Salvamont acuză: Trasee turistice marcate după ureche, turişti puşi în pericol!

Marcarea traselor turistice nu este o activitate cu care o persoană sau altă entitate (ONG-uri, şcoli) etc se pot juca după cum cred de cuviinţă – acesta este semnalul de alarmă foarte serios tras de şeful Salvamont Neamt, Raul Papalicef care şi prezintă un astfel de caz.

Este vorba despre un traseu din comuna Alexandru cel Bun, de la Biserica Sarata până la Mănăştirea Bisericani, „realizat in bataie de joc pe banii sponsorilor de catre Liceul Tehnologic Roznov”, după cum spune Papalicef.

„Salvamont Neamt si ANSMR se confrunta in ultimul timp cu problema deosebit de grave privind efectuarea de marcaje turistice neautorizate , efectuate haotic , neprofesionist si fara respectarea prevederilor legale . Situatia a fost identificata in toata zona montana a judetului unde persone/institutii, relativ bine intentionate dar fara cunostinte temeinice executa cu ajutorul unor sponsori la fel de bine intentionati si cu acordul unor institutii care nu au nici o baza legala in acest sens, lucrari de marcare/remarcare. Aceste operatiuni facute dupa cum am precizat anterior, pun in real pericol viata si integritatea turistilor iar cei care le executa cat si cei care ii sustin financiar trebuie sa constientizeze ca raspund penal si civil in cazul producerii unor  accidente petrecute pe acete pseudotrasee. Tocmai de aceea  , Guvernul Romaniei reglementeaza strict prin prevederile HGR 77/2003 absolut tot ce este legat de traseele turistice , de la initierea lor si pana la obtinerea certificatului de omologare”, spune Papalicef, în preambulul prezentării cazului respectiv.

„Ca sa exemplificam , atasam raportul de inspectie a compartimentului prevenire din cadrul serviciului , cu privire la marcarea/remarcarea neutorizata a unui traseu ce pleaca din Sarata-Varful Bobeica –Varful Prihodistei –Manastirea Bistritei realizat in bataie de joc pe banii sponsorilor de catre Liceul Tehnologic Roznov.
Precizez ca inspectia a fost realizata de doi dintre salvatorii montani atestati cu cea mai mare experienta in domeniu SM Cl.II-a Cazacu M. si Alazaroaie A.
In aceiasi situatie sunt mai multe trasee din Zona Muntilor Stanisoarei, Parcul National Vanatori , Lacul Cuiejdel etc. care vor fi analizate de catre echipe de specialisti atestati ai SALVAMONT NEAMT.
Ulterior Ministerul Turismului, Ministerul de Interne , Prefestura si Consiliul Judetean Neamt vor decide asupra  masurilor care se impun cat si tragerea la raspundere a persoanelor si/sau a institutiilor care au realizat abuziv aceste trasee”, mai precizează Papalicef.

Mai jos, integral, raportul întocmit de specialişti după respectiva acţiune de marcare:

<<Compartimentul de prevenire al accidentelor turistice
Raport privind verificarea marcării
Traseului Biserica Sarata(Piatra-Neamţ)- Vârful Bobeica – Vârful Prihodiştei – Mănăstirea Bistriţa 

Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că în baza deciziei nr.13/04.09.2017 de verificare a unui traseu marcat, neautorizat, Cazacu Mihail şi Alăzăroaei Adrian, angajaţi în cadrul Serviciului Public Salvamont Neamţ, n-am  deplasat în data de 11.09.2017 la ora 11:00, din zona Str. Crivătului, Cartier Sarata, echipaţi cu un dispozitiv GPS Garmin 60 CS X, pe traseul marcat cu banda albastră (8,4 km) Biserica Sarata – Vârful Bobeica(650 metri) – Vărful Prihodiştei(806 metri) – Mănăstirea Bistriţa.

Traseul porneşte din faţa  Bisericii Sarata, de pe strada Crivăţului, unde este montat  un panou cu informaţii despre traseu.  Ordinea obiectivelor menţionate pe panou nu respectă realitatea din teren, cele două vârfuri fiind inversate,  astfel că traseul ar trebui să parcurgă următoarea rută: Biserica Sarata – Vârful Bobeica – Vârful Prihodiştei – Mănăstirea Bistriţa. După parcurgerea traseului am constatat ca acesta nu urmează ruta afişată pe harta şi   nu ajunge la Mănăstirea Bistriţa, ci la o distanţă de 1,3 kilometri de aceasta!!!!

 După parcurgerea a 200 de metri, traseul părăseşte drumul principal şi virează la dreapta pe o stardă secundară. Nu există săgeți indicatoare de direcție pe care trebuie menționat obiectivul cel mai apropiat, timpul de mers până la acesta și semnul de marcaj(conform Anexa 4, lit. d, din HG 77/2003)

Marcajele nu sunt executate cu vopsele reflectorizante şi rezistente la ger, căldură, soare, umezeală şi agenţii poluanţi corosivi după cum prevede Anexa 3, lit. n, din HG 77/2003, și nu respectă dimensiunea specificată in Anexa 3 lit. B(benzile de culoare vor avea o lăţime de 6 cm, iar cele de culoare albă, de 5 cm, 5 + 6 + 5 = 16 cm);

Din Vârful Bobeica traseul coboară spre Valea Humăriei și intersectează o serie de drumuri forestiere și poteci, iar direcționarea se face prin intermediul unor sageți indicatoare, executate cu vopsea,  direct pe copaci, care nu respectă legislația în vigoare( Anexa 3 litera L din HG 77/2003), acestea trebuie sa fie  săgeţi bicolore, culoarea albă + culoarea marcajului, care vor indica unghiul direcţional; săgeata va avea o lungime de 40 – 50 cm, o lăţime totală de 8 – 10cm şi unghiul direcţional de 15 grade, 30 grade, 45 grade, 60 grade, 75 grade, 90 grade, 105 grade şi de 120 grade.

Din Valea Humăriei traseul urcă spre Vârful Prihodiștei, urmănd sau traversănd o serie de drumuri forestiere şi vâlcele , direcționarea fiind executată la fel, cu săgeți indicatoare aplicate cu vopsea direct pe copaci si nerespectând legislatția in vigoare.

După Vârful Prihodiștei traseul coboară spre Valea Mare din zona Mănăstirii Bistrița, iar la sosirea în drumul forestier, nu există nici un indicator care să îndrume spre cea mai apropiată localitate, fiind montate doar indicatoare de direcție, retur, spre Vârful Bobeica și Vârful Prihodiștei, fără specificarea timpului de mers până la acestea.

Menționez că schimbarea direcției de mers se face pe parcursul traseului se face de mai bine de 20 de ori, în unele locuri marcajul se pierde, fiind aplicat după aproximativ 80-100 de metri, de la schimbarea direcției de mers, in zona de intersecție a unor drumuri forestiere.

În concluzie traseul marcat neautorizat pune în pericol siguranţa turiştilor, riscul de rătăcire pe vreme favorabilă fiind de crescut iar pe timpul nopţii sau vreme nefavorabilă(ceaţă, ploaie) riscul este unul extrem, având în vedere faptul ca pe unele porţiuni distanţa dintre marcaje este de 80-100 metri. Pe ruta de întoarcere marcajele sunt mai rare, existând deasemeni riscul de rătăcire>>.

 

Raportul respectiv a fost completat şi de fotografii elocvente, o parte dintre acestea fiinsd ataşate acetui articol.

D.VINCA

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns