Sarmalele la foc mic, carnea la afumat, colacii în cuptor pentru Balul Gospodarilor de la Răucești… Album foto

Mai puțin de 24 de ore au mai rămas până la Balul Gospodarilor care are loc mâine la Răucești (duminică, de la ora 15) și deja pregătirile sunt pe ultima sută de metri. O vorbă veche spune că, înainte de bal sau horă lăutarii și cântăreții ung instrumentele sau gâtlejul cu licori speciale dar pentru ca totul să meargă strună e nevoie și de o organizare impecabilă a gospodarilor care găzduiesc evenimentul.

Dacă de instrumente și artiști se ocupă Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare, partea organizatorică revine Primăriei Răucești. La întrebarea legată de stadiul pregătirilor, ceata de gospodari și gospodine condusă de primarul Dumitru Bălăjel ne-a răspuns cu fotografii de la locul faptei.

Toate fotografiile care însoțesc acest material sunt primite în urmă cu câteva minute din comuna respectivă și printre cei care pun umărul la buna desfășurăre a acțiunii îl puteți recunoaște, îmbrăcat în „haine de scandal” (adică „de lucru”), cum se spune la țară, și pe primar.

Cum sala Căminului Cultural poate primi până la 300 de participanți, gazdele și-au dimensionat efortul pentru ca toți aceștia să simtă că va fi un bal al gospodarilor cum nu a mai fost. Sute de ouă (suntem între Paști și Înălțare) au fost înroșite, colacii și plăcintele au intrat deja la cuptor. În seara asta, oalele și ceaunele cu mii de sărmăluțe vor fi date la foc mic.

Iar dacă vedeți și fotografiile cu produsele puse la afumat, e clar că șeptelul din zonă a fost un pic afectat zilele trecute.

Pensiunea Georgiana (care apare în fotografii) a fost „rechiziționată” de organizatori pentru pregătirea bucatelor, detaliu care arată că tradiția culinară moștenită de la bunici merge mână în mână pentru grija pentru obligatoriile detalii sanitare.

Cei de la Răucești nu au trimis fotografii cu licorile care vor însoți mâine aceste bunătăți gastronomice. Probabil le-a fost teamă că binecunoscutul vin de streșinică din zonă și țuica cu un damf aparte (care altădată erau ținute la loc de cinste și în buțile de la Cetatea Neamțului) ar putea stârni de pe acum poftele musafirilor care sunt așteptați abia mâine.

„Consătenii mei sunt cunoscuți în zonă pentru spiritul gospodăresc, pentru faptul că sunt gazde impecabile și vă asigurăm că nici acum nu ne vom face de râs. Ștacheta este cu atât mai ridicată cu cât avem ca parteneri instituții la fel de serioase – mă refer la Consiliul Județean și la Centrul pentru Cultură și Arte – și vă promitem un bal al gospodarilor care va fi de neuitat. Despre artiștii minunați de la Carmen Saeculare, de la Floriciă de la Munte, nu cred că e cazul să mai spun eu acum cuvinte de laudă. Îi știe o țară întreagă dar și comunități de pe alte meridiane și sunt convins că și cei de la favorit de la Tîrgu Neamț se vor ridica la același nivel. deci vă așteptăm, poftiți la Balul Gospodarilor de la Răucești!”, a transmis primarul Dumitru Bălăjel.

Tîrgul Gospodarilor de la Răucești este organizat de Primăria din comună în parteneriat cu CJ neamț și Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare.
Are loc duminică, 12 mai 2019, de la ora 15, la Căminul Cultural unde, de asemenea, cete de gospodari și gospodine au pus suflet în aceste zile pentru ca atmosfera să ducă cu gândul la tradițiile de altădată.

 

D.V.

 

Lasă un răspuns