Şcoala Micilor Piromani! Scandal la Sărbătoarea Lampioanelor organizată de Biblioteca judeţeană şi un ONG!

Lampion chinezesc CU FLACĂRĂ agăţat într-un copac de lângă Biserica Domnească…

Promovarea deficitară cu un mesaj ambiguu a transformat un eveniment care a avut loc aseară la Piatra Neamţ într-un fiasco şi a adus supărarea pe chipurile a zeci (poate chiar sute de copii).
Sărbătoarea Lampioanelor – începută cu un atelier de creaţie organizat de Biblioteca Judeţeană şi  Asociației JuvenALA – avea momentul final şi spectaculor, lansarea lampioanelor vineri seara. La Platoul de la Curtea Domnească au venit nu doar copiii implicaţi în atelierul creativ în care au fost realizate LAMPIOANE CU LED ci şi copii care cumpăraseră lampioane clasice, din magazinele chinezeşti.
Lansarea lampioanelor clasice este interzisă printr-un Ordin al ISU şi cum participarea a fost peste aşteptări (evenimentul fiind promovat intens pe internet) organizatorii au fost depăşiţi de situaţie. Odată cu lampioanele cu led au fost aprinse şi cele clasice, cu flacără. Două+trei dintre acestea chiar au apucat să se înalţe, unul a aterizat într-un copac desfrunzit de lângă Biserica Domnească, moment în care au intervenit Pompierii de la ISU Neamţ şi, în forţă, că nu aveau altă metodă din moment ce apelurile la microfon făcute de organizatori nu erau băgate în seamă, au smuls lampioanele clasice din mâinile copiilor şi le-au strivit de asfalt.

Totul s-a transformat într-o harababură: organizatorii (de la ONG şi Bibliotecă) explicau disperaţi că sunt admise doar baloanele/lampioanele cu heliu şi led în timp ce părinţii şi copii prezenţi, cu lampioane clasice în mâini, spuneau la rândul lor că în mesajele promovate în mass-media şi pe facebook, nu se făcea această menţiune, se spunea doar „lampioane”.

Cei de la ISU Neamţ susţin că ei le-au pus în vedere, organizatorilor, dinainte, că există reglementări care interzic lansarea obiectelor cu flacără (care nu se ştie unde pot cădea, au şi fost incendii stârnite de lampioane în ultimii ani).

Ca o dovadă că s-a ajuns la această situaţie din cauza faptului că mesajele organizatorilor nu au fost clare, re-publicăm mai jos chiar comunicatul de presă remis în urmă cu câteva zile de Biblioteca Judeţeană:

<<Sărbătoarea Lampioanelor, marcată, în premieră, la Biblioteca Județeană 
Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț va marca, în premieră, 
Sărbătoarea Lampioanelor vineri, 10 noiembrie 2017, pe Platoul Curții Domnești din Piatra Neamț, începând cu ora 17.30.
Lampioanele care vor fi lansate cu acest prilej vor fi confecționate în cadrul unui atelier creativ, marți, 7 noiembrie 2017, între orele 15.00-16.30. Sunt invitați să participe la atelierul de confecționat lampioane copii de toate vârstele, care vor fi îndrumați de voluntari din cadrul Asociației JuvenALA, coordonată de către Cătălin Nemțanu.
La acțiunea de vineri, 10 noiembrie, copiii sunt invitați să participe împreună cu părinții. În preambulul lansării lampioanelor, copiii vor citi, la Bibliotecă, fragmente din povești și vor afla informații despre semnificația Sărbătorii Lampioanelor. Apoi se vor deplasa în coloană, cu lampioanele aprinse, până în centrul orașului Piatra Neamț.
Sărbătoarea Lampioanelor este marcată în Europa la 11 noiembrie și este legată de începutul sezonului rece, de transformările pe care le suportă acum natura, precum și de generozitate și dorința de a dărui.
În tradiția chineză, Sărbătoarea Lampioanelor cade pe 15 ianuarie, după calendarul tradițional, și încheie întreaga perioadă prilejuită de Sărbătoarea Primăverii>>. (6 noiembrie, comunicat Biblioteca Judeţeană)

Iar în condiţiile în care percepţia publică este că lampion înseamnă un balon de hârtie (sau plastic) cu flacără, nici nu e greu de înţeles că părinţii şi copiii care au venit direct la Curtea Domnească au avut lampioane clasice.

Tehnic vorbind, pompierii au intervenit la timp, înainte de a se produce vreo tragedie. Iar dacă vreun lampion ar fi aprins crengile din vreun copac de la Curtea Domnească, era foarte dificil pentru pompieri să stingă incendiul din moment ce zona e un şantier cu maldăre de nisip şi materiale de construcţii (vezi foto de mai jos).

Cum Biblioteca Judeţeană este subordonată Consiliului Judeţean şi cum astfel de evenimente sunt interpretate în fel şi chip, poate nu ar fi rău ca instituţia administrativă judeţeană dacă nu să supervizeze măcar să facă un curs intensiv cu managerii proaspeţi în care să-i înveţe şi principiile unei comunicări clare şi corecte dar să şi le reamintească obiectul de activitate al acestor instituţii. Nu de alta dar, de exemplu, Sărbătoarea Lampioanelor e un moment mai nou european importat din… China (unii spun că întru interesul vânzătorilor de lampioane).

Ce treabă au literatura, cultura şi tradiţia românească cu lampioanele chinezeşti?

Daniel VINCA – foto: martor ocular

Comentarii Facebook