare;
  5. infracţiunile prevăzute de OUG nr. 105/ 2001 privind frontiera de stat a României cu modificările şi completările ulterioare;
  6. infracţiunile prevăzute în Legea nr. 668/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane cu modificările şi completările ulterioare;
  7. infracțiunile prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului;
  8. infracțiunile prevăzute în art. 29 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului – Republicată
  9. infracţiunile prevăzute de art 43, 44 alin 1, 46 şi 48 din Legea nr. 161/ 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediului de afaceri, prevenirea şi sancţionare corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare;
  10. infracțiunile prevăzute de Legea nr. 191 din 13 mai 2003 privind infracţiunile la regimul transportului naval, cu modificările și completările ulterioare
  11. infracţiunile prevăzute de art 3-5 şi art. 7 alin 1 din Legea nr. 241/ 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare;
  12. infracţiunile prevăzute de art. 143 alin 2 din Legea nr. 85 /2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare;
  13. infractiunile prevăzute de art. 270 şi 272 din Legea nr. 86/ 2006 privind codul vamal al României, cu modificările ulterioare;
  14. infracțiunile prevăzute de Legea nr 39/2003 privind prevenirea criminalității organizate;
  15. infracțiunile prevăzutede Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.”

 10. Citind reactiile de mai sus imi dau seama ca poporul roman VREA sa fie furat si mintit. In decembrie n-am auzit un SINGUR roman spunand ca problema lui numarul unu este aglomeratia din inchisori, toti votau cu gandul ca poate li se va mari pensia, salariul, se va diminua coruptia si birocratia,ca vor fi mai multi bani pentru scoli si spitale. NIMENI, absolut nimeni n-a pomenit de eliberarea hotilor, dar acum, pentru ca li spus la televizor ca asta este problema cea mai importanta a Romaniei, oamenii amarati si CINSTITI fac jocul hotilor. Dragi parlamentari corupti, felicitarile mele, ati transformat acest popor intr-un popor de marionete masochiste. Cu cat va veti bate joc mai mult de popor, cu atat el va va iubi mai mult. Poporul roman este „calul” din Ferma animalelor” a lui George Orwell.

 11. Cu ce il impiedica gratierea pe politist sa-si faca datoria? De cand politistul face politica? In SUA au fost gratiate persoane care au fost condamnate pentru fapte grave, cu pericol social ridicat. Nimeni nu a zis nimic. Inca au fost invitate sa ia masa cu Obama. Fiecare persoana merita a doua sansa. In state di UE au fost gratieri. Nimeni nu a comentat nimic. Noi in schimb am ramas cu metehnele staliniste. Nu a fost ca program de guvernare, dar vazand ce a patit Italia se iau din timp masuri pentru a nu ajunge ca si ei. Nu-i bai ca tara este pasibila de plata, condamnatii sa stea acolo….Pune mana pe carte si fii om, domnule politist.

 12. Dlor, scuzati ca va spun asa, Nicolae, Doru, Vasile Paduraru si altii ca dvs, cititi proiectul de ordonanta, exceptiile de la gratiere. Electoratul a votat programul de guvernare prezentat alegatorilor, aveti un mare handicap cand va referit tendentios la electoratul PSD? Cum explicati in anumite judete, comune au erau la putere PNL , au fost votati candidatii PNL ului si in aceste zone multi oameni asistati- primesc ajutor social, primesc… de toate ca o saorma. Comentariu pertinent al Dlui Horia S, cititi si respectati litera legii.OUn amanunt pe care il ignorati Dragnea nu are acuzatii de coruptie , fals , uz de fals in acte publice, ca alti demnitari/…. Codul penal pe care sigur nu la-ti citi defineste ca inalta tradare participarea presedintelui romaniei la mitingul anti guvernamental, …vedeti articolele de la 392 la 395-396. De asemenea aducerea copiilor minosri la mitiguri de acest gen, constituie folosire lor ca scutui umane, le pune viata in pericol, parintii savarsind o infractiune, stabilita tot prin codul penal, iar autoritatea de protectie a copilului poate interveni ca in Norvegia sa fie decazuti din drepturile parintesti. Legea protejeaza interesele si viata copilului.

 13. Eliberând deținuți dovediți în toate căile de atac, înainte de a -și ispasi pedeapsa este o palma data și magistraților care au cintrit dozarea pedepselor pe fiecare dosar ….Dar cum se face că de victime sau de recuperarea prejudiciului nu se bate atita moneda pe cât se face caz de condițiile de detenție.

Lasă un răspuns