Salata alegerilor locale comasate cu cele generale! / plumbul zilei


Nu am nimic nu idee de alegeri anticipate, atunci când situația impune întoarcere, cum se spune, la judecata poporului. Evident fără ducerea în derizoriu, cu anticipate de vreo 4 ori pe an, așa cât numărul de posturi din calendarul ortodox.

Dar clar cred că e o idioțenie sinistră comasarea oricăror seturi de alegeri din cele 4 existente acum în România (locale, parlamentare, prezidențiale, europarlamentare). Și idioțenia asta e cu atât mai mare cu cât implică alegerile locale care, după părerea mea, sunt cele mai importante. Da, pentru cetățeanul X plătitor de impozite, primarul este (ar trebui să fie) mai important decât orice parlamentar, ministru, președinte. Pentru că el, primarul, este pus (împreună cu consilierii locali) să rezolve problemele urgente ale comunității și, de asemenea, să reprezinte comuna sau orașul în relația cu celelalte instituții sau Puteri din Stat. Și, credeți-mă, o hotărâre de CL referitoare la repararea unui podeț este, pentru oamenii de pe vreo două ulițe, mai importantă decât nuștiu ce lege despre protejarea fluturilor verzi, dată de Parlament, pentru vreo rezervație chiar din Neamț administrată de un ONG din Harghita, condus de UDMR-iști sub acoperire…

Revenind la suprapunerea localelor, cei cu ceva ținere de minte nu au cum uita că în 2004 a fost ultima dată când s-au suprapus alegerile prezidențiale cu cele generale. Premierul Năstase pregătise pentru preşedintele Năastase mandatul de 5 ani (s-a nimerit însă ca beneficiarul să fie preşedintele Băsescu) argumentând cu recomandări europene care cer să nu se amestece în campania electorală mesajele de legislativ (Parlament) cu Executiv (Preşedinte). Pe fond, explicaţia e una raţională.

Revenind la posibile anticipate parlamentare, suprapuse peste locale, trebuie precizat că nici în campaniile de până acum separaţia de mesaj nu era una clar. Candidaţi de primari promiteau uneori legi, candidaţi de Parlament promiteau podeţe sau dispensare. Dacă şi până acum s-a mers pe campanie cu „mesaje salată”, vă daţi seama ce va mai înţelege electoratul din instituţionalizarea acestei sorcove electorale?

Cine câştigă? PNL, PSD, USR (să fim serioşi, PLUS nu există decât ca ştampilă în buzunarul lui Cioloş – apropos, sunt curios câte organizaţii locale are acest partid în Neamţ…) şi, inevitabil, UDMR. Aşa cred eu şi o să explic în câte o frază pentru fiecare de ce cred asta. Prin recul, au de pierdut PMP, ALDE, Pro România…

De ce câştigă cei menţionaţi mai sus:
-PNL – mizează un dublu profit. Unul în Parlament, sondajele dând acest partid acum, cu mult peste ce a obţinut la generale. Şi nu se ştie cât poate păstra acest scor, guvernarea uzează… Local nu stă aşa de bine precum PSD şi magnetizarea votului de la Parlament spre candidaţii de pe uliţă ar fi a doua ţintă de câştig.
-PSD – este exact invers. Dezastru în sondaje după epoca Dragnea şi pierderea alegerilor prezidenţiale, dar cu organizarea mai bună în teritoriu. Primarii PSD se implică ferm când e vorba de propiul meci şi, fireşte, când sunt alte runde de alegeri (inclusiv parlamentare) unii dintre ei mai merg cu frâna trasă. „Nu e nunta mea acum, ci a lor”, spunea cândva un primar PSD arătând spre afişul cu candidaţii PSD la parlamentare… Pe varianta „la grămadă”, PSD speră astfel ca pe baza echipelor locale să obţină mai multe mandate şi în Parlament…
-USR – cumva aceeaşi logică ca şi la PNL. Bazat pe votul din oraşele mari, pe clişee generale tip #rezist, cu puţine organizaţii locale reale în comune, pe mesajul diasporenilor către părinţi („Mamă, nu cumva să pui ştampila pe PSD că acum 6 ani şi-au bătut joc de noi cu secţiile din străinătate), USR-ul se găseşte din nou în situaţia fericită (ce coincidenţă!) ca orice schimbare de legislaţie sau organizare electorală să fie în favoarea lui.
-UDMR – e mereu la limita de 5 la sută, au început să mai arate unii primari maghiari cu degetul spre conducerea partidului iar alegerile amestecate convin de minune liderilor… Că de data asta nu se mai pot baza (ca la europarlamentare) să mai primească voturi în secţii de votare eminamente româneşti de la primari sau reprezentanţi PSD sau de la alte partide…

Pro România, ALDE şi PMP pot avea în unele localităţi candidaţi locali poziţionaţi mult peste scorul politic, ecuaţie care acum îi va trage în jos. Despicând firul în patru, se poate pune problema şi la modul că tocmai aceşti candidaţi ar putea salva acum aceste partide, arucându-le peste pragul naţional de 5 la sută dar, de fapt, candidaţii locali au de pierdut, partidele au de pierdut în esenţă.
Pe logica „centrului” care trage în jos „localul”, este evident că şi candidaţii PSD ar putea pierde din acest motiv câteva Primării, mai ales dacă alegerile vor fi totuşi dintr-un singur tur.

Una peste alta, dincolo de interesele punctuale ale partidelor, amestecarea localelor cu parlamentarele este, în esenţă, un exerciţiu nedemocratic, care atentează la ideea de campanie corectă şi clară.
Dar crede cineva că interesează acest detaliu pe cei care şi-au dat mâna la vedere sau pe sub masă? Iar dacă Cioloş se alege cu partid parlamentar iar UDMR e iar salvat, cu atât mai bine pentru unii care servesc orice numai interesele cetăţenilor nu…

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns