Sâmbătă, nemțenii merg cu flori și lumânări la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului! „E un răspuns, nu o revanșă!”

Nemțenii care simt românește și care consideră că România e a tuturor românilor și că nu trebuie enclavizată în funcție de anumite jocuri politicianiste sunt așteptați ca sâmbătă să se alăture acțiunii „cu flori și lumânări la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului!”.
Evenimentul a fost stârnit, organizat și promovat de semnatarul acestor rânduri, mai multe detalii putând fi aflate de AICI.

<<Mergem să punem o floare, să aprindem o lumânare la crucile pe care scrie „EROU ROMÂN NECUNOSCUT” din Valea Uzului (Dărmănești / România). Dar și la celelalte cruci, ridicate pentru ostași care au luptat sub steagurile altor nații, pentru că „între morți nu sunt hotare”.
Administrațiile și instanțele să stabilescă granițe între comune, istoricii să stabilească adevărul pur dar NICIO CRUCE RIDICATĂ ÎN MEMORIA OSTAȘILOR NU TREBUIE BATJOCORITĂ CI CINSTITĂ.
Asta vom face noi, cei care ne vom întâlni în ziua de sâmbătă, 8 iunie, la ora 13, la Cimitirul de la Valea Uzului.
Vom avea în mâini lumânări, flori, steaguri și chitare. Ne vom ruga pentru memoria tuturor ostașilor care odihnesc în acel cimitir, în alte cimitire, în gropi comune sau în locuri neștiute și vom cânta despre ROMÂNI>>, sunt câteva din detaliile date în pagina evenimentului.

La acțiune și-au anunțat participarea diverși cetățeni, oameni care cântă despre țară și suflet cum e Marius Coșerariu, pensionari care o viață au slujit în haina militară (Daniel Todirică, Nelu Dumitriu etc), oameni apolitici sau care sunt membri în diverse partide (e vorba de o acțiune apolitică, deci oricine e bineprimit atât timp cât respectă ideea de acțiune civică și atât).

Câteva detalii pentru cei care se vor alătura acestei caravane care pornește de la Neamț:

ora 9.30 – întâlnire (inclusiv cu cei care vin din zonele Bicaz, Roman, tg. Neamț) în Parcarea de la Sala Sporturilor, îmbarcare în mijloacele de transport
ora 10.00 – plecare din Piatra Neamț spre Valea Uzului
ora 10.40 – joncțiune la Tazlău cu cei din localitățile din zona Roznov
ora 12.40 – ajungerea la destinație, debarcarea
ora 13,00 – acțiunea de cinstire a eroilor cunoscuți și necunoscuți (estimăm că va dura circa 60 de minute)
Alte detalii organizatorice (legate de locuri disponibile în mașini, persoana responsabilă cu logistica inclusiv cu asigurarea transportului pentru cei care nu au mijloace de transport etc) vor fi comunicate tot in această pagină/eveniment de pe facebook.
Copiii sub 16 ani por participa doar însoțiți de un adult.

<<Ținuta recomandată – nu e una obligatorie. 
Foarte frumoase sunt și iile (pentru doamne și domnișoare) și cămășile populare (pentru domni și domnișori).
Dar fiecare vine îmbrăcat cu ce vrea și cu ce are.
Ca logistică sunt acceptate steagurile tricolor sau pancarte (foi) cu mesaje patriotice românești dar SUNT INTERZISE înscrisurile (pancarte, foi, pe tricouri) la adresa altor popoare sau grupuri etnice.
Acțiunea noastră este UN RĂSPUNS, NU O REVANȘĂ, NU O RĂZBUNARE!>> – mai sunt câteva din detaliile organizatorice.

Autoritățile (Poliția, Primăria Dărmănești) sunt la curent cu această acțiune și, după cum a spus foarte elocvent viceprimarul Mihai Buzatu de la Dărmănești: „În țara asta, nicio autoritate nu are dreptul de a îngrădi unor oameni pașnici dorința de a aprinde o lumânare într-un cimitir, de a pune o floare lângă o cruce”.

Este foarte posibil ca la întoarcerea de la Cimitirul de la Valea Uzului spre Neamț, să fie făcută o scurtă oprire în Orașul Dărmănești unde participanții la această acțiune să organizeze și un scurt spectacol folk ad-hoc.

Cei care doresc să meargă și nu au mijloace de transport, să intre pe pagina evenimentului și să comunice acolo acest detaliu.

Daniel VINCA

One thought on “Sâmbătă, nemțenii merg cu flori și lumânări la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului! „E un răspuns, nu o revanșă!”

Lasă un răspuns