Scandal la Păstrăveni! Cineva vrea Țăndărei 2 la Neamț!

Preluarea primilor 10 pacienti POZITIV Covid din comuna Păstrăveni s-a lăsat aseară, și apoi târziu în noapte, cu comentarii diverse în care, cam jumătate din trăitorii comunei au devenit brusc specialiști în Coronavirus și au pus așa, de o răzmeriță, măcar pe facebook.
Cum angajații de la centrul cu persoane cu handicap din Păstrăveni sunt, majoritatea, chiar locuitori ai respectivei comune, prezența în zonă a mașinilor SMURD și ISU care au preluat pacienții pentru internare a strânit imediat gura satului. Care nu era să vorbească despre soarta pacienților rezidenți, despre cine și cum a contaminat instituția ci despre bieții săteni care sunt luați noaptea și internați. Ba – imaginația fiind slobodă precum COVIDul – s-a ajuns și la comparații șoc, cu Gestapoul care ridica oamenii noaptea.
Iar argumentul suprem era că pacienții respectivi nu au simptome, de parcă, despre pacienți asimptomatici se vorbește prima oară acum, la Păstrăveni.

Ca să fie treaba și mai clară, în această spirală a cârcotelii s-a angrenat și primarul Anton Gorea care, pe la miezul nopții făcea următoarea postare:

<<Stimați cetățeni !

În calitate de primar al comunei Păstrăveni,sunt extrem de îngrijorat de situația creată la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap ,unitate ce este în subordinea Consiliului Județean și aflată pe teritoriul localității noastre . În această noapte am fost contactat telefonic de mai mulți angajați ai centrului mai sus menționat, deoarece sunt nemulțumiți de faptul că sunt luați și transportați în mijlocul nopții la diferite unități medicale în urma diagnosticării cu sars cov 2 . Acestia precizează că nu manifestă niciun simptom și solicită refacerea testelor la o clinică autorizată din domeniul privat și izolarea lor la locul de muncă.
Eu nu mă opun prevederilor Ordonanței de Urgență, dar doresc luarea unor măsuri cât mai umane pentru liniștea întregii comunități și în special a întregului personal angajat al C.R.R.P.H.

Este surprinzător faptul că eu, în calitate de primar al comunei și președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, nu sunt informat corect și obiectiv de nici o autoritate îndreptățită să facă acest lucru, deși am sunat insistent pentru obținerea acestor informații. Răspunsul a fost unul de tip telegrafic : Ancheta este în derulare și că nu este de competența mea .
Sunt alături de cetățenii localităților noastre și salariații C.R.R.P.H în situația creată, dar recunosc că nu am nicio posibilitate legală să o rezolv de unul singur, precizând foarte clar că sunt preocupat de soarta întregii comunități.
Vă asigur, oameni buni, că vom lua toate măsurile legale și de sănătate pentru intrarea în normalitate a comunei noastre.
Vă rog să vă păstrați calmul , nădejdea și credința că totul va fi bine. Vă doresc multă sănătate vouă și familiilor voastre! Vom trece și peste asta ! Doamne ajută !

Primar,
Gorea Anton-Nicolai>>
Ca să fie mai convingărot, primarul Gorea a atașat și un mesaj panicard, primit chipurile de la un cetățean:<<Apel disperat!!!! Către instituțiile abilitate ale statului! Angajații CRRPH Păstrăveni, incarantinati de 14 zile suntem victimele unor măsuri eronate,ca urmare a depistării unor colegi în condiții destul de incerte cu covid 19.Suntem luați pe timp de noapte din case și duși la spital cu forța generându se o stare de neimaginat și cu consecințe grave pentru copiii noștri,,,care ne văd răpiți și duși cu forța la spital,,ca niște animale fără drept de replică…Strigăte de disperare ale copiilor…Nu ne lăsa mămica, tăticule….Vă rugăm să intervenții până când nu apar și consecințe ale disperării!AJUTOR!!! Angajații CRRPH Păstrăveni>>.

Evident că, din mesajele de mai sus, se extrage concluzia că Primarul Gorea și consătenii lui nu ar fi auzit până acum că în ceea ce privește Coronavirusul, sunt multi pacienți asimptomatici. Și că – bună sau proastă – există o metodologie națională aplicată.

<<Eu îi înțeleg pe oameni, că nu vor să stea în spital, fiindcă sunt asimptomatici. Aseară au fost luați cu autospecialele de la ISU și de la Serviciul de Ambulanță și primii 10 sunt internați la sanatoriul Bisericani, unde sunt condiții foarte bune. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că în acest moment metodologia la nivel național prevede internarea tuturor celor care sunt confirmați pozitivi COVID, chiar dacă nu au simptome. Sunt contagioși și nu pot fi lăsați în comunitate>>, spune Radu Firăstrău, directorul DSP, subliniind exact ce nu a înțeles primarul: oamenii respectivi s-au infectat într-un mediu unde erau, teoretic izolați iar lăsați acasă sau la Centru ar da o nouă dimensiune contaminării.

<<Vorbim de internarea angajaților care sunt acum în izolare acasă, au ieșit din prima tură de izolare la locul de muncă și nu pot intra în centru, în a două tură, pe 9 mai. Riscăm să ajungem Țăndărei 2! Noi aseară am început să-i preluăm pentru internare. S-a sunat la 112 la ora 19.56, prima a venit autospeciala de la ISU care a luat 4 oameni, apoi transportul s-a făcut cu ambulanțele, câte unul. S-a întârziat până pe la miezul nopții, fiindcă Ambulanța a mai avut și alte urgențe. N-am acționat ca Gestapo, cum am fost acuzați și îmi cer scuze pentru disconfortul creat, dar am avut și aseară tot sprijinul ISU și Ambulanței. Majoritatea oamenilor au înțeles, unii ne așteptau la poartă, doar o persoană a fost mai nemulțumită. Restul angajaților centrului vor fi internați astăzi, tot la Bisericani, care este spital pentru persoanele asimptomatice>>, mai spune Firăstrău.

Azi noaptea, la Redacția Vestea au sosit mai multe apeluri de a face publică situația de la Păstrăveni, în linia dorită de cei care ar fi vrut să refuze internarea. Azi am primit și câteva telefoane. E vorba de o comună unde toată lumea cunoaște pe toată lumea, sunt fel de fel de rude și para-rude și toți acești „influenceri” par să nu înțeleagă un lucru: este un focar în comuna lor, mai exact într-o instituție, care, foarte ușor poate exploda în comunitate. Bune sau rele, măsurile autorităților, încearcă să țină situația sub control.

Evident că rămâne întrebarea cum a ajuns virusul într-un centru care, teoretic, era izolat față de exterior. În zonă circulă deja legende care, evident, nu au fost făcute publice de primar în mesajul lui panicard. Astfel, se spune că unii dintre angajați aflați în „tură de izolare la serviciu” mai dădeau seara/noaptea câte o tură până acasă. Să mai facă o baie, să-și mai strângă soția/soțul în brațe.
Probabil că o anchetă epidemiologică făcută ca la carte (dar de unde oameni, că cei de la DSP abia fac față la recoltarea probelor) ar lămuri cine și cum i-a blagoslovit pe angajați și rezidenți cu minunăția de Coronavirus.
Cert este că – cu rezidenții internați sau nu – situația din comuna Păstrăveni nu este una roz, mulți dintre angajații depistați pozitiv fiind testați acum după ce au apucat să stea acasă sau au fost inițial în tura liberă.

Cazul în sine, pe partea de comunicare alarmistă este însă simptomatic pentru comportamentul unor primari care pun votul pe primul loc. Primarul Gorea s-a apucat aseară de scris și abia dimineață a vorbit cu directorul DSP și, după ce și-a dat seama cât e de groasă situația a revenit cu un mesaj „mai normal la cap”.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns