Scrisoare usturătoare pentru Prefect: „La plăcinte, înainte! Lăsaţi locul altora mai vrednici!”

Un mesaj extrem de caustic o vizează pe Daniela Soroceanu (prefect de Neamţ) şi vine de la poliţistul-istoric Vitalie Josanu cel care a fost atins de aceasta, într-o şedinţă oficială, că prea spune multe pe net. Soroceanu l-a provocat atunci să se ocupe mai bine de lucruri concrete, Josanu a ridicat mănuşa şi a anunţat o acţiune de curăţenie pe linia unor foste cazamate acoperite de bălării şi, la rândul său, a invitat-o public pe şefa judeţului să lase vorbele pentru fapte şi să se alăture demersului.

După cum era de aşteptat, Soroceanu a fost zeloasă la mustrări dar nu şi la faptă astfel că, după derularea acestei acţiuni, Josanu a publicat pe internet o scrisoare deschisă foarte incisivă în care, în termeni eleganţi o acuză pe „prefectureasă” că a dat dovadă de ipocrizie.

Mai jos, un sumar cu câteva din replicile caustice care, probabil, deja sunt inventariate de unii din cancelaria Prefectului ca motiv de viitoare dojană de pe ordinea de zi a vreunei şedinţe de Comitet Prefectural:

<<Este jenant ca din 1945 până în prezent, atâtea nume perindate la conducerea județului nostru ori a comunelor din apropiere să rămână indiferente față de acest loc, unde – în locul unui memorial – tronează nestingheriți boscheții și gunoaiele. 

Aflasem între timp că până și la Borta Dracului – un alt altar de sacrificiu al eroilor români, din comuna Vânători Neamț, la doar câțiva kilometri – autoritățile au luat prim planul abia în momentul sfințirii și la tăiat panglica. În fapt, Troița fiind înălțată la insistența și implicarea părintelui arhim. Iustin Pârvu. Vorba lui Creangă, ”la plăcinte înainte!”

Zona de cazemate cu gunoaie și bălării – chiar dacă este sub satul Ingărești – ține de obrazul Primăriei Timișești, acolo unde dumneavoastră ați mers la depunere de coroane, cinstind pe eroii neamului cu toate oficiile aferente înaltei și impunătoarei dumneavoastră prezențe. 

Trebuie să recunsoc faptul că am început activitatea fără să așteptăm semnalul dat de dumneavoastră, la fața locului – așa cum se obișnuiește – și observ că am făcut bine. Spre dezamăgirea tuturor – în ciuda profundelor trăiri patriotice de care ne asigurați – dumneavoastră și nici unul dintre scumpii noștri aleși (deputați, senatori, primari) nu ați binevoit să vă arătați nici măcar la momentul de final…

Nu ați vrut nici unul să ieșiți din lumea vorbelor goale, alegând să rămâneți iluștri anonimi ai faptei. Este absolut lipsit de noblețe și tact să arunci mănușa dar să absentezi – tocmai tu – de la provocarea acceptată!

Mi-ați amintit de moș Ion Roată care nu înțelegea beneficiile Unirii, în ciuda insistenței boierului de a-l lămuri. Era bună Unirea numai că la ridicarea bolovanului au pus umărul doar țăranii, nu și boierul!

Am văzut că vă lăudați cu studii la Academia de Poliție ”Al. I. Cuza”, ”curs de management strategic”! În aceste condiții, m-aș fi așteptat să înțelegeți rolul Comandantului lângă combatanți…

Momentul s-ar înscrie foarte frumos în programul Centenar, care înțeleg că se află în programul de guvernare, pe care dumneavoastră îl urmăriți cu atâta acribie, mai abitir decât chiar obiectivul unirii Moldovei cu autostradă.

Am avut un singur motoferăstrău, o motocositoare, o coasă, câteva bărdițe dar și un topor care a făcut minuni. Aveam și o seceră, pentru dumneavoastră dar a rămas să vă aștepte în portbagaj.

… dacă nu sunteți capabili, n-aveți energia necesară, inspirația ori timpul, sunteți poftiți în galeria suporterilor și lăsați locul altora, mai vrednici. Sunteți primii obligați să faceți dovada excelenței, înainte de a o pretinde altora, mai nevrednici.

Publicăm, pentru farmecul ei in integrum, şi scrisoarea respectivă, în formatul original. Înainte de asta, totuşi, reamintim că Vitalie Josanu, deşi semnează ca simplu cetăţean, este comisar şef la IPJ Neamţ şi, ca funcţie, este „poliţistul care se ocupă de patrimoniu”. Şi, dacă tot veni vorba de „patrimoniu” şi e şi poliţist de Judiciar, probabil că ştie că destinatara mesajului său tăios este prietenă de familie cu alt comisar şef (doctor, şi el), Paul Tablan (şeful Poliţiei Neamţ). Care Tablan îl are drept cel mai bun prieten pe nimeni altul decât pe comisarul şef (doctor, şi el) Benone Beşu, şeful Serviciului Judiciar (adică al departamentului în care lucrează Josanu).

Detaliile tehnico-organizatorice de mai sus nu insinuează nimic. Sunt doar nişte mărunte informaţii care, peste vreme, ar putea deveni detalii istorice…

Scrisoarea:

<<Stimată Doamnă Prefect,
țin să vă anunț pe această cale că activitatea de curățare a cazematelor de pe linia de front dintre localitățile Ingărești, com. Urecheni și Dumbrava, com. Timișești – acțiune ce s-a înfăptuit grație invitației lansată de dumneavoastră, în mod public, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din 28.05.2018 – a avut loc în data de 07.07.2018.
După cum vă amintiți prea bine, am acceptat fără ezitare să ridic mănușa (nu de box!) aruncată de dumneavoastră, acceptând să mă implic fizic la degajarea gunoaielor care pângăresc de ceva vreme acest loc de jertfă și la îndepărtarea vegetației arboricole de pe cazemate. Pentru că – în fond – nu sunt singurul îndatorat în fața eroilor români și o asemenea nobilă misiune este peste puterile unui singur om, mi-am permis să generez un eveniment public la care să participe oricine dorește să-și exprime, prin fapte concrete, respectul și recunoștința, primii chemați fiind cei care – prin voia sorții – au ajuns să ne conducă destinele. Este jenant ca din 1945 până în prezent, atâtea nume perindate la conducerea județului nostru ori a comunelor din apropiere să rămână indiferente față de acest loc, unde – în locul unui memorial – tronează nestingheriți boscheții și gunoaiele.
Aflasem între timp că până și la Borta Dracului – un alt altar de sacrificiu al eroilor români, din comuna Vânători Neamț, la doar câțiva kilometri – autoritățile au luat prim planul abia în momentul sfințirii și la tăiat panglica. În fapt, Troița fiind înălțată la insistența și implicarea părintelui arhim. Iustin Pârvu. Vorba lui Creangă, ”la plăcinte înainte!”
Am fost plăcut surprins să văd că evenimentul a căpătat susținere, fiind anunțată prezența mai multor voluntari: Oameni cu activități și preocupări diverse, dar – înainte de toate – fiecare cu inimă și CONȘTIINȚĂ.
Inițial, evenimentul a fost programat în data de 30.06.2018 dar ploile torențiale ne-au obligat să amânăm activitatea pe cazemate, fiind practic imposibilă orice intervenție la fața locului. Pe undeva, fiind anunțate inundații în acea perioadă, era de așteptat că vă veți afla în prima linie să stăviliți forța naturii și să ștergeți lacrimile celor năpăstuiți, nu doar de la Farcașa, ci și de la Borca sau Trifești. De aceea, am organizat în acea zi ceea ce a fost cu putință – în absența domniei voastre –, o slujbă de pomenire la Biserica din Ingărești, bucurându-ne de participarea primarului și viceprimarului comunei Urecheni. Singurii reprezentanți ai ”mai marilor zilei” care au răspuns pozitiv acțiunii noastre. Mai mult chiar, domniile lor au ținut să-mi arate că toate cazematele din zona lor de competență sunt curățate și îngrijite de sătenii pe a căror câmpuri se află, ajutați de primărie. Mi-au spus că la Urecheni – deși suntem bineveniți – nu e nevoie de voluntari, știind să se gospodărească și singuri. Zona de cazemate cu gunoaie și bălării – chiar dacă este sub satul Ingărești – ține de obrazul Primăriei Timișești, acolo unde dumneavoastră ați mers la depunere de coroane, cinstind pe eroii neamului cu toate oficiile aferente înaltei și impunătoarei dumneavoastră prezențe.
Acțiunea de curățare a cazematelor a fost reprogramată pentru data de 07.07.2018 și – așa cum am promis – m-am prezentat la fața locului. Până la ora 10.00 am constatat că nu sunt singur! Cot la cot, în luptă cu gunoaiele și hălăciuga de pe cazemate s-au aruncat alți 18 Oameni, printre care 8 elevi din cadrul Asociației Mușatinii de la Colegiul Național Roman Vodă din. Mun. Roman. Am văzut oameni de presă, în cu totul altă ipostază, harnici și dedicați, care abia în cele câteva pauze au pus pe umăr camera video și microfonul în mână pentru a mediatiza demersul nostru. Nu pentru laudă și nici pentru PR, întrucât nici unul dintre cei implicați nu este vânător de like-uri și nici de voturi. Scopul era pentru informare dar mai ales să facem cunoscut exemplul nostru, ca să anime și mai mulți voluntari, acolo unde autoritățile locale și județene au făcut dovada incapacității.
Nu în ultimul rând, vă mărturisesc cu bucurie că în grupul nostru – în afara elevilor – au fost reprezentanții unui adevărat mozaic profesional/ocupațional: preot, avocat, inginer silvic, administrator SC, profesor, ziariști, director al unei instituții deconcentrate și un polițist. Este dovada, Doamna Prefect, că în județul nostru există CONȘTIINȚĂ, Oameni care nu se lasă seduși cu o punga de orez sau zahăr, Oameni care nu se hrănesc ”doar cu pâine și apă”! Noi vrem mai mult și avem alte așteptări de la cei care s-au înghesuit să ne reprezinte.
Trebuie să recunsoc faptul că am început activitatea fără să așteptăm semnalul dat de dumneavoastră, la fața locului – așa cum se obișnuiește – și observ că am făcut bine. Spre dezamăgirea tuturor – în ciuda profundelor trăiri patriotice de care ne asigurați – dumneavoastră și nici unul dintre scumpii noștri aleși (deputați, senatori, primari) nu ați binevoit să vă arătați nici măcar la momentul de final, atunci când, după o muncă istovitoare, am învins și am scos la lumină o cazemată. Nu ați vrut nici unul să ieșiți din lumea vorbelor goale, alegând să rămâneți iluștri anonimi ai faptei. Este absolut lipsit de noblețe și tact să arunci mănușa dar să absentezi – tocmai tu – de la provocarea acceptată!
Mi-ați amintit de moș Ion Roată care nu înțelegea beneficiile Unirii, în ciuda insistenței boierului de a-l lămuri. Era bună Unirea numai că la ridicarea bolovanului au pus umărul doar țăranii, nu și boierul!
Am văzut că vă lăudați cu studii la Academia de Poliție ”Al. I. Cuza”, ”curs de management strategic”! În aceste condiții, m-aș fi așteptat să înțelegeți rolul Comandantului lângă combatanți și de aceea, sincer, aveam certitudinea că veți veni.
Stimată Doamna, timpul e prea scurt. Bate la ușă ziua de 24 august – momentul când domnul primar al comunei Urecheni s-a angajat în fața mea și a altor martori că va organiza un moment de comemorare, poate chiar cu sprijin financiar din partea Prefecturii. Momentul s-ar înscrie foarte frumos în programul Centenar, care înțeleg că se află în programul de guvernare, pe care dumneavoastră îl urmăriți cu atâta acribie, mai abitir decât chiar obiectivul unirii Moldovei cu autostradă.
Ne așteptăm, prin urmare, să declanșați de urgență o campanie de curățare și inventariere a cazematelor dintre localitățile Ingărești și Dumbrava Timișești, cu resurse umane și bugetare de stat. Trebuie să pregătim terenul pentru ceremonia, pe care tot dumneavoastră, autoritățile, sunteți OBLIGAȚI – dacă nu conștienți – să o organizați la fața locului, pentru cinstirea și comemorarea corespunzătoare a eroilor care s-au jertfit acolo, pentru supraviețuirea României Mari.
Nu este foarte costisitor, avem deja experiența curățării unei cazemate. Am avut un singur motoferăstrău, o motocositoare, o coasă, câteva bărdițe dar și un topor care a făcut minuni. Aveam și o seceră, pentru dumneavoastră dar a rămas să vă aștepte în portbagaj. Nu am cheltuit mai mult de cinci litri de benzină.
Noi cetățenii, asta așteptăm de la dumneavoastră, cei care ați ținut morțiș să intrați în jocul puterii. Vă cerem să jucați, să muriți pe teren – în beneficiul nostru, al cetățenilor – și dacă nu sunteți capabili, n-aveți energia necesară, inspirația ori timpul, sunteți poftiți în galeria suporterilor și lăsați locul altora, mai vrednici. Sunteți primii obligați să faceți dovada excelenței, înainte de a o pretinde altora, mai nevrednici.
Cetățeanul Josanu Vitalie, personal,
fără funcții, fără instituții și fără șefi.

P.S. știind că sunteți o avidă cititoare de Facebook, înțeleg că fotografiile și înregistrările doveditoare se află deja în posesia dumneavoastră, astfel încât, mi-am permis o minimă economisire a resurselor proprii>>

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

4 thoughts on “Scrisoare usturătoare pentru Prefect: „La plăcinte, înainte! Lăsaţi locul altora mai vrednici!”

  1. Dl Josanu a ajuns, nu stiu cum, din cetatean moldovean ofiter de politie roman.Sotia domniei- sale se ocupa (coincidenta) tot de patrimoniu la Directia de Cultura!Nu mai dau detalii care ar putea interesa alte organe despre activitatile familiei…

  2. „Foaie verde drum de fier/ Mi te paste un trans…fer!” se spunea intr-o vestita sceneta cu Mircea Diaconu si Toma Caragiu…

  3. „Cetatene”, ori esti Josanu, ori nu stii ce si despre cine vorbesti….Ne-am cam saturat de militieni si securisti in politica, nu?!

Lasă un răspuns