Scandalul Troleibuzul rupe PSD în două!

Dezbaterea privind sacul de bani livret lunar de către CJ în conturile firmei Troleibuzul SA – circa 500.000 lei lunar – pentru acoperirea pierderilor de circa 70 la sută a ajuns la nivelul în care PSD (partidul în jurul căruia e formată actuala majoritate de la CJ Neamţ) este rupt în două în faţa deciziei de schimbare a managementului firmei.
Spunem PSD pentru că o astfel de decizie administrativă are în spate şi ideea de voinţă politică şi ruptura e cu atât mai interesantă cu cât semnalele de „răzgândire” nu vin din tabăra aliaţilor – ALDE şi PMP – ci de pe canalele PSD, partid care, iniţial, s-a încolonat disciplinat în spatele lui Ionel Arsene atunci când şeful CJ a cerut o analiză şi soluţii (inclusiv la nivelul actului de management) pentru ca instituţia că nu mai plătească anual circa un milion şi jumătate de euro pentru pierderile de operare a traseelor de către Troleibuzul.
Culmea este că nici PNL nu a reacţionat până acum negativ la informaţia neoficială că Arsene şi PSD-ul vor curma hemoragia banilor publici vărsaţi ca într-o nesfârţită gaură neagră. Şi nici nu ar fi avut motive neoficiale (apropierea politică a celor din echipa de conducere a Troleibuzul) să o facă… Aliaţii PSD – PMP şi ALDE – au spus din start că susţin o curăţenie totală în curtea operatorului de transport dar lucrurile s-au împotmolit. Şi blocajul a intervenit în curtea PSD (ne referim la un PSD lărgit, care reuneşte şi activul de partid şi prietenii de casă din alte domenii) pentru că unii au înţeles că o eventuală nouă conducere ar putea afecta grav interesele unora care trăiesc foarte bine din anumite relaţii cu Troleibuzul.
O gaură de 70% pe fiecare kilometru parcurs de troleibuzele şi autobuzele firmei înseamnă că la un leu încasat se cheltuie mai mult de trei lei. Sau la vreo 2,5 lei se cheltuie peste 7, diferenţa fiind plătită de CJ, adică din banul public. Trai nineacă, aşa cum tot spune Vestea şi dincolo de componenta de subvenţie a pierderilor, orice manager va întreba „bun, dar de ce sunt cheltuielile aşa mari faţă de încasări?”.
Şi dincolo de un sac de bănet care reprezinta plata pentru actul de management (5 miliarde de lei vechi pe an pentru Director, AGA, CA şi cenzori – vezi AICI ), de cheltuielile cu diverse servicii (gen curent electric) sau cu diverse echipamente (vezi AICI – ) pentru oricine ştie că diferenţa dintre venituri şi cheltuieli e fie profit, fie pierdere este evidentă curiozitatea de a analiza oportunitatea TUTUROR cheltuielilor.
Ei bine, robinetele care alimentează cheltuielile pot fi nodul gordian în rentabilizarea reală a firmei (sau, măcar, în diminuarea pierderilor per kilometru) dar şi un punct de blocaj în impunerea unei schimbări reale. Pentru că – aşa e construită economia – cheltuielile de la o firmă pot însemna încasări pentru alta. Adică dacă firma X cumpără, înseamnă că Y a vândut. X plăteşte, Y încasează şi o vorbă deşteaptă spune că „prost nu este cel care cere”.
Conexiunile dintre politic şi economic nu sunt o noutate. Nu doar în România. Nu doar la PSD dar acum despre PSD este vorba. Pentru că dacă PSD – prin vocea lui Ionel Arsene, care este şi preşedinte al CJ dar şi al organizaţiei judeţene – a spus clar (chiar dacă mai mult pe canale neoficiale) că „Ajunge! Aşa nu se mai poate!”, acum acelaşi PSD Neamţ (prin pixul celor de la CJ) a aprobat plata unor compensaţii de pe lunile anterioare şi deja este şi sentimentul că se pune batista pe ţambalul analizei managementului.
Orice om normal la cap îşi dă seama că ori au devenit foarte ocupaţi PSD-istii în privirea cărora stă decizia reală ori s-a întâmplat ceva. Să fie un sentiment social-democrat de milă pentru unii directori care erau plătiţi cu peste 2.000 de euro pe lună şi ar putea rămâne fără o pâine aşa de albă? Să fie intervenţiile unor PSD-işti cu ştaif sau a unor oameni de afaceri apropiaţi PSD, din trupa băieţilor deştepţi care sunt furnizori pe la Troleibuzul? Nu ştim! Şi, cu siguranţă, decidenţii vor putea invoca agenda încărcată din ultimele zile, galele de prin administraţie sau afaceri unde au fost prezenţi…
Ce coincidenţă! Gale care au vizat performanţa în administraţie sau în afaceri chiar au avut loc în ultimele zile. Şi dincolo de nişte evenimente punctuale sau de clasamente făcute pe criterii de un fel sau altul, nu credem că, în fond, analiştii profesionişti din business sau din administraţie ar spune că e o performanţă să ai pierderi de 70 la sută acoperite de administraţie, din banul public.
E clar că nici lui Arsene şi celor care ar urma să contribuie la tăierea nodului gordian al miliardelor trecute prin suveica CJ – ADI Urbtrans – Troleibuzul nu le-o fi chiar uşor. E şi perioadă prelectorală, e şi principiul „Dai în unul, ţipă doi” şi, la fel ca pe uliţa de la Grumăzeşti (sau Zăneşti, ca să nu fie vorbe) când dai într-un câine ai putea avea surpriza să vezi cine e la capătul lanţului…
Oricum, e foarte interesant că, în ultimele zile, disperaţi de faptul că se mai uită unii prin curtea Troleibuzul (la propriu sau la figurat) tot ies la rampă, pe post de „avocaţi” ai actualei conduceri chiar apropiaţi de ai PSD sau de-ai lui Arsene. O fi teama că-şi pierd accesul la bani şi facilităţi sau un semnal că încet dar sigur îl vor face pe Arsene să se răzgândească şi că acesta şi-ar putea modula discursul de la „gaura neagră de la Troleibuzul” (acum 2-3 săptămâni) la „să mai vedem, să mai analizăm…”?
Om vedea… Şi om vedea multe pentru că este de analizat şi cât de liniştiţi trebuie să doarmă cei care – direct sau indirect – au fost părtaşi la acest transfer de bani din conturile CJ în cele ale firmei atât de performant conduse.
Vom reveni!

O analiză de Daniel VINCA

cop-psd

Comentarii Facebook

One thought on “Scandalul Troleibuzul rupe PSD în două!

  1. Nu dau 2 bani pe analiza lor, avand in vedere doza de ipocrizie de care dau dovada [pot proba] . Vizionati va rog, sedintele din c.j. cand este vot secret si vedeti cine vegheaza la corectitudinea votarii ; poate deslusiti initialele R.A.A.N.

Lasă un răspuns