Scandalul “Premiului Eminescu” / Vasile Baghiu cere demisia conducerii Uniunii Scriitorilor!

baghiu

Controversele tot mai accentuate legate de decernarea “Premiului Eminescu” de un juriu al USR (Uniunea Scriitorilor din România) i-au oferit şi scriitorului nemţean Vasile Baghiu ocazia de a-şi spune părerea despre anumite practici din cultura românească. În două postări pe facebook, Vasile Baghiu încondeiază atât “clientele abonată la excursionări şi traduceri” cât şi mioriticul obicei de a protesta cu fineţe, cu un mesaj de catifea, după părerea sa fiind vremea unei reacţii mai ferme: SOLICITAREA DEMISIEI UNIUNII SCRIITORILOR!

Primul mesaj al lui Baghiu a fost postat ieri: <<Micul scandal legat de premiul Eminescu și cum a fost jurizat mă interesează, pentru că nedreptatea, lipsa de transparență și abuzurile sunt încă în funcțiune în mediile literare, cum sunt în toată societatea, dar mă și enervează un pic, pentru că nu pune nici de această dată în discuție instituția premiilor, ci preferințe și subiecte nerelevante și veșnic reluate (iar este plâns Cărtărescu, de exemplu, pentru ratarea unui premiu, ratare nu în competiție cu Mo Yan sau cu Modiano acum, ci cu Chifu), nu pune în discuție teme importante care ar trebui să ne solidarizeze, cum ar fi marginalizarea scriitorilor nealiniați sistemului, politicile culturale discriminatorii în care bani publici sunt cheltuiți pe o clientelă abonată la excursionări și traduceri, lipsa de preocupare a USR pentru plata contribuțiilor la revistele care apar sub egida ei, avântul neinhibat al mediocrităților (parcă mai rău ca în proletcultism) și altele. Altfel, noi să fim sănătoşi… Zi cețoasă de dimineață, începută totuși cu scris la roman, chiar dacă pe sponci, și cu citit mai mult, cu punerea cât de cât la punct a unor amănunte legate de emisiunea „Cultura sănătății”, cu munca de la şcoală, cu viaţa>>.

Între timp, 30 de scriitori au semnat un protest în care încondeiază juriul. Vasile Baghiu consideră că, de fapt, acest nou scandal al Premiului Eminescu ar trebui să cutremure, din temelii, conducerea Uniunii Scriitorilor: << Susţin în continuare că ţinta principală a unui protest în chestiunea Premiului Eminescu nu trebuie să fie juriul, ci conducerea USR, căreia trebuie să i se ceară demisia pentru practici clientelare sau cum s-or fi numind favoritismele astea care nu sunt de ieri, de azi. Iar protestul acesta e – cum să spun? – prea „liric”, dragi colegi. Cum să începi un protest ca o scrisoare de felicitare adresată tovarăşului Ceauşescu? Doar lui i se spunea în telegrame că e aşa şi pe dincolo, că fără grija lui nici iarba nu creştea prin România etc. Ştiţi, pe noi să ne scuzaţi, noi am vrea să protestăm, că aşa se face, dar noi să ştiţi că vă respectăm şi vă suntem recunoscători pentru învăţătura fără de care în veci şi pururi n-am fi înţeles poezia şi nici n-am fi putut vorbi despre ea, că noi nici nu mai citim pe nimeni altcineva dintre cei care scriu despre poezie în lumea largă, ci numai pe dvs.! Vă mulţumim! Şi mii de scuze! Şi dacă vă supăraţi, nu mai protestăm!>>.

vestea.net / sursa foto: facebook – Vasile Baghiu („pe Ceahlău, de Ziua Crucii, 14 septembrie 2014”)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.