Şantiere de octombrie la Tămăşeni! Şi pregătiri pentru cele ce urmează…

La Tămăşeni, nici „ploaia rebelă de două zile” nu-i cuminţeşte pe cei din administraţia publică iar vremea degustării tulburelului va fi mai încolo, prin decembrie, când o ninge.
Deocamdată, primarul Ştefan Lucaci consemna în „operativa” de luni dimineaţă închiderea parţială a unei lucrări importante şi faptul că, de săptămâna asta începe un nou şantier.
Lucrarea care se apropie de final este „asfaltare şi canalizare” (plus şanţuri, rigole etc) pe Strada Busuiocului iar noul şantier (asfaltare) va fi pe Strada Luceafărului.

Asfaltări şi canalizări din fonduri proprii

Fotografie realizata inainte de asfaltare

Fără a fi o comună bogată, cei din Tămăşeni reuşesc un lucru mai rar în administraţiile publice locale din Neamţ: realizarea unor lucrări scumpe cu fonduri proprii. “Foarte bune şi fondurile atrase, spune primarul Ştefan Lucaci, dar până la alea ne chivernisim şi propriul buget şi reuşim să facem astfel de lucrări şi cu fonduri proprii”.

Astfel, pe Strada Busuiocului, cei 5 km de asfalt plus (plus şanţ şi rigolă) au însemnat 450.000 de lei din bugetul local. Canalizarea – alţi 120.000 de lei din aceeaşi sursă.
Iar asfaltarea de pe Luceafărului tot de la bugetul local va fi susţinută – 0,59 km, 420.000 lei.

“Arsene, ne dai sau nu ne dai?”

Cu aceste investiţii, se cam termină cu lucrările în acest an la Tămăşeni dar asta nu înseamnă că primarul nu are un milion de dorinţe pentru la anul.

Una dintre ele se referă la asfaltarea a 1,5 km de drum judeţean care ar face legătura între judeţele Neamţ şi Iaşi. Ieşenii au deja probată lucrarea pe zona lor iar primarul de Tămăşeni a şi bătut la uşa preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ. „Am fost la domnul Arsene, i-am prezentat problema şi proiectul şi eu sper că răspunsul va fi unul pozitiv şi că CJ Neamţ va moderniza acest tronson de drum. Dincolo de legătura cu judeţul Iaşi, drumul trece prin zona pe care noi o numim Livadă unde sunt construite cam 100 de case noi, de către familii tinere care au muncit afară. I-am putea spune Cartierul Dublin, că de acolo sunt majoritatea banilor. În peste 70 la sută din cazuri, casele respective sunt terminate şi oamenii s-au şi mutat în ele”, spune Lucaci.

Şcoală, teren de sport, apă-canal, drumuri, trotuare, piste de biciclete

Sunt intenţii care sunt cu şanse mari de realizare şi altele la care trebuie să intervină minunea numită „finanţare”.
De exemplu, modernizarea Şcolii Tămăşeni (preconizată la 1,6 milioane de lei) este inclusă în lista de obiective aprobate de Ministerul Dezvoltării pentru PNDL 2. Aşa că primarul e încrezător, aşteaptă să fie chemat la Bucureşti şi să semneze contractul.
O altă finanţare foarte aproape de a fi accesată este cea pentru un teren de sport cu teren sintetic, de la GAL putând veni cei 90.000 de lei necesari (teren, împrejmuire, nocturnă). Va fi o investiţie foarte apreciată de copii şi tineri, cu siguranţă…
Un proiect mare şi de suflet al primarului Lucaci este cel privind realizarea de trotuare şi piste de biciclete pe marginea drumului judeţean care leagă satele Tămăşeni şi Adjudeni. Ar fi vorba de 5,5 km + 5,5 km de lucrare “foarte necesară într-o comună în care avem 1500 de maşini” spune primarul, făcând referire la obligaţia administraţiei de a investi în siguranţa pietonilor şi bicicliştilor. „Lucrarea va fi de la intrarea în Tămăşeni şi până la ieşirea din Adjudeni iar finanţarea, dacă nu reuşim din altă parte, va fi cu un credit pe care îl va contracta Primăria”, spune Primarul Lucaci.

Tot la categoria asfalt este şi intenţia de a moderniza 6,5 km de drumuri comunale, în „Vatra Satului”, cum i se spune zonei vechi din Adjudeni şi Tămăşeni.

Primarul mai speră şi în obţinerea unei finanţări de la AFIR pentru extinderea reţei de apă-canal în localitate dar şi în continuarea lucrărilor de la Sala de Sport din Adjudeni (începută de ani de zile şi… lăsată aşa).

„Copiii sunt viitorul”

Când vorbeşte de o lucrare sau alta, primarul Ştefan Lucaci explică necesitatea pentru comunităţii şi, invariabil, când se referă la grupul ţintă ajunge şi la „copiii noştri, viitorul nostru”. Este de înţeles pentru că e vorba de una din comunele din Neamţ care dădea cifre de top la capitolul „migraţia forţei de muncă în străinătate” şi acum oamenii au început să revină în comună şi primarul înţelege că şi aceştia dar şi ceilalţi care nu au plecat au dreptul la condiţii cât mai bune de infrastructură şi utilităţi.
Fotografiile de mai jos sunt elocvente ca simbol al acestui detaliu…

… prezentând două parcuri modernizate în acest an (Tămăşeni şi Adjudeni) dar şi o acţiune de suflet pentru elevi, la care primarul a avut alături şi pe câţiva consilieri judeţeni.

„Primarul Lucaci ştie că voturile nu au fost un cadou ci o responsabilitate!”

„La mai bine de un an de zile de la preluarea mandatului, Ștefan Lucaci primarul comunei Tămășeni, una dintre cele mai mari din județul Neamț, este la fel de determinat să ducă la îndeplinire proiectele promise celor care l-au ales. Lucaci a fost ales la primul mandat, din partea Partidului Național Liberal, fiind o surpriză pentru mulți când s-a anunțat rezultatul. Însă nu s-a lăsat dus de valul victoriei de atunci și principala lui preocupare a fost următoarea: cum fac să implementez ceea ce am și spus că voi face? Ștefan Lucaci știe că voturile celor din comuna Tămășeni nu au fost un cadou, ci o responsabilitate care i-a fost dată, o șansă să demonstreze că poate să fie un prima pe măsura așteptărilor. Drept urmare nu s-a lăsat și s-a implicat în munca administrației locale, s-a interesat de problemele din comună și să găsească soluții. S-a apucat de asfaltat, s-a implicat în activități….
Face asta cu dedicare și pasiune pentru că știe foarte clar că cei din Tămășeni au așteptări ridicate și nu se lasă păcăliți de vorbe goale, ci se lasă convinși de fapte concrete”, a declarat consilierul judeţean Mihaela Isciuc.

Acelaşi consilier judeţean demontează şi mitul că un primar nu poate face nimic dacă se află în opoziţie faţă de conducerea judeţeană sau guvernamentală: “Totodată, Ștefan Lucaci vrea să și demonstreze că modelul de administrație liberală este unul de succes, deși uneori are senzație că i se pun piedici doar pentru că face parte din partidul de Opoziție. Dar asta nu este o scuză pentru a nu face nimic, ci un motiv în plus să demonstreze că un primar la primul mandat poate face multe pentru comunitatea pe care o conduce. Pentru că modul în care arată o comună spune multe despre primarul care o conduce”.

D.V. / Ad.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns