Scandal cu Poliția Locală ELECTORALĂ! Primarul Chitic, prins la mijloc…

Foto 1 – Imaginea primită la Redacția Vestea, ieri seară, de la o sursă apropiată de PNL Piatra Neamț…

Scandal cât casa la Piatra Neamț, în administrația locală, unde viceprimarul PMP Bogdan Gavrilescu este acuzat că ar fi comandat montarea nelegală a unui bannere preelectorale cu sloganul „PMP – Uniți în Europa” sub… supravegherea vigilentă a polițiștilor locali trimiși la fața locului de chiar Directorul Poliției Locale, Eugen Pancu.

Viceprimarul Bogdan Gavrilescu a declarat pentru Vestea că ar exista un aviz dat de departamentul de Urbanism al Primăriei și că îl va pune la dispoziția presei imediat cum revine în Piatra Neamț. Șeful Poliției Locale a declarat și el jurnaliștilor nemțeni că i-ar fi spus viceprimarul că ar fi hârtiile necesare.

Dincolo de problema avizului (foarte importantă și ea) și a detaliilor legate de faptul că scandalul a fost iscat și amplificat de către unii liberali de la Piatra Neamț, din tabăra primarului Dragoș Chitic (nu de primar ci de apropiați ai lui), nimeni nu a abordat până acum subiectul (cel puțin la fel de important) al prezenței polițiștilor locali la o acțiune a unui partid, o acțiune privată în esența ei și în ce măsură această prezență a Poliției Locale (deci a resurselor publice) este justificată și legală.

Dacă polițiștii locali ar fi ajuns din întâmplare la fața locului și ar fi urmărit ce se întâmplă, preț de câteva momente, cât să fie pozați, poate nu ar fi fost o tragedie. Mai ales că Poliția locală are atribuții și pe linia urbanismului și a disciplinei din acest domeniu. Dar nu, chiar Directorul Pancu spune că polițiștii locali au fost trimiși chiar de el să sprijine montarea bannerelor.

Reamintim că partidele sunt, în esența juridică, niște entități private. Cum montarea unui amărât de banner nu ridică la Piatra Neamț probleme sub aspectul ordinii publice (atribuție principală a salariaților din bani publici trimiși de Pancu pe post de bodyguarzi la bannerele PMP), rezultă că polițiștii respectivi au fost folosiți, abuziv, pentru un interes privat. În acest caz, primarul Dragoș Chitic ar trebui să propună măsuri urgente, care pot merge până la controale în Poliția Locală (demers pe care îl poate face, conform legii, și prefectul județului) și până la propunerea de demitere a Directorului Poliției Locale, dacă e cazul.

Teoretic primarul Chitic poate face acești pași, mai ales că tot tămbălăul pleacă de la oameni apropiați de el. Practic însă, indiferent de faptul că porin delegarea de competențe, Poliția Locală este monitorizată de un viceprimar (chiar de Gavrilescu), Legea de funcționare a Poliției Locale spune clar că această structură face parte din „aparatul de specialitate al Primarului”. Adică, punând în acord această lege cu cea a administrației publice locale, tot ce fac angajații din Primărie (inclusiv polițiștii locali) e și treaba primarului, că de asta legiuitorul a statuat conceptul de „aparatul de lucru al Primarului”…

Mai interesant este altceva: dacă dă acum satisfacție propriilor colegi de partid care acuză că Poliția Locală a fost folosită la o acțiune politică preelectorală (în afara prerogativelor legale) ca o firmă privată într-un scop eminanmente de promovare politică, primarul Chitic își dă, în fapt, sieși o bilă neagră. Pentru că și primarul Chitic, pentru beneficiul electoral propriu și al celor care acum arată cu degetul spre PMP, a folosit Poliția Locală fix la fel.

Se întâmpla în martie 2016, adică în plină perioadă de campanie preelectorală pentru alegerile locale, când polițiștii locali apăreau în poză cu candidatul Dragoș Chitic la o așa-zisă acțiune voluntară de ecologizare a Luncii Bistriței. Polițiștii erau chipurile în timpul liber, în haine civile, dar imaginea în care apare și Eugen Pancu (cu ținută de serviciu) și primarul Dragoș Chitic (în nelipsita geacă portocalie de șantierist cu care a defilat toată campania) e mai mult decât elocventă. ca să fie treaba și mai clară, imaginea de mai jos a fost postată pe internet, pe propriul cont de facebook chiar de Dragoș Chitic, anunțat deja la acea vreme drept candidat pentru funcția de primar.

La vremea respectivă, Vestea a fost singura publicație care a punctat caracterul profund politico-electoral al acțiunii și imaginilor cu Poliția Locală. Iar cea mai bună dovadă e faptul că apoi Poliția Locală nu a mai participat la astfel de acțiuni în ținute civile-militare-portocalii sau, cel puțin, nu au mai apărut astfel de fotografii atât de controversate.

Evident că la acea vreme, nici liberalii pietreni atât de indignați acum pe implicarea Poliției Locale în acțiunea preelectorală (a PMP) nu erau atât de vajnici apărători ai legii. Logic, deoarece orice plus de iamgine al primarului (interimar, atunci) Dragoș Chitic era un plus adus voturilor potențiale pentru lista PNL de la Consiliul Local Piatra Neamț.

Este evident că din diverse motive, directorul Poliției Locale nu a reușit să țină deoparte instituția sa de interese (pre)electorale, mai vechi sau mai noi. Iar acum, valul de indignare care îl vizează nu pleacă atât de la faptul că a fost prea băiat bun cu politicienii ci pentru că „își permite” să fie băiat serviabil și cu alții, nu doar cu cei de la PNL Piatra Neamț.

Strict pe lege, Eugen Pancu ar trebui demis și pentru faptul că acum și-a transformat subordonații în agenți privați de pază pentru PMP dar și pentru că a înscenat, în 2016, o așa-zisă acțiune de voluntariat în care, la fel, și-a obligat subordonații să fie agenți electorali pentru candidatul PNL.

Iar dacă se va întâmpla minunea asta (puțin probabil) poate un astfel de hop l-ar ajuta pe Pancu săși dezlege un pic și limba și să spună de ce sunt supărați unii de la PNL Piatra Neamț sau cum i s-a cerut (nu de primar sau viceprimar) să-și pună agenții să fie foarte vigilenți cu anumiți oponenți politici sau chiar cu jurnaliști. „Instigare” se numește în limbaj juridic ceea ce i-au cerut unii lui Pancu i-ar faptul că acum aceiași îi cer capul este o dovadă că el nu s-a ridicat la înălțimea acelor așteptări…

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

 

One thought on “Scandal cu Poliția Locală ELECTORALĂ! Primarul Chitic, prins la mijloc…

  1. Fapta lui Gavrilescu se cam incadreaza la abuz in serviciu, nu-i asa?!!!

Lasă un răspuns