Scenariu în Afacerea „Parcări de reședință”! Dispare Parking din ecuație și apare o firmă privată


Preluarea locurilor de parcare rezidențiale de la Parking și trecerea acestora în administrarea Primăriei Piatra Neamț este o operațiune (prognozată pentru luna februarie 2022) care, până la acest moment, nu a fost prezentată deloc clar și transparent opiniei publice.

Astfel de mistere din activitatea administrativă, mai ales când afectează/interesează zeci de mii de oameni, nu pot decât să genereze întrebări, scenarii și chiar speculații diverse. Și, prin tăcerea manifestată până acum, conducerea Primăriei Piatra Neamț nu face decât să le alimenteze.

Din start trebuie precizat că Parking (la care CL e acționar nu total, ci majoritar, cam cu vreo 60%), este singura firmă din portofoliul Primăriei care nu primește bani de la bugetul local ci dă. E vorba de redevența de 40% din încasări. Toate celelalte firme ale Primăriei ar închide obloanele dacă nu ar primi bani/comenzi de la bugetul municipiului (Publiserv pentru asfaltări, Urban pentru întreținere spații verzi, Locativserv pentru administrarea unor spații…).
Cu toate astea, periodic, Parking a fost ținta unor atacuri politice, în general cu tentă manipulatoare, care aveau și scopul de a distrage atenția de la problemele și combinațiile din celelalte firme, gras alimentate de banul public.

În aceste condiții, anunțul actualilor conducători de la Primărie de a lua locurile de parcare de la Parking și a le administra direct instituția administrativă, nu poate genera decât multe „De ce?”-uri.
Crede Primăria că va încasa mai mulți bani din actualele prețuri decât cei 40% care îi reveneau prin redevență? Vor fi noii angajați de la Primărie (atenție, funcționarii publici și personalul contractual din Primărie sunt mult mai bine apărați de legislație, nu ca angajații de la Parking. Pe cei de la Primărie nu-i poți încărca cu sarcini diverse, nu-i poți concedia chiar așa ușor) mai prost plătiți sau mai puțini decât cei de la Parking? Ce va cîștiga cetățeanul de rând (cel care plăteste acum, pe persoană fizică, 160 de lei, sau ca firmă 350 lei pe un loc de parcare), din această mutare? Va scădea prețul parcărilor cu 10 sau 50 la sută așa cum promiteau unii politicieni disperați după voturi, prin campanii electorale?

Dincolo de toate aceste întrebări legitime (și multe altele) mai apare o nedumerire: ce se va întâmpla dacă Primăria nu reușește, în timp util, înființarea practică a acelui compartiment? Reamintim că Primăria nu a reușit să angajeze un șef la Patrimoniu după 3 concursuri organizate cam în jumătate de an… Or, pe partea de parcări, e nevoie de un compartiment întreg: un șefuleț, casier, responsabil contracte, echipă de teren care să facă blocări și deblocări. Că or fi 5 sau 10 acești oameni, suntem deja în iulie și Primăria nu a anunțat niciun concurs pe această temă.

Ar putea fi și ipoteaza transferării personalului (total sau, mai curând, parțial) de la Parking la Primărie dar directorul MIonuț Moroșanu de la parking spunea acum câteva zile, pentru o altă publicație, că nu știe nimic-nimic despre viitorul firmei sau al activității legate de locurile de parcare rezidențiale.
Dacă e vorba de această variantă (deși nu sunt deocamdată indicii), se poate trage concluzia că, de fapt, se dorește a se scăpa doar de un director pus de alții. Moroșanu e PMP-ist, iar PMP-ul este și la județ și la municipiu în alianță cu PSD-ul, nu cu PNL-ul primarului Carabelea.

Dacă nu e vorba de poliță politică, pot fi luate în discuții multe scenarii.
Azi vă prezentăm unul dintre aceste scenarii:

Primăria preia în februarie locurile de parcare rezidențiale. Fără personal pregătit, pe „repede înainte” și rezultă o activitate haotică, cam ca și cositul realizat de Urban. Apar discuții, nemulțumiri ale populației și, după puțin timp, șeful Primăriei iese și spune: „Am încercat, sunt probleme, nu ne-a reușit…”. Și, ca soluție-joker apare o firmă privată care să salveze situația.
Evident că fiind vorba de o guvernare locală care pune mare preț pe meritocrație (PNL-USR-Pro România), nici nu îndrăznește cineva să vadă în spatele situației vreo combinație cu vreo firmă la butoanele căreia se află frate/soră, sau cumnat/cumnată, sau iubit/iubită, sau naș/nașă/fin/fină etc a cuiva de la butoanele administrației și politicii. Nuu! 
Cei care conduc astfel de instituții (Primărie, CJ, Prefectură, Insitutii deconcentrate, Agenții, Ministere) se gândesc doar la binele populației, nu la combinații pentru rubedenii sau amici… Nu-i așa?

Repetăm, ideea de mai sus e doar un scenariu – din multe posibile – generat tocmai de lipsa de transparență a Primăriei pe acest subiect. Poate și de faptul că Piatra Neamț este, totuși, un oraș mic, și lumea mai vede cine mai intră prin Primărie (sau prin alte instituții), cine cu cine se mai întâlnește la o terasă sau printr-o parcare etc…

Vom reveni.

D.V.

Lasă un răspuns