Sarion iese pe uşa din spate! Primăria Girov, făcută cadou PSD!

girov-sarion1Peste 400 de voturi diferenţă – asta contabilizează statistica alegerilor, pe rezultatele la Girov, pentru funcţia de primar. Primarul în funcţie, Florinel Sarion a fost efectiv umilit de candidatul PSD, Vasile Ciubotaru. Pesedistul nu a trecut de pragul de 50 la sută, dar diferenţa şi de voturi şi de procente între el şi candidatul liberal nu lasă loc pentru prea multe comentarii:

CIUBOTARU VASILE-PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT  1084 voturi 48,63%
SARION FLORINEL-PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL  646 voturi  28,98%

Candidatul ALDE s-a apropiat şi el de pragul de 10 la sută, care face diferenţa între candidaturi serioase şi de buzunar (AVASILOAIEI NICOLAE-CIPRIAN-PARTIDUL ALIANŢA LIBERALILOR ŞI DEMOCRAŢILOR 222 voturi 9,95%). O surpriză oarecum plăcută ar putea fi scorul candidatului independent Nica Nicoleta (136 voturi, 6,10%) care a obţinut singură, fără partid, mai mult decât alţi 5 candidaţi susţinuţi de partide (NICA NICOLETA-CANDIDAT INDEPENDENT  136 voturi 6,10%; LUNGU ŞTEFAN-PARTIDUL MIŞCAREA POPULARĂ 34 voturi 1,52%; ANDRIEŞ VALERIU-UNIUNEA NAŢIONALĂ PENTRU PROGRESUL ROMÂNIEI 33 voturi 1,48%; GRĂDINARU ELENA-PARTIDUL ROMÂNIA UNITĂ   30 voturi 1,34%; DARIE ION-PARTIDUL FRONTUL DEMNITĂŢII ŞI IDENTITĂŢII NAŢIONALE 28 voturi 1,25%; OLARU GABRIEL-VASILE-PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN  16 voturi 0,71%).

Revenind la Sarion ar fi de consemnat că s-a clasat cu mai bine de 19 procente procente în spatele câştigătorului dar mai ales faptul că a reuşit măreaţa performanţă de a capacita peste 71 la sută din voturi împotriva sa. Pentru că la alegerile locale, la funcţia de primar, prima împărţirea a votului e pe criteriul pro-primar în funcţie şi anti-primar în funcţie.

Culmea este că pe subiectul Girov, nu cu mult timp înainte de depunerea candidaturilor. au fost voci din PNL Neamţ care au susţinut înlocuirea candidatului. Evident că au fost şi voci împotriva acestui demers şi rămâne de văzut dacă acum, la nivelul conducerii judeţene, va deconta cineva decizia greşită.

Nu doar la PNL ci la mai toate partidele, când se analizează rezultatele alegerilor, atenţia e focalizată mai ales pe candidaţii cu scoruri foarte mici, fiind în genere ocolite comunele în care bătălia a fost pierdută cu rezultate aparent rezonabile, de primarii în funcţie. Aşa cum la nominalizarea acestora, a primarilor în funcţie, nu face niciun partid o analiză serioasă (se merge pe ideea generalizării, că primarii aduc voturi şi pentru ei şi pentru partid) şi când se trage linie pentru partid nu face nimeni diferenţa între cel care a pierdut – să zicem – cu 45 la sută şi cel care a obţinut un scor ruşinos (pentru un primar în funcţie) de sub 30 de procente.

Pe cazul Sarion-Girov dar şi pe altele similare, o analiză ar trebui să ţină cont de următoarele elemente:

De unde au venit voturi:
– orice primar în funcţie pleacă în competiţie cu un plus faţă de ceilalţi contracandidaţi, de 20-50 de procente;
-votul politic, valabil mai ales pentru candidaţii partidelor mari (sau „pe val”)
-lista de consilieri care şi ea, pe orizontală, aduce voturi şi pentru primar dar şi pentru lista de la CJ.

Cum s-au pierdut voturi:
-responsabilitatea directă a candidatului / tipul de campanie abordat de acesta
-gradul de nemulţumire a populaţiei faţă de primarul în funcţie
-valoarea electorală a listei de consilieri etc.

Iar faptul că la Girov votul pentru primar a fost mai mic cantitativ decât cel pentru Consiliul Judeţean este deja un indiciu. Un alt indiciu ar putea fi şi plasarea pe lista de consilieri a (încă) viceprimarului în funcţie (cel care îşi declarase pe facebook profesia de „viceprimar general”), personaj nu tocmai simpatizat şi deloc în măsură să capaciteze valoare electorală pentru echipă (în 2008 a ajuns consilier local PPDD pentru că a fost al 2-lea pe lista care-l avea în frunte pe naşul său de cununie).

Cazul Sarion de la Girov nu este unul senzaţional. Este chiar unul tipic, de principiu. Pentru că diferenţa de voturi cu care PNL a pierdut în favoarea PSD Consiliul Judeţean Neamţ (ca număr de mandate) vine tocmai din astfel de cazuri, din diverse colţuri ale judeţului unde fie a pariat pe mârţoage obosite (primari în funcţie sau candidaţi de profesie care, în alte 2-3-4 bătălii anterioare îşi tot demonstraseră capacitate), fie pe mânji fără valoare electorală pentru care, cu un pic de analiză, s-ar fi putut găsi înlocuitori mai valoroşi.

Dar adunate aceste diferenţe de voturi, plus cele „fugărite la pachet” (adică alegătorii care tocmai că nu au agreat un candidat şi-au mutat toate voturile spre altă forţă politică, deşi iniţial ar fi fost tentaţi să meargă pe mâna PNL) duc la o singură concluzie: alegerile de la judeţ nu au fost câştigate de PSD ci pierdute de PNL.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns