Sabotaj şi incompetenţă în asigurarea medicaţiei pentru pacienţii HIV-SIDA! Şi totuşi, cine răspunde?

Informaţia că mulţi dintre nemţenii purtători ai virusului HIV nu au avut medicaţia asigurată pentru luna februarie, a apărut în Vestea, în premieră, încă de acum 2 zile: CRIMĂ! Pacienţii cu HIV/SIDA, lăsaţi fără tratament!

Apoi, ieri, DSP reacţionează ca la manual şi remite presei locale un comunicat în care arată acuzator spre Spitalul Judeţean. În esenţă, cei de la DSP spun că vinovaţi pentru bătaia de joc CRIMINALĂ la adresa pacienţilor sunt responsabilii unităţii sanitare. Adică cei conduşi de directorii Liviu Negelschi (general) şi Liviu Verzea (medical). Cititi AICI punctul de vedere DSP – DSP despre pacienții cu HIV/SIDA lăsați fără medicamente: Problema e la Spitalul Județean!

Negelschi despre viaţa a 100 de oameni: “sincopă”

În “buna tradiţie” de când această unitate este condusă de binomul Negelschi-Verzea, Spitalul Judeţean Neamţ nu a dat niciun comunicat pe acest subiect. Din ce arată internetul, Negelschi a dat o declaraţie pentru TVR în care, în esenţă, a spus că “sincopa are în pricipal două cauze: una este legată de o creştere a patologiei, pe care noi n-am prevăzut-o, cea de-a doua cauză are ca origine faptul că există o anumtă inflexiune bugetară pe programele naţionale. Noi am convenit ca toţi cei care suntem implicaţi în această… în implementarea corectă a acestui program să avem o legătură mai strânsă între noi în aşa fel încât asemenea sincope să nu mai apară”. (click AICI pentru declaraţia în format VIDEO -la secunda 54).

Deci, pentru şeful Spitalului Judeţean Neamţ, un subiect de viaţă şi de moarte legat de 100 de pacienţi este, simplu, “sincopă”. Da, o simplă SINCOPĂ! Pentru cei care nu ştiu, acest director, de profesie jurist, a fost “director afaceri corporative” la Fibrex-Radici (italienii care au cumpărat şi tăiat fostul combinat de fire şi fibre sintetice) şi apoi avocat.

Cât de mult stau în picioare explicaţiile lui Negelschi? Analizaţi singuri: peste 50 de pacienţi HIV-SIDA din Neamţ sunt arondaţi cu medicaţia Spitalului Municipal Roman, iar 233 Spitalului Judeţean Neamţ. Din cei arondaţi Spitalului Judeţean, cel puţin 100 nu au primit medicaţia conform reţetei, la Roman nu a fost nicio problemă. Deci creşterea patologiei este valabilă, ca scuză, pentru cei din bazinele Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ, Bicaz şi Roznov iar la Roman nu? Inflexiunea bugetară este valabilă doar pentru echipa Negelschi, nu şi pentru cea care conduce Spitalul Municipal de la Roman? Dacă nu aţi făcut-o, mergeţi mai sus şi daţi click spre punctul de vedere al DSP care vorbesşte despre faptul că specialiştii din echipa Negelschi nu au solicitat – atunci când DSP le-a remis adresa Ministerului Sănătăţii – bani pentru luna februarie.

În treacăt fie spus, cam prin perioada la care face referire DSP – octombrie 2016 – Negelschi şi alţii de prin Spitalul Judeţean Neamţ erau foarte ocupaţi în… a produce un clip publicitar prin care pacienţii erau făcuţi vinovaţi de aglomeraţia şi de nemulţumirile care vizau UPU (vezi AICI – Avocatul Poporului despre clipul cu feţele pacienţilor de la UPU: „CONTRAVINE PREVEDERILOR LEGALE!”). Unii spun că tot pe la finele anului trecut, când trebuiau să se asigure că sunt pregătiţi banii şi procedurile de achiziţie pe ceea ce înseamnă programe naţionale, Negelschi şi ai lui erau ocupaţi şi foarte preocupaţi de alte achiziţii publice (documentăm şi vom reveni, convinşi fiind că e vorba de furnizori, produse sau servicii care vizează strict interesul pacientului şi creşterea actului medical).

Între timp, şi la articolele din Vestea dar şi pe facebook, curg comentarii şi aprecieri deloc plăcute legate de numele celui care conduce acum acest Spital. “Combinatorul Negelschi” este doar una din etichete care este depăşită, probabil, doar de referirile cu trimitere la perioada Fibrex-Radici. Drept este că multiplul specialist Negelschi a tot apărut prin diverse articole de presă fie când era reînviat (în general, în perioade preelectorale) subiectul “parc industrial” (discuţii tip <<apa-n piuă>>, fără nicio finalitate), fie când a plimbat prin birourile unor autorităţi şi pe diverse destinaţii din Neamţ aşa-zişi investitori interesaţi de demararea unor afaceri în judeţ (care au plecat cum au venit, pe cazurile cunoscute de noi).

Lăsând deoparte CV-ul atât de bogat al actualului director al Spitalului Judeţean, întrebarea de bun simţ în ce priveşte cazul celor 100 de pacienţi lăsaţi fără medicaţie pe patologia HIV-SIDA este: cine răspunde? Ca să dai soluţii de tipul “să avem o legătură mai strânsă” între noi nu trebuie să fii nici mare avocat, nici manager intergalactic. Şi un copil de clasa a 3-a prins cu tema nefăcută va spune că data viitoare  îşi va face tema. Dar elevul respectiv va primi, în ciuda promisiunii, nota pe care o merită. Iar cine priveşte articolele din presa nemţeană (nu, nu doar din Vestea) din ultimele luni, referitoare la diverse probleme din Spitalul Judeţean Neamţ, vede că “elevul Negelschi” este tot este iertat de note, indifferent cum (nu) îşi face temele.

Ce nu înţeleg unii este că toată această toleranţă arătată faţă de astfel de episoade nu vizează doar actul managerial în sine. La Spitalul Judeţean Neamţ e vorba, în fond, nu de cariera lui Negelschi ci de sănătatea oamenilor. De viaţa şi moartea oamenilor.

Iar din punct de vedere administrative şi politic, corijenţa managerială ar putea fi decontată, la un moment dat, nu doar de respectivul ci şi de cel care l-a numit. Ca să nu fie vorbe, Negelschi a fost numit director interimar de preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene.

Evident, Arsene nu are în buzunarul de la sacou vreun detector de capacităţi manageriale. Ia în calcul recomandări, CV-uri, o apreciere proprie (care poate fi subiectivă, de moment). Normal că foarte mulţi nemţeni se întreabă (unii de la început, alţii pe măsură ce văd că tot apar astfel de “sincope”) de ce l-a numit şeful CJ, ca director de spital, chiar pe Negelschi. “Ce-l recomandă?” – este întrebarea nu doar logică ci şi legitimă…

Iar apropos de ultima întrebare, prin judeţ circulă mai multe variante legate de numirea respectivului pe acestă funcţie. Unii spun că i-ar fi fost recomandat lui Arsene, alţii că i-ar fi fost băgat pe gât. În limbaj elegant – impus!

Timpul va arăta care variant este corectă. Pentru că, corect vorbind, Spitalul Judeţean nu este doar o sursă interesantă de contracte cuplate la un robinet cu bani ci şi un cartof fierbinte pentru oricare preşedinte de Consiliu Judeţean de când legislaţia a mutat subordonarea administrative la CJ. Rămâne de văzut cât va mai dori sau îşi va mai permite Arsene să deconteze “sincopele” de care vorbeşte cu atâta detaşare actualul director al SJU Neamţ. Pentru acesta, sincopă = neasigurarea medicamentelor pentru 100 de bolnavi HIV/SIDA.

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Sabotaj şi incompetenţă în asigurarea medicaţiei pentru pacienţii HIV-SIDA! Şi totuşi, cine răspunde?

  1. Va mai aduceti aminte cind, la niste alegeri locale, Negelschi asta facea tandem politic zgomotos la PNL cu unul Viorel Chirila? A doua intrebare: credeti ca Negelschi, nu doar cu trimitere la jaful de la Fibrex, a fost vreo vreo clipa de capul lui? Altii, pentru mult mai putin, presteaza program complet de penitenciar.

Lasă un răspuns