S-a prăbușit un turn din Ocolașul Mare! Fenomenul Bigar, copy-paste în Muntele Ceahlău!

Unul din turnurile (de stâncă) din Ocolașul Mare din Ceahlău s-a prăbușit, anunță Salvamont Neamț, după un scenariu tras la indigo după fenomenul de la Cascada Bigar. Adică e vorba de cauze naturale, anunță salvamontiștii care avertizează turiștii că astfel de fenomene pot avea loc în continuare.

„In urma cu cateva zile unul din turnurile Ocolasului Mare s-a prabusit din cauze naturale. Stanca uriașa cantarind probabil sute de tone a traversat poteca turistica care lega Ocolasul Mic de Cabana Dochia. Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turisti in momentul prabusirii.

O echipa din cadrul compartimentului prevenire impreuna cu specialistul nostru in geologie s-au deplasat in zona pentru a efectua o evaluare a factorului de risc avand in vedere ca zona este traversata de o poteca turistica deosebit de fracventatata in sezonul de vara. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolasul Mic- Cabana Dochia).

Concluzia pe scurt esta ca prabusirea turnului se datoreaza eroziunii in urma procesului indelungat de inghet /dezghet acesta erodand liantul care sustinea blocurile de calcar. In partea superioara s-a observat si o urma a unei descarcari electrice de proportie mare care este posibil sa fi creat vibratiile care a declansat dislocarea”, precizează Salvamont Neamț.

Salvatorii montani nemțeni anunță că și alte blocuri de piatră se pot prăbuși în perioada următoare: La ora actuala exista fragmente de diverse dimensiuni aflate in instabilitate si care se vor desprinde ulterior existand posibilitatea de a intersecta poteca turistica!

In zilele urmatore vom ampasa indicatoare de avertizare pe acea portiune considerata de noi periculoasa.

Masuri de siguranta :

Nu stationati in acea zona .

Traversarea se va efectua individual si nu in grup .

Nu parcurgeti traseul la primele ore ale diminetii .

Nu parcurgeti traseul in conditii de precipitatii.

Pe perioada de iarna traseul va fi inchis traficului turistic.

Sub nici o forma nu parasiti poteca turistica si nu intrati in Brana Estica a Ocolasului Mare”.

Daniel Vinca

One thought on “S-a prăbușit un turn din Ocolașul Mare! Fenomenul Bigar, copy-paste în Muntele Ceahlău!

  1. Dupa ce Bulai a dus in derizoriu evenimentul de la cascada Bigar, invocand naturaletea Ceahlaului, iaca s-a abatut si asupra noastra necazul. Rugati-l sa stea in banca lui

Lasă un răspuns