Salvamont Neamţ: intervenţii en gros, pe Masivul Ceahlău, la Schimbarea la Faţă!

Ziua de 6 august, cat si zilele premergatore evenimentului Ziua Muntelui Ceahlau si Hramul Manastirii din platoul muntelui a fost asa cum ne-am asteptat incarcata in evenimente.
20 de salvatori montani (10 profesionisti si 10 voluntari) raspanditi in trei baza de operatiuni ( Durau, Dochia si Poiana Printului -Duruitoarea) au asigurat non stop accesul turistilor cat si derularea evenimentelor din zona inalta.
Programul draconic in care s-a lucrat benevol  si in care s-a patrulat in vederea prevenirii si acordarea asistentei ,de dimineata de la ora 5 si pana in noapte in jurul orelor 01 a redus mult incidentele neplacute care necesita operatiuni de cautare si salvare sau evacuare/ transport.
Bilantul acestor trei zile de foc (un traumatisn cranio cerebral, cinci traumatisme ale aparatului locomotor, doua stari de epuizare avansata si hipotermie usoara la persoane de peste 70 de ani, un caz medical grav de insuficienta respiratorie, alte 6 traumatisme usoare -plagi,excoriatii ,entorse  asistate  si care nu au necesitat transport , un caz de ratacire) a fost totusi impresionant si a testat la maximum capacitatea operativa a echipelor de salvare montana a judetului Neamt.
In data de 6 in intervalul orar 13-14 patru cazuri au debutat simultan in diferite puncte ale masivului fapt care coroborat cu conditiile de furtuna cu descarcari electrice au pus probleme mari coordonarii si derularii operatiunilor.
Salvamont Neamţ

3 thoughts on “Salvamont Neamţ: intervenţii en gros, pe Masivul Ceahlău, la Schimbarea la Faţă!

  1. Vremea in masivul Ceahlau ramâne imprevizibila, indiferent de prognozele exacte, pe ore, ale diferitelor site-uri specializate, care mi-au fost utile in alti munti. Fiind insotit de un copil de 7 ani si jumatate, am fost prinsi de ploaie (6 august) in zona cascadei Duruitoarea, in coborare. Desi am avut pelerine de ploaie si ghete de munte, cararile au devenit un derdelus si frecvent cursul torentelor. Copilul a alunecat de mai multe ori, s-a lovit usor, s-a murdarit, speriat si am ajunsa sa fim uzi pana la piele in final. A fost foarte dificil sa fac fata panicii unei astfel de situatii, sperieturii si starii copilului. Banuiam ca salvamontistii sunt suprasolicitati, avand in vedere afluxul de turisti de la Schit, din zona platoului…Mă batea gandul, desi nu mai aveam mult pana in Durau, ca daca starea cararilor si a copilului se intrautatea sa solicit ajutorul Salvamontului. Am ajuns pana la urma in sediul Salvamont Durau. In acest rastimp am vazut un salvamontist care cara pe brate o tanara…Am scotocit in rucsac dupa haine uscate, am schimbat copilul si am adus masina pana la intrarea in sediu, cu bunavointa domnilor politisti care au inteles situatia si mi-au permis accesul cu masina, interzis in ,,zona comerciala”, in zilele Muntelui Ceahlau. Ce-am invatat din asta? Spre deosebire de alti munti, Ceahlaul este impevizibil, chiar pentru prognozele ,,exacte”, cumulate de pe mai multe site-uri. Betele de drumetie sunt foarte folositoare si pe vreme de ploaie, cand cararile devin alunecoase. Chiar daca va sperie situatia, ascundeti-va starea fata de copil – glumiti, oferiti incredere copilului, laudati-l. NU mergeti pe munte pe trasee solicitante, mai lungi de 3 ore, cu copii sub 7 ani (cand coboram, am trecut pe langa doua familii care urcau cu copilasi mici in rucsaci speciali, in spate!). Este cumplit sa ,,mergi,, pe carari de munte pe vreme ploioasa, de furtuna, carandu-te doar pe tine, dar sa fii nevoit sa cari responsabil alte persoane este de-a dreptul impresionant. Respect salvamontistilor!

  2. Cauza multor accidente petrecute este NEGLIJENTA !. Iar aceasta apartine in mod egal atat turistilor cat si Administratorilor Parcului Ceahlau. NU ar trebui permis accesul pe munte persoanelor neechipate macar cu o pereche de Adidasi sport. Sau daca tin mortis sa mearga sa SEMNEZE ca nu vor apela la Serviciile Salvamont sau vor beneficia de acestea doar la niste costuri de-si cumparau 3 randuri de echipament de munte profesional ! Prostia se plateste !

  3. Libera circulatie pe teritoriul României este un drept garantat de Constitutie. Restrictii de circulatie si amenzi pot aplica legal doar jandarmii montani. Salvamontul, salvamontistii, legal, pot doar sa informeze si sa sfatuiasca turistii, nicidecum sa-i oblige sa le interzica accesul pe munte sau sa-i amendeze. Intr-adevar, cred ca ar trebui o imbunatatire si completare a legislatiei – este aberant sa nu poti sa intorci un om de pe munte, dar sa fii obligat sa-l cari inapoi daca se raneste.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.