S.O.S.! Podeț rupt de ape, familii izolate! ISU Neamț trimite echipă abia după ce scrie presa, Prefectura tace…

Situație ultrariscantă în Neamț, cu 4 familii izolate de lume după ce un podeț a fost luat de ape, la care ISU Neamț a trimis o echipă de salvatori după ce a scris presa locală.
Cele 4 familii sunt în această situație de vineri seara.
Sâmbătă seara, siteul de știri TVM Neamț a publicat articolul „STRIGĂT DE DISPERARE! 4 FAMILII IZOLATE DE PESTE 24 DE ORE ÎNTR-O COMUNĂ DIN NEAMȚ, DUPĂ INUNDAȚIILE DE IERI”, pe la ora 21.50.

Peste jumătate de oră (la 22.19), ISU Neamț făcea primele comunicări despre caz:
„Se deplaseaza S45 , A 503 si un ASER cu inspectorul sef, purtatorul de cuvant si 5 subofiteri in com. Piatra Soimului”;
„În localitatea Negulești din comuna Piatra Șoimului – 4 familii (7 persoane) izolate în urma ruperii unui podeț din lemn, peste pârâul Iapa. Persoanele nu acuză probleme medicale. ISU NT a trimis la fața locului o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime”.

De;i jurnalistul care a scris știrea a solicitat și un punct de vedere de la Prefectura Neamț (Prefectul fiind de drept și șeful CJSU Neamț) pe un grup de comunicare whatsup Prefectură-Presă, instituția care reprezintă Guvernul în teritoriu nu a dat niciun răspuns până la acest moment.

Oamenii izolați declară în articolul TVM că la fața locului ajunsese mai devreme cineva de la Primăria Locală dar că nu s-au putut înțelege din cauza zgomotului apei. Cel de la Primărie a plecat, între timp a apărut articolul iar dacă ISU a anunțat abia apoi că au plecat la fața locului echipe în funcție chiar cu inspectorul șef e clar că la nivel de județ nu s-a știut nimic despre drama acelor oameni până nu a scris presa.

Evident că ISU acționează în funcție de solicitările cetățenilor sau ale autorităților locale. Iar cronologia de mai sus duce la ideea că Primăria Piatra Șoimului nu a anunțat nici ISU nici Prefectura despre faptul că are niște oameni izolați.
Dacă e așa, dincolo de culpa autorităților locale din acea comună, intervin alte întrebări legitime. A fost activat CJSU Neamț, în condițiile în care județul e sub coduri PORTOCALII de inundații de câteva zile, este deja un om înecat după ce a fost luat de viituri (Gârcina-Almaș) și au fost zeci de curți inundate?
Au cerut Prefectura sau CJSU activarea CLSU-urilor, oameni de planton la un telefon de serviciu la Primăriile din zone vizate care să comunice urgent la județ aceste situații tocmai pentru ca salvatorii de la ISU să poată interveni rapid și eficient?

Sunt întrebări legitime la care Prefectura Neamț este datoare să răspundă. Drept e că de ceva timp, Prefectura Neamț nu mai are purtător de cuvânt, aceste oficii sunt onorate tot de prefectul George Lazăr, care este însă, cu siguranță, foarte ocupat în ultimul timp, cu atâtea responsabilități publice și, probabil, și cu alte sarcini.

Vom reveni.

Later Edit:
ISU Neamț, ora 00.25:
<În localitatea Negulești din comuna Piatra  Șoimului, 4 familii (7 persoane dintre care o persoană de 80 de ani și un bebeluș) au rămas izolate în urma ruperii unui podeț din lemn, peste pârâul Iapa.
Persoanele izolate nu au solicitat asistență medicală.
ISU NT s-a deplasat la fața locului cu o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială complexă pentru intervenție și un autoturism de serviciu.
La locul evenimentului se aflau primarul comunei și membri din cadrul SVSU Piatra Șoimului.
Pompierii,  cu ajutorul autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime,  au trecut pe malul drept al pârâului Iapa și au dus pâine și lapte praf.
Toate persoanele izolate au refuzat evacuarea din gospodării.
Misiunea a avut un grad ridicat de risc deoarece deplasarea peste pârâu s-a făcut pe sub o linie electrică de medie tensiune>.

Dacă pentru cei de la ISU Neamț (antrenați, cu mașini speciale), „misiunea a avut un grad ridicat de risc”, oare care e riscul pentru acei oameni să se aprovizioneze singuri?

Daniel VINCA

One thought on “S.O.S.! Podeț rupt de ape, familii izolate! ISU Neamț trimite echipă abia după ce scrie presa, Prefectura tace…

  1. Prefec , gresit , acest filfizon se crede mai mult ca prefect , plin de gargara , infumurat , nepotul lui Paturica. Sa te fereasca sfantul sa apari in fata bolidului sau (inprumutat) cu skoda ta ….

Lasă un răspuns