Scandal în Consiliul Judeţean al Elevilor! Elev din Borca exclus pentru că e mai „tradiţionalist” decât „modernist”!

Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ estr zdruncinat de un scandal care prezintă această structură asociativă a elevilor la un fel de răscruce, cu drumuri care duc spre democraţie sau spre dictatură. Alexandru Mujdei, elev la Liceul din Borca a fost exclus din CJE pentru delict de opinie, mai exact pentru că a comis infracţiunea „lez-majestate”, adică de exprima o opinie care l-a deranjat pe Petru Apostoaie, nemţeanul care este preşedintele naţional al CNE (fost preşedinte CJE Neamţ).

În esenţă, tot scandalul a plecat de la o declaraţie iniţială a lui Apostoaie, la un simpozion la Bacău, presa care a făcut ştiri din respectivul mesaj subliniind că prin pledoaria respectivului pentru „educaţia sexuală în şcoli” ar fi vorba de o implicare extremă a reprezentanţilor elevilor într-o dezbatere care nu a fost tranşată la nivel naţional nici de adulţi. Apostoaie a publicat pe net un drept la replică în care a vorbit despre fake+news şi scoatere din context (practic nu a negat pe fond declaraia ce îi era atribuită).

Ei bine, în acest context intervine elevul Mujdei de la Borca care într-un interviu într-o publicaţie nemţeană exprimă o altă opinie (mai „tradiţionalistă” şi adaptată culturii zonei Văii Bistriţei), contrară modernismului în trend. Şi urmează reacţia bombă a CJE Neamţ: demiterea lui Mujdei din forul unde fusese trimis pe baza unor voturi.

Motivul oficial – declaraţia lui Mujdei a deranjat, în fapt, aura de unanimitate pe care vor să se creadă că o au liderii CNE şi CJE – a fost îmbrăcat într-o explicaţie şocantă: „a afectat reprezentativitatea CJE”, de parcă invocata reprezentativitate ar trebui să fie una de monolit, după modelul nord-coreean. Dincolo de limbajul de rumeguş, pe fond, lui Mujdei i se reproşează că şi-a permis să acuze că nu a fost o consultare prealabilă în CJE (deşi ar fi fost ceva discuţii), că a invocat procentul de 85 la sută elevi de la Liceul din Borca drept adepţi ai teoriei lui (fără să aibă în spate un sondaj ştiinţific).

Nici cei care conduc de facto CJE sau CNE nu au vreun sondaj proaspăt şi bun în spate dar argumentul ar fi că de tipul că Mujdei a discutat cu prietenii lui, acolo pe uliță, în timp ce ei, liderii, elita, trag concluzii cu valoare de axiomă după ce se întâlnesc prin simpozioane naționale. Care o fi diferența, pe fond, între cele două tipuri de dezbateri? De când discuţiile cu baza care stă la temelia şi motivaţia unei structuri asociative nu mai contează?

Pe fond, CJE Neamț a reușit să arate că principiile democratice sunt bune de fluturat când trebuie voturi. În rest, „cine nu e cu noi e împotriva noastră” şi cu o argumentaie fadă exact ca la partide este exclus. Grav e că maniera de tip DIKTAT e dusă mult şi peste păcatele adulţilor pentru că – să facem o comparaţie deloc forţată pe fond – în Consiliul Judeţean Neamţ (al adulţilor) sau în Parlamentul României, Puterea exprimă o opinie şi un tip de vot, Opoziţia poate fi împotrivă şi la părere şi la vot, dar cei de la Putere nu îi pot exclude pe cei din Opoziţie pentru că au avut mesaje care să afecteze reprezentativitatea (!!!).

Apropos de reprezentativitate: sunt voci care acuză că liceele din Tîrgu Neamţ nu sunt reprezentate de niciun elev în acest CJE care se pretinde reprezentativ şi sancţionează atât de drasctic atentatele la reprezentativitate (în fapt, la imagine, că formula respectivă nu poate păcăli pe nimeni).

Şi tot despre reprezentativitate: este, în esenţa corectă a conceptului vorba tocmai despre reprezentarea diverselor opinii, păreri, culturi etc. A avea pretenţia ca un lider al elevilor dintr-o zonă rurală să arunce la coş recursul la tradiţie în favoarea conceptelor moderne frumos ambalate dar discutabile (măcar ca parte a procesului democratic) duce cu gândul, mai curând, la filmele alea cu copii instruiţi în diverse tabere ale unor Guru, copii care seamănă toţi între ei la faţă, ochi, trăsături.

Pe de altă parte, acest scandal din CJE Neamţ confirmă indirect şi anumite teorii care tot circulă prin spaţiul public cum că promotorii neo-marxismului european (care strâmbă serios din nas când vine vorba de principii tradiţionale româneşti, de religia ortodoxă majoritară etc) penetrează puternic structurile organizatorice ale studenţilor şi elevilor. Poate nu o fi adevărat şi în cazul în care „elita” din CJE Neamţ l-a executat (acesta e termenul) pe Mujdei, dar elevul de la Borca şi-a făcut un titlu de glorie în a posta pe net fotografii în care se află alături ba de Părintele Justin Pârvu (fostul stareţ şi duhovnic de la Mănăstirea Petru Vodă) sau de eroi ai luptei anti-comuniste.

Până se vor clarifica aceste direcţii ale luptei CJE, rămâne cert că în cazul elevului de la Borca, structura a acţionat ca un veritabil UTC care a dat o lecţie apăsată „duşmanului de clasă”. Şi chiar dacă un sondaj ar demonstra mâine că o majoritate covârşitoare susţine ideile modernistului Petru Apostoaia, în nicio societate sau structură care nu e dictatorială, tradiţionalistul Alexandru Mujdei (care, în această variantă, ar avea şi el câţiva susţinători, minoritari ca procent dar adepţi ai teoriei lui, dovadă că a ajuns în CJE Neamţ prin vot legitim) nu ar fi fost demis pentru faptul că şi-a permis să expună public o opinie contrară.

Sau poate ar trebui ca aceşti tineri frumoşi şi liberi să citească puţin despre Mineriade…

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns