Șase elevi de la Roznov, pe urmele marilor scriitori

roznov-elevi1Șase elevi ai Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset-Roznovanu” din Roznov au făcut primul pas pentru o viitoare evoluție scriitoricească. Ecaterina Teodora Biro, Gianina Florina Pâsluță, Gabriel Alexandru, George Capră, Maria Calancea și Sergiu Covrig sunt, alături de alți 43 de elevi din Neamț, co-autori ai unei cărți intitulată „Civilizația montană a județului Neamț față în față cu tânăra generație”.
Practic, cei șase școlari roznoveni, elevi ai profilelor Filologie și Științe Socio-Umane, îndrumați de profesoarele Paulina Gabur și Violeta Teioșanu au scris trei eseuri despre viața la sat, în special cea din zona de munte, lucrări care au intrat în paginile cărții amintite mai sus.
Ideea proiectului a pornit de la Centrul de Incubare Creativ Inovativ și de Afaceri Roznov și s-a adresat elevilor din Roznov, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Borca și Bicaz. De altfel, așa cum a precizat Vasile Avădănii, reprezentantul CICIA Roznov, 60 la sută din carte este alcătuită din cele 30 de eseuri ale elevilor nemțeni, în timp ce numai 40 la sută este contribuția inițiatorilor proiectului „Mă întorc iar în sat”.
Sala de festivități a Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset-Roznovanu” a fost astăzi gazda unei festivități în cadrul căreia s-a prezentat rezultatul muncii tinerilor roznoveni, atât aceștia cât și profesorii lor fiind recompensați cu aplauze și diplome pentru întreg efortul pe care l-au depus în aproape trei luni cât a durat proiectul.
vasile-avadanii
Scopul proiectului a fost de a promova în rândul tinerei generații a valorilor culturale rurale montane și motivarea lor de a reveni în comunitate după absolvirea școlii. Acești copii au pus pe hârtie povestea zonei în care locuiesc, după ce s-au documentat intens despre tot ceea ce înseamnă cultura și istoria zonei lor. Le mulțumim pentru efortul pe care l-au depus și le dorim succes pe drumul pe care au pornit. Ei sunt, poate, viitorii autori de cărți despre care vom auzi mâine. Deja primul pas a fost făcut”, a spus Vasile Avădănii, reprezentantul CICIA Roznov.
În asentimentul promotorului acestui proiect a fost și prof. Oana Ilarie, directorul Liceului Tehnologic „Gheorghe Ruset-Roznovanu”, care a apreciat cel mai mult finalitatea proiectului – o carte tipărită. Era și firesc ca aprecierile domniei sale se se accentueze pe ideea de carte, din moment ce Oana Ilarie este profesor de limba română.
oana-ilarie
Pe mine m-a încântat încă de la început titlul acestui proiect. Cu atât mai mult mă bucură faptul că finalitatea acestui demers este o carte tipărită, și nu una pe care o poți găsi în mediul virtual. Atât elevii care au contribuit la realizarea acestor eseuri cât și profesorii care i-au îndrumat au muncit și s-au implicat cu maximum de reponsabilitate, iar rezultatul muncii lor reprezintă un mare ajutor pentru școala noastră”, a precizat directorul Oana Ilarie, după primirea diplomei ce i-a fost înmânată în semn de recunoștință din partea organizatorului.

Alex SÎRBU