Şantierele de la Borleşti: Şcoli, Grădiniţe, 10 km de asfalt, Cămin Cultural…

Se anunţă o toamnă lungă în comuna Borleşti, nu doar din punct de vedere meteorologic ci şi din punct de vedere edilitar, lucrările aflate în curs se execuţie sau cele a căror realizare e programată a începe săptămâna viitoare putâtnd stârni invidia multor primari sau Consilii Locale.

Pentru că astfel de lucrări importante (nu vorbim de felul cum îşi fac mai nou, câte unii, selfieuri la câte o plombă cu care au astupat o gaură în asfalt, după ani de zile) au în spate finanţări serioase. E vorba de investiţii de „5 stele” pentru comunităţile locale, proiecte mari, pe bani mulţi.

Ca să dăm, dintru început doar câteva exemple, vorbim de 10 kilometri de asfalt care va fi pus pe drumuri pe care până acum stăpânea praful, de un Cămin Cultural „Nekerman” sau de o Şcoală şi mai multe Grădiniţe care vor fi reabilitate.

Chiar ieri, pe câteva şantiere din acestea, a fost făcută o inspecţie de lucru de către preşedintele CJ Neamţ Ionel Arsene şi de primarul Vasile Puică.

„Mi-am petrecut finalul zilei de ieri în comuna Borlești, acolo unde sunt în plin proces de execuție mai multe proiecte finanțate de Guvernul României.
Am vizitat șantierul grădiniței din Borlești, cele ale școlii și grădiniței din Mastacăn cât și lucrarea de la rețeaua de apă-canal din localitate, investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, program ce funcționează ca un veritabil parteneriat între nivelul central și cel local al administrației.
Prin implementarea proiectelor din Neamț care au obținut finanțare, județul nostru va trece la alt nivel, aceste proiecte asigurând premisele necesare unei dezvoltări economice durabile și care vor transforma județul într-unul în care nemțenilor să le placă să trăiască iar pentru investitori va deveni mai atractiv.
Îl felicit pe primarul Vali Puică pentru faptul că a reușit să atragă peste zece milioane de lei în comună prin aceste proiecte și îl asigur în continuare de sprijinul meu în toate demersurile benefice pentru borleșteni”, declara azi preşedintele Ionel Arsene.

Pozele de mai sus vorbesc de la sine dar… asta nu e toată povestea la zi a investiţiilor din Borleşti. Dacă ieri a fost în teren cu preşedintele Arsene, azi primarul Puică a făcut acelaşi lucru cu propria echipă la un alt obiectiv, la Grădiniţa Ruseni 3 unde au început lucrările de reabilitare şi modernizare.

O altă Grădiniţă, cea de la Ruseni 2 („Satul Nou, cum îi zic oamenii din zonă) intră şi ea în lucrări de modernizare chiar de luni. E o investiţie cu atât mai importantă cu cât e vorba de o Grădiniţă cu program prelungit (singura cu asemenea orar din toată zona) care după aceste lucrări va asigura standarde Vest nu doar la procesul educativ ci şi la activităţile de servirea mesei, de joacă, de somn.

„Toate aceste investiţii realizate la şcoli şi grădiniţe sunt foarte importante pentru comunitatea noastră. Noi ştim că cea mai serioasă şi eficientă investiţie este în viitorul acestor copii, în educaţia lor, de aceea consider că nicio investiţie şi niciun efort nu sunt prea mari. Copiii din Borleşti merită tot ce e mai bun, oamenii din comună sunt deosebiţi şi investesc în educaţia urmaşilor lor, de aceea şi noi administraţia locală avem datoria de suflet să creem condiţii cât mai bune în unităţile şcolare”, spune primarul Vasile Puică.

Şi cum Educaţia merge mână în mână cu Cultura, o altă veste bună vizează un alt şantier: săptămâna viitoare încep lucrările şi la Căminul Cultural din comună. Un proiect de 500.000 de euro finanţat prin AFIR va transforma căminul cultural respectiv în cel mai modern aşezământ de acest tip din zonă.

Dar toate aceste investiţii nu ar fi valorizate la un randament ridicat dacă nu ar exista o infrastructură rutieră eficientă, mai ales că Borleşti este una din cele mai mari comune din judeţ. La zestrea existentă de drumuri judeţene şi comunale modernizate, primarul Puică vine cu o altă informaţie pozitivă: „Tocmai am mai depăşit o etapă la un alt proiect, cel referitor la asfaltarea a 10 kilometri de drumuri comunale. E vorba de o întreagă reţea de drumuri care facilitează accesul la destinaţii importante din comuna noastră, indiferent că e vorba de ţinte cu scop soci-comunitar sau turistic. Practic vor beneficia toate satele – şi Borleşti, şi Mastacăm, şi Ruseni, şi Nechit, şi Satul nou – adică, prin acest proiect venim în întâmpinarea multor concetăţeni, din diverse zone ale comunei. La acest proiect sper să ardem repede etapele care ţin de aprobări şi verificări incipiente şi, dacă ţine şi vremea cu noi, în maxim o lună să dăm drumul la lucrare. Dacă nu, va începe la anul, cum dă căldura dar important este acum că avem finanţarea şi deja a fost şi licitaţia unde au participat foarte multe firme”.

„Şantierele de la Borleşti” – aşa numesc oamenii din comună toate aceste fronturi de lucru deschise pe investiţii de interes şi impact major pentru comunitate. Iar în acest moment, aceste şantiere asigură nu doar realizarea obiectivelor din dosarele de proiect ci asigură, pe orizontală, şi un plus economic pentru comunitate. Zeci şi sute de angajaţi – din care unii chiar de pe plan local – înseamnă şi un plus de vânzări pentru magazinele din zonă dar de asemenea şi anumite cantităţi de materii prime sau mariale cumpărate chiar din Borleşti sau din comunele învecinate. Înseamnă chiar şi asigurarea cazării şi a mesei pentru salariaţii detaşaţi aici. Adică, per total, înseamnă bani care circulă din care, măcar o parte, rămân pe plan local susţinând alte taxe, alte salarii.

D.V.

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns