SAMSARII, LIBERI SĂ FACĂ IAR LEGEA ÎN PIAŢA CENTRALĂ! Proiectul Regulamentului de Organizare

Cei numiţi de pietreni „samsarii din Piaţa Centrală” cor avea din nou liber din partea municipalităţii să facă legea, odată cu redeschiderea obiectivului. Proiectul de Organizare şi Functionare a Pieţeie Centrale, care urmează să fie votat mâine (vineri, 20 octombrie) în şedinţa ordinară care are loc de la ora 10 are destule portiţe scăpate sau strecurate abil, numai bune pentru a permite iar reinstaurarea celebrului monopol.

Publicăm la finele articolului tot proiectul de hotărâre respectiv, cu tot cu expunerea de motive şi referatul de specialitate, plus, evident, draftul de Regulament). Dar acum cititi pasajele subliniate din pagina 8 a Regulamentului, de la Capitolul VI.

La ce aţi văzut mai sus, adăugaţi o altă prevedere care stipulează (aparent foarte bine) că 40 la sută din numărul tarabelor vor fi dedicate producătorilor agricoli.

Ne intoarcem la fragmentul de document de mai sus. În primul rând reţinem că foştii chiriaşi – deci şi cei numiti „samsari” – beneficiază de drept de preemţiune, dacă nu sunt concuraţi de alţii cu acelaşi drept ca ei. Adică între un aşa-zis producător agricol (explicăm mai jos ce înseamnă „aşa-zis”) tradiţional din Piaţă şi un producător agricol care vrea acum să vândă produse, primul are prioritate (deşi acelaşi Regulament vorbeşte frumos şi despre „tratament egal”. Mai mult, ca toţi ceilalţi producători sau comercianţi, şi samsarii tradiţionali pot închiria maximum 3 tarabe. 3!

De ce „aşa-zişi producători”. Simplu. Legal, ei sunt acoperi’i de hârtii, au adeverinţă de producător agricol de la diverse Primării care atestă că ei sau părinţii rol au diverse suprafeţe de teren agricol. Sau că au închiriat şi că-l lucrează. Şi totuşi, aceşti aşa-zişi producători agricoli aveau la vânzare (şi vor avea în continuare, cu certitudine), in februarie, roşii şi castraveţi deşi ei au adeverinţe pe terenuri agricole clasice nu pentru culturi de sere. Sau au (vor avea la vânzare) lămâi şi portocale deşi pe câmpurile şi pe dealurile din Neamţ nu este nicio livadă cu astfel de pomi…

Iar cum pe acelaşi teren pot primi adeverinţă toţi urmaşii titularului (adică al bătrânilor de la ţară), pe Regulamentul de mai sus nu va fi nicio problemă ca un tip, X să zicem, să ia 3 tarabe şi sora sa Y s[ ia alte 3, Sau un alt prieten, cu adeverinţă pe alt teren, dar cele 6 tarabe să fie gestionate de acelaşi tip, cel pe care l-am numit X.

De unde procură aşa-zisul producător agricol roşii în lunile de iarnă? De la depozite engros sau de la super-marketuri. Băieţii de la aceste magazine îi cunosc pentru că sunt clienţii care urmăresc şi promoţiile de reduceri aplicate seara mai ales, la fructele sau legumele la care se aplică reduceri pentru destocaj (micşorarea stocului).

Ce şanse va avea totuşi un producător agricol real care reuşeşte să ia o tarabă în Piaţa centrală şi va fi înconjurat de 4-5 samsari care au câte 3-6 tarabe? În primul rând i se va sufla din prima „nu ne strici tu treburile aici” şi dacă nu se aliniază preţurilor de tip monopol nu va avea viaţă uşoară…

Şi da, din cele mai vechi timpuri, a existat si o segmentare producător – negustor. Sunt producători agricoli care nu-şi permit să stea în piaţă să vândă marfa când ei au de stat în grădină, la udat, plivit, recoltat. Numai că intermediarii din Piaţa Centrală nu vând, în general, legume şi fructe produse de fermierii nemţeni. Nici măcar produse ale fermierilor din România ci, în 90 la sută din cazuri, „Pere Poland”, „Mere Cehia”, „Portocale Grecia”…

Mai jos, integral, întregul proiect de regulament de organizare, mai sunt destule perle sau portişe interesante, aşa că merită citit:

V.N.

One thought on “SAMSARII, LIBERI SĂ FACĂ IAR LEGEA ÎN PIAŢA CENTRALĂ! Proiectul Regulamentului de Organizare

  1. Dacă viitorii administratori ai pietei centrale ar sta pe baza adevăraților producători ar fi mai bine să o lase închisă…..acei așa zisi samsari,care vând roșii și castraveți aduse de la Matca, Galați ei plătesc taxe și impozite statului român….problema nu e asta…. problema este că nu se fac controale sa se vadă care este in regulă și care nu!!!!!

Comments are closed.