Sâmbătă aflăm cine sunt președinții și locțiitorii din secțiile de votare!

alegeri
Au mai rămas trei zile până când se va ști cine sunt președinții și locțiitorii din secțiile de votare din Neamț, informează un comunicat de presă venit din partea Autorității Electorale Permanente. Desemnarea acestora se va face prin tragere la sorți computerizată, la Neamț aceasta fiind prevăzută pentru ora 13.00
Potrivit legislației în vigoare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în ședință publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, cu 15 zile înaintea datei alegerilor parlamentare, pe funcţii. Cei care vor ocupa această funcție pot fi desemnați din rândul persoanelor înscrise în corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite.
La tragerea la sorți computerizată vor participa președinții birourilor electorale de circumscripţie, iar rezultatele acesteia vor fi aduse la cunoştinţă publică prin afişare pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, respectiv la sediile birourilor electorale de circumscripţie şi pe site-urile acestora.
Corpul experților electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de către AEP. Prevederile privind corpul experților electorali au fost introduseprin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, republicată, cu modificările și completările ulterioare și au fost aplicate pentru prima dată la alegerile locale din 5 iunie 2016”, se mai arată în respectivul comunicat.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns