Scandal politic la Roman: Viceprimarul USR a blocat creditul dorit de primarul PNL

Relația PNL-USR nu mai e ce a fost odată nici în administrațiile publice unde „salvatorii” nu mai acceptă să fie tratați ca o anexă bună doar pentru vot în favoarea liberalilor.
Este cazul administrației locale din Roman unde proiectul inițiat de primarul PNL Leonard Achiriloaei pentru contractarea unui împrumut de aproape 2 milioane euro a picat la vot și grație opoziției făcute de echipa locală USL (care are și viceprimar, pe Radu Samson).

CL Roman are 21 de consilieri și, până acum, mașina de vot a Puterii se baza pe 12 voturi sigure, 8 de la PNL și 4 de la USR, opoziția având 9 voturi (6 PSD, 2 IPM, 1 Pro România).

Viceprimarul Samson (USR) explică de ce „salvatorii” nu au mai servit prin vot propunerea primarului PNL:

<Am spus NU creditului de 8.500.000 de euro.
În ședința de ieri a Consiliului Local Roman a fost pe ordinea de zi o propunere înaintată de domnul primar pentru aprobarea unei „liste de investiții” ce urmau a fi finanțate dintr-un împrumut. Pe listă erau o serie de cofinanțări pentru mai multe proiecte deja începute și, printre altele, 4.000.000 lei pentru „Faleză la Râul Moldova” și 8.500.000 lei pentru „Reabilitare termică a policlinicii”.

Am adus în atenția colegilor consilieri locali că dacă decidem să împrumutăm bani ar trebui să o facem pentru a rezolva probleme REALE și URGENTE.:

– modernizarea Pieței Centrale, care arată ca în Evul Mediu
– reparații la instalațiile de încălzire a mai multor școli și grădinițe din oraș
– înlocuirea conductelor de apă
– amenajarea unui centru de colectare a deșeurilor din construcții
– toalete publice
– modernizarea LA INTERIOR a Policlinicii, pentru că nu lipsa polistirenului la exterior e urgența
… și lista cu siguranță poate fi continuată cu nevoi REALE și URGENTE pe care Romanul le are ca oraș.
Ca urmare a intervenției mele proiectul a fost respins de Consiliul Local întrunind doar 8 voturi „pentru”, cele ale consilierilor PNL>>.

Samson atenționează și că o eventuală intenție de a capacita voturi pe același proiect ar încălca legea, inclusiv sub aspect penal: <Fără aprobarea unei noi liste de investiții creditul nu poate fi contractat. Unele din proiectele de pe lista aprobată anul trecut au fost finalizate iar contractarea împrumutului pe baza listei vechi ar fi un demers la limita penalului>.
Cu câteva zile în urmă, într-o ședință de îndată, primarul PNL a reușit să treacă o rectificare de buget cu voturile celor de la PSD, situație care a dovedit încă o dată că la Roman funcționează fix când trebuie USL level 2021 (la alegerile locale de anul trecut au fost chiar transferuri reciproce, de la PNL la PSD și invers).

D.V.

 

Lasă un răspuns